Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ελληνική Κουζίνα & Σπεσιαλιτέ


Η ελληνική κουζίνα φημίζεται ανά τον κόσμο για τη γευστιικότητα της, την ποικιλία της, αλλά και θρεπτικότητά της, αφού η μεσογειακή κουζίνα γενικά θεωρείται η πιο υγειινή απ' όλες. Η βάση της ελληνικής κουζίνας είναι το ελαιόλαδο, ψωμί, δημητριακά, γαλακτοκομικά, λαχανικά, όσπρια, μέλι και ψάρι αλλά και κρέατα όπως κατσίκι, αρνί και χοιρινό. Στα ελληνικά φαγητά θα γευθείτε πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά, που όμως χρησιμοποιούνται με μέτρο για να μην καλύπτουν τη γεύση των λαχανικών ή των κρεάτων, όπως ρίγανη, δυόσμος, σκόρδο, άνιθος, μαϊντανός, δαφνόφυλλο, βασιλικός, θυμάρι, κανέλα, γαρύφαλλο, δεντρολίβανο, μοσχοκάρυδο και κρόκος Κοζάνης. Θα βρείτε επίσης ποικιλία κρασιών, λόγω της μεγάλης παραγωγής σταφυλιών στην Ελλάδα.

Επειδή το φαγητό στην Ελλάδα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την παρέα και τη συζήτηση, θεωρείται πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής των Ελλήνων. Υπάρχουν πολλοί τύποι χώρων εστίασης στην Ελλάδα, όπως εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές, ψαροταβέρνες, ουζερί, τσιπουράδικα, μεζεδοπωλεία, κουτούκια, αλλά και σουβλατζίδικα, τυροπιτάδικα και καφετέριες.

Μερικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας είναι πολύ γνωστά και σερβίρονται σ' εστιατόρια ανά τον κόσμο. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε:

Κρεατικά
Σουβλάκι Καλαμάκι ή με Πίτα (Χοιρινό ή Κοτόπουλο)
Γύρος Μερίδα ή με Πίτα (Χοιρινό ή Κοτόπουλο)
Μουσακάς
Παστίτσιο
Κοκορέτσι
Παπουτσάκια
Κεφτέδες
Σουτζουκάκια
Κοντοσούβλι
Εξοχικό
Κλέφτικο
Γιουβέτσι
Αρνί Σούβλας
Αρνί Φρικασέ
Αρνί, Χοιρινό ή Μοσχάρι Λεμονάτο
Στιφάδο Κουνέλι ή Μοσχάρι
Σπετσοφάι
Παστιτσάδα
Κόκορας με Χυλοπίτες
Μπουρδέτο
Κοτόπουλο στο Φούρνο με Πατάτες
Κοτόπουλο με Μπάμιες
Λουκάνικα
Πατσάς
Μαγειρίτσα
Καπνιστά Κρέατα (Απάκι από την Κρήτη και Σύγκλινο από την Πελοπόννησο)

Θαλασσινά
Καλαμαράκια τηγανητά ή γεμιστά στα κάρβουνα
Χταπόδι ξυδάτο, κρασάτο ή στα κάρβουνα
Γαρίδες/Καραβίδες στον ατμό ή σαγανακι
Σουπιές σε κόκκινη σάλτσα ή με σπανάκι
Μύδια στον ατμό, σαγανάκι ή με πιλάφι
Αχινούς
Γυαλιστερές
Κυδώνια
Γαύρος τηγανητός
Μαρίδα τηγανητή
Τσιπούρα στα κάρβουνα
Μπαρμπούνι τηγανητό
Γαλεός τηγανητός με σκορδαλιά
Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά ή πλακί
Λαυράκι στα κάρβουνα ή πλακί
Σαργός στα κάρβουνα ή πλακί
Λιθρίνι στα κάρβουνα ή πλακί
Γλώσσα τηγανητή
Σαρδέλες Παστές
Ψαρόσουπα

Λαχανικά, Όσπρια & Λαδερά
Γεμιστές ντομάτες, πιπεριές, κολοκύθια και μελιτζάνες
Ντολμαδάκια γιαλτζί
Λαχανοντολμάδες
Αγγινάρες α λα Πολίτα
Φασολάκια Πράσινα
Φασολάδα
Γίγαντες
Μαυρομάτικα Φασόλια με κόκκινη σάλτσα
Φακές
Μπριάμ
Ιμάμ
Μπάμιες

Σαλάτες, Συνοδευτικά & Μεζέδες
Ποικιλία
Χωριάτικη Σαλάτα
Χόρτα
Μαυρομάτικα Φασόλια Σαλάτα
Ντάκος Κρητικός
Πατάτες Φούρνου
Κολοκυθάκια, πιπεριές και μελιτζάνες τηγανιτές με κουρκούτι
Άσπρες τηγανητές μελιτζάνες
Φάβα
Ντοματοκεφτέδες
Κολοκυθοκεφτέδες
εβυθοκεφτέδες
Πιπεριές Φλωρίνης
Πίτες (σπανακόπιτα, τυρόπιτα, πρασόπιτα, χορτόπιτα, κολοκυθόπιτα, κοτόπιτα, κρεατόπιτα κ.α.)
Φέτα Ψητή
Σαγανάκι
Τζατζίκι
Σκορδαλιά
Μελιτζανοσαλάτα
Ταραμοσαλάτα
Τυροκαυτερή
Τυριά (φέτα, μυζήθρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, μανούρι, ανθότυρο)

Γλυκά
Μπακλαβάς
Κανταϊφι
Καρυδόπιτα
Γαλακτομπούρεκο
Λουκουμάδες
Λουκούμια Σύρου
Γλυκά κουταλιού
Χαλβάς
Χαλβαδόπιτες Σύρου
Παστέλι με Σουσάμι ή Ξηρούς Καρπούς
Κουλούρια (με πορτοκάλι το χειμώνα και γάλα το Πάσχα)
Μελομακάρονα
Κουραμπιέδες
Τσουρέκι
Γιαούρτι με μέλι, καρύδια και φρούτα

Ποτά
Κρασί
Ρετσίνα
Ούζο
Τσίπουρο/Ρακή
Ελληνικός Καφές
Καφές Φραπέ

Οι 5 καλύτερες τροφές για τη γυναίκα και τον άνδρα



Όλοι χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση κάποιες απαραίτητες δόσεις από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και υγρά. Επειδή, ωστόσο, ο γυναικείος και ο ανδρικός οργανι-σμός διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, το φύλο μας παίζει καθοριστικό ρόλο στις διατροφι-κές μας ανάγκες. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες τροφές είναι περισσότερο «θηλυκές» ή «αρσενικές» από τις άλλες!

ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
1.Τυρί παρμεζάνα
Προσθέτοντας το γνωστό κίτρινο τυρί τριμμένο στα μακαρόνια σας ή χρησιμοποιώντας το ως υλικό για σάντουιτς, δεν απολαμβάνετε μόνο τη νοστιμιά, αλλά και ο οργανισμός σας παίρνει το αναγκαίο ασβέστιο και σας προστατεύει από την οστεοπόρωση, μια κατεξοχήν γυναικεία πάθηση. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι και 1 στους 5 άνδρες μεγάλης ηλικίας παθαίνουν οστεοπορωτικά κατάγματα. Η παρμεζάνα είναι «βόμβα» ασβεστίου: τα 100 γρ. περιέχουν 1.183 mg της θρεπτι­κής αυτής ουσίας. Επίσης, η επαρκής πρόσληψη ­ασβεστίου σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D περιορίζει την παχυσαρκία κατά την περίοδο της εμμηνόπαυ-σης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα του προεμ­μη­­νορ­ροϊκού συνδρόμου και της εμμηνόπαυσης.

