Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΤΡΟΦΕΣ ΦΘΙΝΟΠΟΡΟΥ


Φτάνοντας λοιπόν στην εποχή όπου οι συνθήκες εργασίας σε σχέση με την καλοκαιρινή ξεκούραση είναι ολοένα και πιο αυξημένες, υπάρχει η ανάγκη για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, με μεσογειακό πρότυπο και με βάση πάντα τη εποχικότητα των φρέσκων προϊόντων. Είναι η εποχή όπου «ανασυντάσσεται» ακόμα και η ίδια η φύση προσφέροντας μας προς το τέλος τους, τα λαχανικά και τα φρούτα του καλοκαιριού, και δίνοντας μας τα πρώτα φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου.
Αυτή την εποχή, μπορούμε να βρούμε πολύ νόστιμα αντίδια, λάχανα, πράσα, αχλάδια, μήλα, ανανάδες, σταφύλια, σε άριστη ποιότητα και διαφορετικά είδη, όπως επίσης και όλα τα φρούτα και λαχανικά που πλέον βρίσκουμε όλο τον χρόνο σε αφθονία. Όπως είναι γνωστό πλέον, η μεσογειακή διατροφή στηρίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά και περιλαμβάνει συνάμα δημητριακά, ρύζια, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, το αγνό μας ελαιόλαδο και πολύ λίγο επεξεργασμένα τρόφιμα.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε λίγο στην διαδικασία της προετοιμασίας και της μαγειρικής των λαχανικών . Οι τροφές που πρέπει να χρησιμοποιούμε, εκτός του ότι θα πρέπει να μην είναι ούτε πολύ άγουρες αλλά ούτε και παραγινωμένες, θα πρέπει να είναι και όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένες. Τα λαχανικά μας ,είναι προτιμότερο να τρώγονται ωμά ή ελάχιστα μαγειρεμένα, σε ήρεμες, χαμηλές θερμοκρασίες και προτιμότερα στον ατμό , καθώς πλέον γνωρίζουμε ότι με το μαγείρεμα τους στο νερό χάνουν πολλά από τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά .
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε, ότι καταναλώνοντας ωμά λαχανικά και φρούτα κατά την διάρκεια της ημέρας, βοηθάμε τον οργανισμό μας να αποβάλει τις τοξίνες που δημιουργούνται, και διατηρούμε το ανοσοποιητικό σύστημα σε καλύτερη κατάσταση. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε το τηγάνισμα τους ή το δυνατό τσιγάρισμα τους γιατί κατά την διάρκεια αυτού του μαγειρέματος παράγονται στοιχεία οξείδωσης που κάθε άλλο παρά ωφελούν τον οργανισμό μας. Μια ακόμα καλή λύση μαγειρέματος των λαχανικών, είναι το ψήσιμο τους στην σχάρα, χωρίς την προσθήκη λιπαρής ουσίας , παρά μόνο φρέσκο και αγνό ελαιόλαδο μετά το τέλος του μαγειρέματος.
Και να θυμάστε, ότι τα πολλά και μικρά γεύματα, γεμάτα φρούτα και λαχανικά της κάθε εποχής ωμά είτε σε χυμούς, βοηθάνε τον οργανισμό να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες εργασίας και προσφέρουν πνευματική και σωματική ευεξία.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

BOL-O-BAN ME ZAMPON KAI MANITARIA...YLIKA...16bol-o-ban mpoukias,1koutalia bouturo,1koutalia kremmudaki fresko psilokommeno,1koupa manitaria se lepta fetakia,mish koupa zampon psilokommeno,1/4koupas krema galaktos,1krokadi,mish koupa turi trimeno regato,1koutalia psilokommeno maintano,ligo alati kai piperi...EKTELESH...sotarete to kremmudi sto bouturo,prostheste ta manitaria kai to zampon ki anakatepste ta epanw sth fwtia 3-4lepta.katebaste apo th fwtia ki afhste to migma,na kruwsei elafra.xtuphste thn krema galaktos elafra me to krokadi,rikste ki anakatepste th mazi me ta turia sto migma twn manitariwn.prostheste alati,freskokommeno piperi kai to maintano.anakatepste kai gemiste me to migma ta bol-o-ban.pshsteta gia 20lepta se prothermasmeno fourno stous 200bathmous.serbirete ta zesta.....