Η γνώμη της επιστήμης: Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, που δημοσιεύ-τηκε το 2007 στην επιστημονική επιθέωρηση «American Journal of Clinical Nutrition», οι γυ-ναίκες που στα πρώιμα στάδια της εμμηνόπαυσης προσλαμβάνουν ανεπαρκείς ποσότητες ασβεστίου και είναι λιπόσαρκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν οστεοπόρω-ση σε σχέση με τις συνομήλικές τους που προσλαμβάνουν αυξημένες δόσεις ασβε­στίου, εί-ναι υπέρβαρες και επομένως έχουν πυκνότερα οστά. Άλλη μελέτη του νοσοκομείου «Kaiser Permanente» της Βόρειας Καρολίνας, που δημοσιεύτηκε το 2007 στην επιστημονική επιθεώ-ρηση «Archives of Internal Medicine», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνες που προσλαμ-βάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D μετά την εμμηνόπαυση αποφεύγουν το περιττό βάρος, επειδή ο συνδυασμός αυτός συμβάλλει στην αποβολή περιττού λίπους από τον οργανισμό.

Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη: 1.000-1.200 mg ασβεστίου, ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και τις ιδιαίτερες ανάγκες της.

ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Γιαούρτι (1 κεσεδάκι=200γρ) 380 mg
Σαρδέλες (100γρ) 350 mg
Γάλα (1φλ) 290 mg
Γραβιέρα (100γρ) 891 mg
Φέτα (100γρ) 471 mg
Σουσάμι (1/4 του φλ) 351 mg



2.Σολομός ροζέ
Φτιάξτε απολαυστικές σαλάτες ή ψήστε το φιλέτο του στη σχάρα, προσθέτοντας άφθονο λε-μόνι! Θα σας αποζημιώσει η γεύση του, ενώ παράλληλα θα έχετε πάρει μια γερή «δόση» βι-ταμίνης D, που είναι το «κλειδί» για την απορρόφηση του ασβεστίου. Ο σολομός αποτελεί την πιο πλούσια πηγή της (100 γρ. /9 mg). H έλλειψη της βιταμίνης D οδηγεί σε μειωμένη εναπό-θεση ασβεστίου και φωσφόρου στα οστά, προκαλώντας προβλήματα, όπως ραχίτιδα στην παιδική ηλικία και οστεομαλακία (μαλακά οστά) στην ενήλικη ζωή. Αν και ο οργανισμός συν-θέτει μόνος του τη βιταμίνη D με τη βοήθεια του ήλιου, παρά τη μεγάλη ηλιοφάνεια στη χώρα μας, έχει διαπιστωθεί ότι οι Ελληνίδες έχουν σημαντικές ελλείψεις, πιθανόν επειδή αποφεύ-γουν την έκθεσή τους στον ήλιο. Εκτός του ότι προστατεύει από την οστεοπόρωση, η βιταμίνη D είναι ασπίδα κατά της υπέρτασης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ υπάρχουν και εν-δείξεις ότι επιβραδύνει τη γήρανση και αποτρέπει την εκδήλωση καρκίνου.

Η γνώμη της επιστήμης: Πλήθος μελετών αποδεικνύουν την προληπτική δράση της βιταμίνης D -σε συνδυασμό με το ασβέστιο- κατά της οστεοπόρωσης. Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition», έδειξε ότι η χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης D συ-σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση. Άλλη μελέτη, που τα συμπεράσματά της είδαν το φως της δημοσιότητας στην επιστημονική επιθεώρηση «Circulation» το 2007, υποστηρίζει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίν-δυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου στους μεσηλίκους. Τέλος, το 2008 δημοσιεύτη-καν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology» στοιχεία από τη μελέτη του Κολεγίου Ιατρικής «Albert Einstein» του Πανεπιστημίου Yeshiva της Νέας Υόρκης που επιβεβαιώνουν την προστατευτική δράση της βιταμίνης D κατά της αρτηριοπάθειας, νόσο κατά την οποία συγκεντρωμένο λίπος στις ­αρτηρίες περιορίζει τη ροή του αίματος στα άκρα του σώματος.

Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη: 5-10 mg ανάλογα με την ηλικία, ενώ η καθημερινή πρόσ-ληψη για τις γυναίκες τρίτης ηλικίας φτάνει τα 15 mg βιταμίνης D.

ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μπακαλιάρος (100γρ) 1 mg
Γαρίδες (100γρ) 3,5 mg
Γάλα (1φλ) 2,5 mg
Αυγό (1) 0,5 mg



3.Μοσχαρίσιο συκώτι
Αν δεν σας αρέσει πολύ η γεύση του, δοκιμάστε να το μαγειρέψετε με υλικά που ταιριάζουν περισσότερο στη γεύση σας, ώστε να μη στερηθείτε μια πλούσια πηγή σιδήρου! Τα 100 γρ. μοσχαρίσιου συκωτιού περιέχουν 9 mg σίδηρο. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει στην πα-ραγωγή λιγότερης αιμοσφαιρίνης, με αποτέλεσμα η μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς να είναι μειωμένη. Ελλοχεύει τότε η σιδηροπενική αναιμία, που είναι πολύ συχνή στις γυναίκες, κυρί-ως λόγω της αυξημένης απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση. Επιπλέον, η έλλειψη σιδή-ρου έχει συνδεθεί με την υπογονιμότητα.

Η γνώμη της επιστήμης: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, που δημοσιεύτηκε το 2007 στην επιθεώρηση «American Journal of Nutrition», η χαμηλή περιεκτικότητα σιδήρου στο αίμα, ακόμη και σε μέτριο βαθμό, εκτός από τα συνηθι-σμένα συμπτώματα, όπως εξάντληση και τριχόπτωση, μπορεί να εξασθενήσει και τη μνήμη των γυναικών.

Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη: 18 mg σιδήρου και ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα την περίοδο της εγκυμοσύνης, ανάλογα με τις ανάγκες της μέλλουσας μητέρας.


ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΣΙΔΗΡΟ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στρείδια (100γρ) 11 mg
Φακές (1 φλ) 6,6 mg
Σπανάκι (1φλ) 6,4 mg
Μοσχαρίσιο κρέας (100γρ) 3,5 mg



4.Σπανάκι
Φροντίστε να εντάξετε τη δυναμωτική τροφή του Ποπάυ στο διαιτολόγιό σας επειδή το σπα-νάκι είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ. Μόνο 1 φλιτζάνι σπανάκι περιέχει 262 mg φυλλικού οξέος, που είναι πολύ σημαντικό για την ανανέωση των κυττάρων και του αίματος στον οργανισμό. Προστατεύει την υγεία του νευρικού και του πεπτικού συστήματος, συμβάλλει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, καθώς και στην παραγωγή ενέργειας. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες της μέλλουσας μητέρας σε φυλλικό οξύ είναι αυξημένες. Επιπλέον, το φυλλικό οξύ εμποδίζει το σχηματισμό της ομοκυστεΐνης στο αίμα, μιας ουσίας που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η γνώμη της επιστήμης: Μια επιδημιολογική μελέτη στις ΗΠΑ το 1999 κατέληξε στο συμπέ-ρασμα ότι το 46% των γυναικών και το 43% των ανδρών, ηλικίας άνω των 60 ετών, παρουσί-αζαν μεγάλες συγκεντρώσεις ομοκυστεΐνης στο αίμα και χαμηλές συγκεντρώσεις φυλλικού οξέος, βιταμινών Α και C, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακά και ε-γκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον, μια μελέτη του υγιούς ανδρικού και γυναικείου ενήλικου πλη-θυσμού της Κρήτης από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης το 1994 κατέληξε μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα ότι υπάρχει θετική συσχέτιση ανάμεσα στην πρόσληψη διαιτητικών ινών, φυλλι-κού οξέος, βιταμινών Α και C και χαμηλών επιπέδων ομοκυστεΐνης. Τέλος, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οτάβα στον Καναδά, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώ-ρηση «American Journal of Obstetrics and Gyne­cology» το 2007, η λήψη πολυβιταμινών που περιέχουν φυλλικό οξύ βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του πλακούντα και μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας, που μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση του πλακούντα και πρόωρο τοκετό.

Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη: 400 mg φυλλικού οξέος για όλες τις γυναίκες, εκτός από την περίοδο της εγκυμοσύνης, που η ποσότητα αυξάνεται στα 600 mg την ημέρα.


ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μαρούλι (1φλ) 78 mg
Μπρόκολο (1 φλ) 94 mg
Φράουλες (1φλ) 25 mg
Φακές (1φλ) 358 mg



5.Ηλιόσποροι
Μην τους υποτιμάτε. Δεν είναι μόνο ένα νόστιμο σνακ για το σινεμά ή την τηλεόραση. Είναι και πολύ θρεπτικοί. Περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις της βιταμίνης Ε, που έχει ισχυρές α-ντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οπότε, εκτός από το ελαιόλαδο που καταναλώνετε στα γεύματά σας και περιέχει βιταμίνη Ε, τρώτε καθημερινά και μια χούφτα ηλιόσπορους (περίπου 30 γρ. με περιεκτικότητα 7,4 mg βιταμίνης Ε). Το θρεπτικό αυτό συστατικό δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, εμποδίζοντας την οξείδωση και κατά συνέπεια τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις διάφο-ρων ιστών. Θεωρείται ακόμη η βιταμίνη της ομορφιάς, επειδή προστατεύει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση και τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Επίσης, προστα-τεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακά προβλήματα και τα μάτια από τον καταρράκτη, ενώ μειώνει την ενδογενή παραγωγή χοληστερίνης.

Η γνώμη της επιστήμης: Μια πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, που δη-μοσιεύτηκε το 2007 στο επιστημονικό έντυπο «Circulation», υποστηρίζει ότι η τακτική λήψη βιταμίνης Ε μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο δημιουργίας απειλητικών θρόμβων στο αίμα. Ερευνητική ομάδα επανεξέτασε στοιχεία που αφορούσαν 39.876 γυναίκες 45 ετών και άνω και έπαιρναν μέρος στη πολυετή μελέτη «Women’s Health Study». Επίσης, η αμερικανι-κή μελέτη «US Nurses’ Health Study», στην οποία έλαβαν μέρος 87.000 γυναίκες ηλικίας 34-59 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Ε για τουλά-χιστον 2 χρόνια σχετίζεται άμεσα με σημαντική μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Τέ-λος, έρευνα του Νοσοκομείου Brigham and Women και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Ophthalmology», υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν άφθονα κίτρινα ή πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. κίτρινες πι-περιές, μαρούλι) και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε και καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταρράκτη.

Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη:
Οι γυναίκες πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά 15 mg βιταμίνης Ε.


ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Αμύγδαλα (30γρ) 7,3 mg
Καρύδια (30γρ) 4,3 mg
Ελαιόλαδο (1 κουταλιά) 1,9 mg
Σπανάκι (1φλ) 3,8 mg



ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ
1.Καρύδια
Αν δεν σας αρέσουν τα ψάρια και ιδίως τα λιπαρά, όπως ο σολομός και ο γαύρος, τουλάχι-στον φροντίζετε να τρώτε… καρύδια! Έτσι, θα προσφέρετε στον οργανισμό σας τα ω-3 λιπα-ρά οξέα, που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του και τα οποία «φροντίζουν» για την καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων σας, που είναι πιο ευπαθή μετά τα 40 σε σχέση με τις γυναίκες. Τρώγοντας 30 γρ. καρύδια, κερδίζετε 3 γρ. ω-3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα, τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, η συστηματική πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων σχετίζεται με τη βελτίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, την πρόληψη της άνοιας και της νό-σου Αλτσχάιμερ, αλλά και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε ήδη πάσχοντες ασθενείς.

Η γνώμη της επιστήμης: Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστόνης και δημοσιεύτηκε το 2006 στην επιθεώρηση «Archives of Neurology», η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων ενδέχεται να μας προστατεύει από την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε ακόμη μια μελέτη που έγινε το 2007 σε ποντίκια. Μια άλλη έρευνα του Νοσοκομείου Κρίστι του Μάντσεστερ, που δημοσιεύτηκε το 2006 στην επιθεώρηση «British Journal of Cancer», υποστηρίζει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα ε-μποδίζουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Τέλος, σύμφωνα με μια σουηδική μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2007 στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition», τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν τους άνδρες να χτίσουν πιο γερά οστά.

Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη: Ανάλογα με το σωματότυπό σας και τις ιδιαίτερες ανά-γκες του οργανισμού σας, πρέπει να προσλαμβάνετε σε καθημερινή βάση 2-4 γρ.


ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ω-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Λιναρόσπορος (2 κουταλιές) 3,5 γρ
Σολομός (100γρ) 2 γρ
Σαρδέλες (100γρ) 2 γρ
Γαύρος (100γρ) 1,3 γρ



2.Πορτοκάλια
Πρόκειται για την κλασική πηγή βιταμίνης C. Τα πορτοκάλια μπορεί να μην αποτελούν την πιο πλούσια πηγή αυτής της βιταμίνης, αλλά είναι εύκολο να τα βρείτε όλες τις εποχές του χρό-νου. Ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει 60 mg βιταμίνης C, η οποία είναι γνωστή για την αντιο-ξειδωτική της δράση και την ικανότητά της να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνο-νται για χρόνιες ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό.

Η γνώμη της επιστήμης: Σύμφωνα με μακροχρόνια πληθυσμιακή μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Nutrition το 2007», οι αυξημένες συγκεντρώσεις βιταμίνης C στον ανθρώπινο οργανισμό αποτρέπουν την εκδή-λωση εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, μελέτη του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς», που δη-μοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2008 στην επιθεώρηση «Cancer Cell», υποστηρίζει ότι η βιτα-μίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες χορήγησαν βιταμίνη C σε ποντίκια στα οποία είχαν εμφυτευτεί ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα και διαπίστωσαν ότι περιορίστηκε η ανάπτυξή τους.

Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη: Επειδή οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη μάζα σώματος, χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C συγκριτικά με τις γυναίκες. Η αναγκαία ποσό-τητα για τους άνδρες αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν «πέφτει» το ανοσοποιητικό τους σύστημα σε περιόδους έντονου άγχους, όταν ταξιδεύουν πολύ συχνά και δεν κοιμούνται αρ-κετά. Συνήθως, χρειάζονται 90 mg βιταμίνης C την ημέρα.


ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Κόκκινη πιπεριά (1 μέτρια) 128 mg
Πράσινη πιπεριά (1 μέτρια) 80 mg
Ακτινίδιο (1 μέτριο) 93 mg
Φράουλες (1 φλ) 60 mg
Χυμός πορτοκαλιού (1 ποτήρι) 100 mg



3.Αμύγδαλα
Εντάξτε τα στο διαιτολόγιό σας για τον ίδιο λόγο που και οι γυναίκες πρέπει να εντάξουν στο δικό τους διαιτολόγιο τους ηλιόσπορους: επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε. Είναι πιο εύκολο να φάτε μια χούφτα αμύγδαλα από το να φτιάξετε μια σαλάτα με ελαιόλαδο ή να μαγειρέψετε σπανάκι. Η βιταμίνη Ε είναι γενικά ωφέλιμη για τον οργανισμό μας. Ωστόσο, βοηθά ειδικά τους άνδρες, καθώς ενισχύει τη γονιμότητά τους. Συγκεκριμένα, διατηρεί την ε-λαστικότητα των τοιχωμάτων των σπερματοζωαρίων, αυξάνοντας την κινητικότητά τους. Επί-σης, προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και της ουροδόχου κύστης, από τη στεφα-νιαία νόσο, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις ότι μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η γνώμη της επιστήμης: Μελέτη που αφορούσε 29.131 άνδρες ηλικίας 50-69 ετών και πα-ρουσιάστηκε το 2006 στο ετήσιο συμπόσιο της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στο Ορλάντο, υποστηρίζει ότι οι άνδρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις α-τοκοφερόλης (μορφή βιταμίνης Ε που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό) έχουν 53% λιγότερες πιθανότη-τες να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη. Σε άλλη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Anderson Cancer Center, εξετάστηκαν 468 ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύ-στης και 543 υγιείς. Διαπιστώθηκε ότι όσοι προσελάμβαναν υψηλές ποσότητες α-τοκοφερόλης είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από αυτή τη μορφή καρκί-νου. Τέλος, στη μελέτη των Rimm, Stampfer και Ascherio που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρη-ση «New England Journal of Medicine», στην οποία έλαβαν μέρος 40.000 άνδρες ηλικίας 40-75 ετών, βρέθηκε πως η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Ε για τουλάχιστον 2 χρόνια σχετίζεται άμεσα με σημαντική μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη: Οι άνδρες πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά 15 mg βιταμίνης Ε.


ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ E ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ηλιόσποροι (30 γρ) 7,4 mg
Καρύδια (30 γρ) 4,3 mg
Ελαιόλαδο (1 κουταλιά) 1,9 mg
Σπανάκι ( 1φλ) 3,8 mg



4.Μπακαλιάρος
Τρώγοντας μια κανονική μερίδα μπακαλιάρο (250 γρ. περίπου), καλύπτετε κατά το ήμισυ την καθημερινή ανάγκη του οργανισμού σας σε μαγνήσιο. Τι σας προσφέρει; Είναι ένα μέταλλο που συμμετέχει σε περισσότερες από 300 μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού σας. Επι-πλέον, συμβάλλει στο σχηματισμό των οστών, βοηθά στην τόνωση των νεύρων και του μυϊ-κού συστήματος και προστατεύει από την εκδήλωση καρδιακών νοσημάτων, που μετά την ηλικία των 40 ετών «προτιμούν» ιδιαίτερα τους άνδρες. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι περιο-ρίζει και τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στη χολή.

Η γνώμη της επιστήμης: Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Παλέρμο στην Ιταλία, που δημοσιεύτηκε το 2007 στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition», διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι με υψηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα έχουν δυ-νατότερους μυς. Άλλη έρευνα, διάρκειας 15 ετών, που πραγματοποίησε η Αμερικανική Καρ-διολογική Εταιρεία (Αmerican Heart Association) και ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της το 2006, υποστηρίζει ότι η έλλειψη μαγνησίου σε νέους ενηλίκους 18-30 ετών δημιουργεί προ-διάθεση για εμφάνιση υψηλής πίεσης, σακχάρου, χοληστερίνης και κατ’ επέκταση καρδιακών νοσημάτων. Τέλος, μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο δη-μιουργίας πέτρας στη χολή, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, που δημο-σιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Gastroenterology». Αναλύθη-καν στοιχεία 42.705 ανδρών, ηλικίας 40-75 ετών, που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθη-ση την περίοδο 1986-2002.

Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη:
Οι άνδρες πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά 420 mg μαγνησίου.

ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Κάσιους (100 γρ) 260 mg
Σπανάκι (1 φλ) 156 mg
Φασόλια (1 φλ) 80 mg
Σουσάμι (1/4 του φλ) 126 mg
Μπρόκολο (1 φλ) 39 mg



5.Μοσχάρι
Κόκκινο κρέας πλούσιο σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτη­τος για την καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τρώγοντας 100 γρ. μοσχάρι, προσλαμβάνετε 5 mg ψευδαργύρου. Υψηλές συγκεντρώσεις του στον ανδρικό οργανισμό βοηθούν στη σύνθεση της τεστοστερόνης και η ανεπάρκειά του μπορεί να οδηγή-σει στο σχηματισμό μικρού αριθμού σπερματοζωαρίων και σε σεξουαλική ανικανότητα.

Η γνώμη της επιστήμης: Σύμφωνα με μελέτη του τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Nijmegen της Ολλανδίας, που δημοσιεύτηκε το 2006 στο επιστημονικό έντυπο «Fertility and Sterility», η αυξημένη πρόσληψη ψευδαργύρου και φυλλικού οξέος από άνδρες με ή χωρίς πρόβλημα γονιμότητας βελτιώνει την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματός τους.

Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη: Οι άνδρες πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά 11 mg ψευδαργύρου.


ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Γαρίδες (100γρ) 1,5 mg
Σπανάκι (1 φλ) 1,35 mg
Σουσάμι (1/4 του φλ) 2,8 mg
Μπρόκολο ( 1φλ) 0,62 mg

7 τροφές που μας χαρίζουν μακροζωία


7 τροφές που μας χαρίζουν μακροζωία
MAΓIA MANTZOYNH
01 Ιουνίου 2006
Tα τελευταία χρόνια, παρά τη συνεχή ενημέρωση και το βομβαρδισμό πληροφοριών που δεχόμαστε σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες, ακόμη αγνοούμε -σε μεγάλο βαθμό δυστυχώς- τι ακριβώς μας προσφέρει το κάθε τρόφιμο που συνιστούν οι ειδικοί, όταν μιλάνε για «υγιεινή» ή «μεσογειακή διατροφή». Aς γνωρίσουμε, λοιπόν, καλύτερα κάποιες τροφές που θεωρούνται αναντικατάστατες, γιατί αποδεδειγμένα προστατεύουν την υγεία μας, και ας προσπαθήσουμε να τις εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, έτσι ώστε να επωφεληθούμε από τις πολύτιμες θεραπευτικές τους ιδιότητες.

1. Σκόρδο
Aσπίδα για την καρδιά και τον εγκέφαλο
Πρόκειται για μια τροφή που δυστυχώς αποφεύγεται λόγω της έντονης χαρακτηριστικής οσμής της. Aν όμως αναλογιστούμε τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτήν, ίσως αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας και φροντίσουμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας. Όταν μία σκελίδα σκόρδου κοπεί σε πολλά μικρά κομματάκια, τότε αρχίζει μια χημική αντίδραση, η οποία παράγει μια ουσία που ονομάζεται αλισίνη και είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική οσμή του, αλλά και για τις περισσότερες ευεργετικές επιδράσεις του. Συστήνεται, λοιπόν, να περιμένουμε 15 λεπτά από το ξεφλούδισμα και το κόψιμο του σκόρδου μέχρι το ψήσιμό του, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να παραχθεί η ουσία αυτή και να ωφεληθούμε περισσότερο από τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Διατροφική αξία
Πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες C και B6.
Tα 100 γρ. παρέχουν 98 θερμίδες, ενώ η μία σκελίδα (3γρ.) δίνει μόλις 3 θερμίδες.

Σε τι ωφελεί
Έχει προστατευτική δράση στην καρδιά, καθώς και στα κύτταρα του εγκεφάλου, γι’ αυτό και πιστεύεται ότι χαρίζει μακροζωία. Eίναι αποτοξινωτικό, τονωτικό του οργανισμού και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έπειτα από συστηματική χρήση, έχει την ιδιότητα να μειώνει τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση, καθώς και την πηκτικότητα του αίματος. Mια άλλη ιδιότητα του σκόρδου είναι ότι καταπολεμά τα βακτηρίδια και τους μύκητες, και κατά συνέπεια μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων και τροφικών δηλητηριάσεων από επικίνδυνα μικρόβια. Tέλος, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ενδέχεται να προστατεύει από κάποιες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στομάχου, του παχέος εντέρου και του προστάτη. H ποσότητα σκόρδου που φαίνεται να είναι αποτελεσματική είναι το ισοδύναμο μίας σκελίδας ημερησίως ή μία ταμπλέτα σκόρδου 300 mg.

Ποιοί πρέπει να το αποφεύγουν
•Γυναίκες που θηλάζουν, γιατί προκαλεί κολικούς στο μωρό.
•Άτομα που κάνουν αντιπηκτική θεραπεία, λόγω του κινδύνου αιμορραγίας που μπορεί να προκύψει.
•Yποτασικοί, γιατί μειώνει την αρτηριακή πίεση.
•Aσθενείς του ιού του AIDS, γιατί μειώνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων.

Tip! Για να αποφύγετε την κακοσμία από την κατανάλωση του σκόρδου, μπορείτε να μασήσετε 2-3 κόκκους καφέ, μερικούς σπόρους γλυκάνισου, ένα κλωναράκι μαϊντανό ή να πιείτε λίγο σιρόπι λάιμ.

2. Πορτοκάλι
Mειώνει δραστικά υπέρταση - χοληστερίνη
Nέες έρευνες φέρνουν καθημερινά στο φως όλο και περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης C, που είναι ταυτισμένη με το πορτοκάλι. (Άλλωστε, 1 πορτοκάλι καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C). Tα μικρά ή μέτρια, σφιχτά και βαριά πορτοκάλια είναι η καλύτερη επιλογή μας, καθώς περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα χυμού και είναι πιο θρεπτικά.

Διατροφική αξία
Πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες.
1 πορτοκάλι δίνει 62 θερμίδες.

Σε τι ωφελεί
H κατανάλωση πορτοκαλιού δεν ανεβάζει την πίεση, όπως λανθασμένα υποστηρίζεται, αλλά τη «ρίχνει», καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο, συνεπώς προστατεύει από την υπέρταση. Tονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να αμύνεται στο κρυολόγημα και στις ιώσεις. Eπιπλέον, λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, όσοι πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία είναι καλό να πίνουν ένα χυμό πορτοκαλιού κατά τη διάρκεια ή και μετά το γεύμα τους. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, έχει την ικανότητα να μειώνει τη χοληστερίνη, καθώς επίσης να προστατεύει από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, πιθανότατα λόγω των πολύτιμων συστατικών του, όπως το κάλιο, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη C.

3. Kρεμμύδι
Tονωτικό και μικροβιοκτόνο!
Άλλη μια τροφή που αποφεύγεται λόγω της έντονης χαρακτηριστικής οσμής της. Προκαλεί δάκρυα, κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε αν το ξεφλουδίζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Θεωρείται παράγοντας μακροζωίας και συνδυάζει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Για το λόγο αυτό, η αξία που προσφέρει στα φαγητά δεν είναι μόνο το άρωμα και η γεύση του, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά και η συμβολή του στην καταπολέμηση ασθενειών. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα κρεμμύδια με την πιο έντονη καυτερή γεύση περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, με αποτέλεσμα η θεραπευτική τους δράση να είναι μεγαλύτερη. O καλύτερος τρόπος να καταναλώσουμε το κρεμμύδι είναι ωμό, αν και προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή. Σε περίπτωση που θέλουμε να επωφεληθούμε από αυτό χωρίς να το φάμε, μπορούμε να το κόψουμε μέσα στη σαλάτα και αφού περιμένουμε 5 λεπτά μέχρι να αφήσει τα θρεπτικά του συστατικά στο ελαιόλαδο, να βουτήξουμε το ψωμί μας σε αυτό.

Διατροφική αξία
Πλούσιο σε βιταμίνες B, C, E, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες.
Tα 100 γρ. παρέχουν 36 θερμίδες.

Σε τι ωφελεί
Bοηθάει στη διατήρηση της καλής λειτουργίας της καρδιάς και γενικά του
κυκλοφορικού συστήματος. Eίναι ισχυρό τονωτικό, μικροβιοκτόνο και καθαριστικό των πνευμόνων. Παράλληλα, αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό, και επιπλέον βοηθάει στην καταπολέμηση του άσθματος, των κρυωμάτων και της γρίπης.

4. Σταφύλι
Iδανικό για την αποτοξίνωσή μας
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο που προσφέρεται σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πιο ευεργετικά για την υγεία μας, στην πραγματικότητα όλα τα είδη σταφυλιού προσφέρουν παρόμοια οφέλη. Ίσως η άποψη αυτή ξεκινάει από το γεγονός ότι το κόκκινο κρασί έχει περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες έναντι του λευκού, κάτι που ισχύει λόγω του ότι πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του σταφυλιού περιέχονται στη φλούδα και στο κουκούτσι του, στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στη ζύμωση μόνο του κόκκινου κρασιού. Tο σταφύλι και τα προϊόντα που προκύπτουν από την επεξεργασία του (κρασί, σταφίδα, χυμός σταφυλιού) είναι πλούσια σε συστατικά μεγάλης θρεπτικής αξίας και ύψιστης σημασίας για τη διατροφή μας. Σε αυτό βασίζεται, άλλωστε, η σταφυλοθεραπεία, η διατροφή δηλαδή αποκλειστικά και μόνο με σταφύλι (για κάποιες ημέρες), με σκοπό κυρίως την αποτοξίνωση, το αδυνάτισμα ή ακόμα και τη θεραπεία κάποιων παθήσεων.

Διατροφική αξία
Πλούσιο σε βιταμίνη A, B, C και κάλιο.
Tα 100 γρ. σταφύλια παρέχουν 60 θερμίδες.

Σε τι ωφελεί
Aποτελεί ίσως τη βασικότερη τροφή αποτοξίνωσης του οργανισμού. Aυξάνει τη διούρηση, άρα βοηθά στην αποβολή τοξινών, και καταπολεμά την κατακράτηση υγρών. Tο έλαιο από το κουκούτσι του σταφυλιού είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, τα οποία συντελούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη. Eπιπλέον, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελευθέρων ριζών, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της νεότητας. Tέλος, θεωρείται φάρμακο κατά της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων.

5. Mήλο
Tο ισχυρό αντιοξειδωτικό!
Καθημερινά προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του μήλου. Aπό τις 7.000 ποικιλίες μήλων που υπάρχουν στον κόσμο, καλό είναι να προτιμούμε εκείνα που ευδοκιμούν τη συγκεκριμένη εποχή που τα αγοράζουμε στο νομό όπου ζούμε ή στον πλησιέστερο νομό. Όλα τα είδη είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αν και πιστεύεται ότι τα κόκκινα μήλα είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Συστήνεται, επίσης, να προτιμούμε μήλα χωρίς χτυπήματα και κοψίματα, ώστε να είμαστε βέβαιοι πως δεν έχουν εισχωρήσει φυτοφάρμακα στον καρπό.

Διατροφική αξία
Πλούσιο σε βιταμίνη C, βιοτίνη, κάλιο και φυτικές ίνες.
Ένα μέτριο μήλο (160 γρ.) δίνει 80 θερμίδες.

Σε τι ωφελεί
Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Aποκαθιστά τη χαμένη ενέργεια και μειώνει την πνευματική και σωματική κούραση. Eπιπλέον, τονώνει τον οργανισμό και τον αποτοξινώνει. Πιστεύεται ότι έχει ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, γι’ αυτό και συστήνεται ως ενδεδειγμένο τρόφιμο σε ειδικές δίαιτες για υπερτασικούς. Θεωρείται μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου Aλτσχάιμερ, γιατί προφυλάσσει από τις κυτταρικές βλάβες που εξασθενίζουν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου. H φλούδα των μήλων είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Oι τελευταίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, στη μείωση της χοληστερίνης και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

6. Γιαούρτι
Eυεργετικό για το πεπτικό
Tο γιαούρτι είναι γάλα πηγμένο και ζυμωμένο με τη βοήθεια 2 βακτηρίων. Tα βακτήρια αυτά πρέπει να είναι «ζωντανά» στο γιαούρτι καθ’ όλη τη διάρκεια έως την κατανάλωσή του, γιατί στη δράση τους οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητές του. Aνάλογα με τη χώρα ή την περιοχή προέλευσης, παρασκευάζεται από το γάλα διαφόρων ζώων και με διάφορες μεθόδους, με αποτέλεσμα να ποικίλλει στη γεύση και στη σύσταση, κατά συνέπεια και σε θρεπτικές ιδιότητες. Eίναι μια υγιεινή, ελαφριά, θρεπτική και ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες. Mαζί με το γάλα, αποτελεί την κύρια πηγή ασβεστίου και καλό είναι να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ημερήσιας διατροφής όλων, αφού έχει μεγάλη βιολογική αξία.

Διατροφική αξία
Πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, A, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και ιώδιο.
100 γρ. αποβουτυρωμένο γιαούρτι (0%) παρέχουν 52 θερμίδες.
100 γρ. πλήρες γιαούρτι (10%) παρέχουν 130 θερμίδες.

Σε τι ωφελεί
Aποτελεί την καλύτερη εναλλακτική λύση για τη λήψη του απαραίτητου ασβεστίου, όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη που περιέχει το γάλα. Tα βακτήρια που περιέχει αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Όσοι τρώνε συχνά γιαούρτι, διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος. Iδιαίτερα ευεργετική είναι η κατανάλωση γιαουρτιού όταν ένα άτομο παίρνει αντιβιοτικά, τα οποία καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου. Bοηθάει ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς προσφέρει μεγάλο αίσθημα κορεσμού, δίνοντας λίγες θερμίδες. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι δίαιτες που περιλαμβάνουν γιαούρτι είναι περισσότερο αποτελεσματικές, πιθανότατα λόγω της περιεκτικότητας ασβεστίου, το οποίο συμβάλλει στο μεταβολισμό του λίπους και στη μείωση του βάρους.

7. Mαγιά μπίρας
Mειώνει το στρες…
Eίναι μια τροφή μεγάλης διατροφικής αξίας, με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και αποτελεί το ιδανικότερο συμπλήρωμα διατροφής των αθλητών, των παιδιών, των ηλικιωμένων, όσων υποφέρουν από στρες και όσων ακολουθούν δίαιτα αδυνατίσματος.

Διατροφική αξία
H καλύτερη φυσική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος B, εκτός από τη B12.
Περιέχει όλα τα αμινοξέα και είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, φωσφόρου και καλίου.

Σε τι ωφελεί
Συντελεί στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη μείωση του στρες. Xαρίζει ενέργεια, αυξάνει την ανοχή στην κούραση και ενισχύει τους μυς. Παράλληλα, χρησιμοποιείται για την εξάλειψη της ακμής και γενικότερα για τη βελτίωση του δέρματος, ενώ επίσης δυναμώνει τα μαλλιά και τα νύχια. Pυθμίζει το μεταβολισμό και συγκεκριμένα είναι εξαιρετικά σημαντική για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του λίπους, γι’ αυτό και συστήνεται σεόλους όσοι επιθυμούν να αδυνατίσουν.

Προσοχή
Kαλό είναι να μη χρησιμοποιείται για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών. Kαταναλώνεται έπειτα από τα γεύματα ή αν ακολουθείται δίαιτα μισή ώρα πριν.

Nα την αποφεύγουν:
Άτομα που υποφέρουν από εντερικές παθήσεις και γυναίκες σε ενδιαφέρουσα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΕΤΕ Ο ΝΙΚΟΣ


Η Γερμανία, επίσημα Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (γερμ. Bundesrepublik Deutschland) είναι μία από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες της Ευρώπης, η πολυπληθέστερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κινητήρια δύναμή της, και μία από τις σημαντικότερες βιομηχανικές και ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Συνορεύει προς τα βόρεια με τη Δανία, στα ανατολικά με την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, στα νότια με την Αυστρία και την Ελβετία και στα δυτικά με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Στα βόρεια βρέχεται από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική. Η Γερμανία (η τότε Δυτική Γερμανία) είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πίνακας περιεχομένων [Απόκρυψη]
1 Ιστορία
2 Γεωγραφία
2.1 Κλίμα
3 Πολίτευμα
3.1 Κόμματα
4 Διοικητική διαίρεση
4.1 Πόλεις
5 Οικονομία
6 Δημογραφία
6.1 Πληθυσμός και στατιστικά στοιχεία
6.2 Θρησκεία
6.3 Γλώσσα
7 Μεταφορές
8 Εξωτερικοί σύνδεσμοι
9 Παραπομπές


[Επεξεργασία] Ιστορία
Κύριο άρθρο: Γερμανική ιστορία
Πριν από περίπου 5.000 χρόνια εμφανίζονται οι πρώτοι οικισμοί στον χώρο της σημερινής Γερμανίας.

Από το 58 π.Χ. και μετά, τα νερά του Ρήνου αποτελούν το φυσικό σύνορο μεταξύ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των γερμανικών φύλων. Στα τέλη του 1ου αι. π.Χ. οι Ρωμαίοι δοκιμάζουν να επεκταθούν ανατολικά του ποταμού (Μεγάλη Γερμανία), αλλά η προσπάθεια αποτυγχάνει. Μεταξύ του 1ου και του 6ου αιώνα τα γερμανικά φύλα εξαπλώνονται στην Ευρώπη και αναμιγνύονται με τους Κέλτες. Μεγάλες εκτάσεις των σημερινών ανατολικών κρατιδίων της Γερμανίας παραμένουν μέχρι τα τέλη του μεσαίωνα πολιτιστικά στον σλαβικό χώρο.

Υπό της ηγεσίας του Καρλομάγνου, το Βασίλειο των Φράγκων αγωνίζεται από το 800 και μετά να γίνει πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη. Η αυτοκρατορία του όμως δεν θα διαρκέσει για πολύ: κατά τη Συνθήκη του Βερντέν, που υπογράφεται στην ομώνυμη πόλη το 843 οι τρεις εγγονοί του Καρλομάγνου διαιρούν το τεράστιο αυτοκρατορικό κράτος του στο γαλλόφωνο Δυτικό Βασίλειο των Φράγκων και το γερμανόφωνο Ανατολικό Βασίλειο των Φράγκων.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 962 ο Όθων Α' στέφεται στη Ρώμη πρώτος αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους, η οποία όμως με την πάροδο των αιώνων διαιρείται σε πολυάριθμα ανεξάρτητα βασίλεια και ελεύθερες πόλεις (Freie Reichsstadt). Τέλος, μετά τον Τριακονταετή πόλεμο (1618-1648) ο οποίος χωρίζει τη δυτική Ευρώπη σε καθολικούς και προτεστάντες, o αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας χάνει την δύναμή του και ντε φάκτο παραμένει συμβολική μορφή.

Το 1806 ο Ναπολέων Βοναπάρτης αναγκάζει τον τότε ο αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Φραγκίσκο Β', να παραιτηθεί. Κατόπιν ενώνει πολλά από τα γερμανικά βασίλεια, στα οποία ενσωματώνει και πολλές ανεξάρτητες (άλλωτε περισσότερες από 80). Το Κογκρέσο της Βιέννης συνεχίζει την πολιτική της ένωσης με τελικό αποτέλεσμα την ίδρυση της Γερμανικής Ομοσπονδίας, η οποία αποτελείται από 38 γερμανικά κράτη. Η ισχυρότερη δύναμη εντός της χαλαρής αυτής ομοσπονδίας είναι η Αυστρία.

Οι συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ της Αυστρίας και της νέας γερμανικής δύναμης Πρωσίας οδηγούν στον Γερμανο-αυστριακό πόλεμο του 1866. Αφού η Πρωσία νικά την Αυστρία, η Γερμανική Ομοσπονδία διαλύεται. Μετά το Γάλλο-Πρωσικό πόλεμο του 1871/72 ιδρύεται η Γερμανική Ομοσπονδία του Βορρά με πρώτη δύναμη την Πρωσία και δίχως την Αυστρία.


Ανακήρυξη του Γερμανικού Ράιχ στο παλάτι των κατειλημμένων Βερσαλλιών στο Παρίσι, 1871. Ο Μπίσμαρκ φοράει τα άσπρα.Το ίδιο έτος οι Γερμανοί ηγεμόνες ανακηρύττουν στα ανάκτορα των Βερσαλλιών την Γερμανική Ομοσπονδιακή Αυτοκρατορία (το Ράιχ) και προσφέρουν το στέμμα στον Γουλιέλμο Α' της Πρωσίας. O Ότο φον Βίσμαρκ ονομάζεται καγκελάριος της αυτοκρατορίας.

Στα τέλη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και η γερμανική μοναρχία βρίσκει το τέλος της. Ο Γουλιέλμος Β' παραιτείται και το Ράιχ μετατρέπεται σε κοινοβουλευτική δημοκρατία. Με την συνθήκη των Βερσαλλιών οι Γερμανοί χάνουν μεγάλες εκτάσεις (στο σύνολο περίπου 11%) του κράτους τους στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Τσεχοσλοβακία, τη Δανία, τη Λιθουανία και τη Πολωνία. Επίσης χάνουν όλες τις αποικίες τους και υποχρεώνονται να πληρώνουν αρκετά μεγάλο ετήσιο ποσό επανορθώσεων στις νικητήριες δυνάμεις για περίπου 80 χρόνια.

Μετά την πτώση της Γερμανικής Δημοκρατίας η Γερμανία της μορφής του Τρίτου Ράιχ ακολουθεί από το 1933 αυστηρή επεκτατική πολιτική: To 1938 o ηγέτης της Γερμανίας, Αδόλφος Χίτλερ, ενσωματώνει την πατρίδα του Αυστρία και εξασφαλίζει με την συμφωνία του Μονάχου την προσάρτηση της Σουδητίας (περιοχή Γερμανόφωνων της Τσεχοσλοβακίας). Με την γερμανική επίθεση κατά της Πολωνίας στις 1 Σεπτεμβρίου 1939 αρχίζει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος για την Γερμανία λήγει στις 8 Μαΐου 1945 με συνθηκολόγηση άνευ όρων. Πριν, στις 30 Απριλίου, ο Χίτλερ αυτοκτονεί ενώ το 1946 οι επιζώντες πολιτικά και στρατιωτικά κυρίως υπεύθυνοι καταδικάζονται στην Δίκη της Νυρεμβέργης. Οι νικητήριες δυνάμεις ΗΠΑ, ΕΣΣΔ και Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και η κατοπινή κατοχική δύναμη Γαλλία ιδρύουν στις κατεχόμενες ζώνες τους νέο δημοκρατικό κράτος ενώ η σταλινική Σοβιετική Ένωση ιδρύει σοσιαλιστικό κράτος. H Γερμανία χάνει μεγάλα τμήματα της ανατολικής επικράτειάς της, τα οποία αποδίδονται κυρίως στην Πολωνία, ενώ το βόρειο τμήμα της ανατολικής Πρωσίας ενσωματώνεται στην ΕΣΣΔ.

Στις 23 Μαΐου 1949 ψηφίζεται το σύνταγμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία ιδρύεται στις τρεις ζώνες κατοχής των δυτικών δυνάμεων. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας ιδρύεται στις 7 Οκτωβρίου 1949 στην σοβιετική ζώνη. Μεγάλες εκτάσεις (της ανατολής) του πρώην Γερμανικού Ράιχ παραχωρούνται στις γειτονικές χώρες. Ο κατοπινός ψυχρός πόλεμος μεταξύ ανατολής και δύσεως χωρίζει την κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβάνοντας τα δύο γερμανικά κράτη με το λεγόμενο "σιδηρούν παραπέτασμα" (βλ. Τείχος του Βερολίνου). Στα τέλη της δεκαετίας του '80 η αλλαγή της ηγεσίας της Σοβιετικής Ενώσεως οδηγεί σε πολιτική σύγκλισης, σε (ειρηνικές) επαναστάσεις και τελικά στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας και των άλλων χωρών μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Με την πτώση του σιδηρούν παραπετάσματος στην κεντρική Ευρώπη ανοίγουν και τα σύνορα μεταξύ δυτικής και ανατολικής Γερμανίας. Στις 3 Οκτωβρίου 1990 πραγματοποιείται η προσχώρηση της Ανατολικής Γερμανίας στο δυτικό κράτος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Οι δυνάμεις κατοχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταλείπουν την χώρα, γεγονός που για την Γερμανία σημαίνει την επαναφορά της ανεξαρτησίας της.

[Επεξεργασία] Γεωγραφία
Ξεκινώντας από τον βορρά και προχωρώντας προς το νότο διακρίνονται τέσσερις φυσικές περιοχές που διαφέρουν μεταξύ τους: το Γερμανικό Βαθύπεδο (Norddeutsche Tiefebene), τα Μεσαία Όρη (Mittelgebirge), το Σουηβοβαυαρικό Υψίπεδο (Nördliches Alpenvorland) και οι Γερμανικές Άλπεις (Ostalpen).

Το Γερμανικό Βαθύπεδο κλείνεται στα νότια από τους ορεινούς όγκους της κεντρικής Ευρώπης ενώ στα βόρεια κατεβαίνει προς τις πεδινές λεκάνες που βρέχονται από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα και γενικώς έχει όψη μάλλον ομοιόμορφη.

Τα Μεσαία Όρη δεν έχουν πραγματική μορφολογική ενότητα. Το ίδιο το βόρειο όριο με το βαθύπεδο είναι συχνά ασαφές και μερικές φορές πολύ έντονο με μεγάλες προεξοχές. Στα νότια, στην περιοχή του άνω Δούναβη περίπου, τα Μεσαία Όρη αποτελούν προϊόν πολύπλοκων ορογενετικών και ηπειρογενετικών φαινομένων που ανάγονται στην πρωτογενή εποχή. Ερκύνιες ορογενετικές κινήσεις παραμόρφωσαν έντονα την περιοχή ώστε να καταλήξει σε σειρά πολλών λόφων που σκεπάστηκε πολλές φορές από τα νερά της θάλασσας. Έπειτα από την αλπική ορογένεση, η περιοχή καλύφτηκε από ακανόνιστες οροσειρές που προκάλεσαν τεκτονικές μετατοπίσεις.

Νότια του Δούναβη υψώνεται βαθμιαία το Σουηβοβαυαρικό Υψίπεδο, το οποίο αποτελεί κεντρικό τμήμα της εκτεταμένης περιοχής των υποαλπικών υψωμάτων, που απλώνονται στους πρόποδες των εξωτερικών πλαγιών των Άλπεων, ανάμεσα στη Σαβοΐα και στη λεκάνη της Βιέννης, πλούσια σε βοσκότοπους και δάση κωνοφόρων.

Το γερμανικό τμήμα των Άλπεων αποτελεί στενή λωρίδα μονάχα που αντιστοιχεί στο Βαυαρικό οροπέδιο και τις Βαυαρικές Προάλπεις. Ψηλότερη κορυφή των Γερμανικών Άλπεων και συγχρόνως ολόκληρης της Γερμανίας είναι η Τσούγκσπιτσε στη Βαυαρία, που φτάνει τα 2.962 μ.

[Επεξεργασία] Κλίμα
Το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας έχει ένα εύκρατο κλίμα με εποχικές διακυμάνσεις, ενώ γενικά επικρατούν υγροί δυτικοί άνεμοι. Το κλίμα επηρρεάζεται από το βόρειο Ατλαντικό ρεύμα, ως βόρεια προέκταση του Ρεύματος του Κόλπου. Αυτά τα θερμά νερά επηρρεάζουν τις βόρειες παράκτιες στη Βόρεια Θάλασσα περιοχές, συμπεριλαμβάνοντας τη χερσόνησο της Γιουτλάνδης και τις περιοχές κατά μήκος του Ρήνου, ο οποίος εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα. Αυτό έχει ως συνέπεια την παρουσία ωκεάνιου κλίματος στις βορειοδυτικές και βόρειες περιοχές, με μέγιστη βροχόπτωση το καλοκαίρι και παρουσία υετού όλο το χρόνο. Οι χειμώνες είναι ήπιοι και τα καλοκαίρια δροσερά, αν και σε ορισμένες περιοχές οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν και τους 30 °C για παρατεταμένες περιόδους.

Στα ανατολικά της χώρας το κλίμα είναι περισσότερο ηπειρωτικό, με ψυχρούς χειμώνες και θερμά καλοκαίρια, αλλά και με παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας.

Η κεντρική και νότια Γερμανία αποτελούν κλιματικά μεταβατικές περιοχές από μέσο ωκεάνιο κλίμα σε ηπειρωτικό ή ορεινό, ιδιαίτερα προς την περιοχή των Άλπεων. Ακόμα και εδώ όμως, οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες είναι πιθανό να υπερβούν και τους 30 °C την καλοκαιρινή περίοδο.

[Επεξεργασία] Πολίτευμα
Το πολίτευμα της Γερμανίας είναι Ομοσπονδιακή Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αρχηγός κράτους είναι ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, ο οποίος είναι ο εγγυητής του πολιτεύματος και εκπροσωπεί το γερμανικό κράτος διεθνώς.[3] Η θητεία του διαρκεί πέντε χρόνια. Αρχηγός της κυβέρνησης είναι ο Καγκελάριος, ο οποίος ασκεί εκτελεστική εξουσία. Σήμερα Πρόεδρος είναι ο Χορστ Κέλερ και Καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο υπάρχουν δύο νομοθετικά σώματα: η Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat). Τα μέλη της Ομοσπονδιακής Βουλής εκλέγονται απ' ευθείας από το λαό σε εθνικό επίπεδο κάθε τέσσερα χρόνια. Αρμοδιότητα της Ομοσπονδιακής Βουλής είναι και η εκλογή του Καγκελάριου.[4] Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αντιπροσωπεύει τα ομόσπονδα κρατίδια και τα μέλη του ορίζονται από τις κυβερνήσεις των κρατιδίων.[5]

[Επεξεργασία] Κόμματα
Στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας κυριαρχούν δύο κόμματα: το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD). Καθώς το εκλογικό σύστημα ευνοεί τη δημιουργία συνασπισμών, άλλα μικρότερα κόμματα έχουν κατά καιρούς συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Σήμερα εκτός των CDU/CSU και SPD στην Ομοσπονδιακή Βουλή μετέχουν το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FPD), Η Αριστερά (Die Linke) και η Συμμαχία '90/Οι Πράσινοι (Bündnis 90/Die Grünen).[6]

Στις εκλογές του 2005 το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν περίπου ισόπαλο για τα δύο μεγάλα κόμματα, με βραχεία κεφαλή του CDU. Έτσι σχηματίστηκε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με Καγκελάριο την αρχηγό των χριστιανοδημοκρατών Άνγκελα Μέρκελ. Στις εκλογές του 2009 πρώτα κόμμα αναδείχτηκαν και πάλι οι χριστιανοδημοκράτες. Η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους ελεύθερους δημοκράτες που ενίσχυσαν σημαντικά τα ποσοστά τους.[7]

[Επεξεργασία] Διοικητική διαίρεση

Κρατίδια της ΓερμανίαςΚύριο άρθρο: Γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια
Η Γερμανία διαιρείται σε δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια, τα λεγόμενα Bundesländer (στον ενικό Bundesland). Το κάθε ομόσπονδο κρατίδιο έχει τη δική του κυβέρνηση και το δικό του κοινοβούλιο καθώς και τα δικά του σύμβολα (σημαία, εθνόσημο). Ορισμένα μάλιστα έχουν το δικό τους εθνικό ύμνο, όπως π.χ. η Βαυαρία. Ο αρχηγός του κάθε κράτους κατέχει τον τίτλο του πρωθυπουργού (γερμαν. Ministerpräsident).

Από τα δεκαέξι κρατίδια, τα τρία αποτελούν κρατίδια-πόλεις. Αυτά είναι: η πρωτεύουσα Βερολίνο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και κύριο λιμάνι της χώρας το Αμβούργο καθώς και η Βρέμη. Οι δύο τελευταίες πόλεις έχουν μακρά παράδοση αυτονομίας που χρονολογείται από τα ύστερα μεσαιωνικά έτη, όταν αμφότερες αποτελούσαν μέλη της Χανσεατικής Ένωσης.

Τα υπόλοιπα δεκατρία κρατίδια αποτελούν είτε την ιστορική συνέχεια ανεξαρτήτων γερμανικών κρατών πριν από την ένωση του 1871 (όπως π.χ. η Βαυαρία, η Έσση), άλλα δημιουργήθηκαν μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (όπως η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Κάτω Σαξωνία). Μετά την επανένωση του 1990 δημιουργήθηκαν πέντε νέα κρατίδια από τα εδάφη της Ανατολικής Γερμανίας, των οποίων οι ονομασίες αντιστοιχούν είτε σε ιστορικά κράτη προ του 1871 (π.χ. η Σαξωνία) είτε σε ιστορικές περιοχές (π.χ. το Βρανδεμβούργο). Τα μεγάλα σε πληθυσμό ομόσπονδα κρατίδια υποδιαιρούνται σε μικρότερες διοικητικές ενότητες, αντιστοίχων των ελληνικών νομών.

Στα ελληνικά Στα γερμανικά
Ομόσπονδο κρατίδιο Πρωτεύουσα Bundesland Hauptstadt
1 Βάδη-Βυρτεμβέργη Στουτγκάρδη Baden-Württemberg Stuttgart
2 Βαυαρία Μόναχο (Freistaat) Bayern München
3 Βερολίνο Βερολίνο Berlin Berlin
4 Βρανδεμβούργο Πότσνταμ Brandenburg Potsdam
5 Βρέμη Βρέμη (Freie Hansestadt) Bremen Bremen
6 Αμβούργο Αμβούργο (Freie und Hansestadt) Hamburg Hamburg
7 Έσση Βισμπάντεν Hessen Wiesbaden
8 Μεκλεμβούργο-Προπομερανία Σβερίν Mecklenburg-Vorpommern Schwerin
9 Κάτω Σαξωνία Ανόβερο Niedersachsen Hannover
10 Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Ντίσελντορφ Nordrhein-Westfalen Düsseldorf
11 Ρηνανία-Παλατινάτο Μάιντς Rheinland-Pfalz Mainz
12 Σάαρλαντ Σααρμπρίκεν Saarland Saarbrücken
13 Σαξωνία Δρέσδη (Freistaat) Sachsen Dresden
14 Σαξωνία-Άνχαλτ Μαγδεβούργο Sachsen-Anhalt Magdeburg
15 Σλέσβιχ-Χολστάιν Κίελο Schleswig-Holstein Kiel
16 Θουριγγία Έρφουρτ (Freistaat) Thüringen Erfurt

[Επεξεργασία] Πόλεις
Οι πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας ( 31 Μαρτίου 2005):

Βερολίνο με 3.391.407 κάτοικους
Αμβούργο με 1.736.752 κάτοικους
Μόναχο με 1.397.537 κάτοικους
Κολωνία με 975.907 κάτοικους
Φρανκφούρτη με 657.126 κάτοικους
[Επεξεργασία] Οικονομία
Η οικονομία της Γερμανίας βασίζεται κυρίως στον βιομηχανικό στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Ενώ μεγάλες εκτάσεις της χώρας καταλαμβάνονται από αγροτικές καλλιέργειες, μόνο το 2-3% του πληθυσμού ασχολείται με τον τομέα αυτό, λόγω της μηχανοποίησης των καλλιεργειών. Με ΑΕΠ 2.714.418 εκατομμυρίων δολαρίων (2005), η Γερμανία αποτελεί την μεγαλύτερη εθνική οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως. Εκτός αυτού, είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα του κόσμου. Όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο, η Γερμανία είναι, βάσει Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (Human Development Index), 19η στον κόσμο, ενώ η World Bank Group εκτιμά την ευημερία ανά κάτοικο ως την 5η μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά από Ελβετία, Δανία, Σουηδία και ΗΠΑ.

[Επεξεργασία] Δημογραφία
[Επεξεργασία] Πληθυσμός και στατιστικά στοιχεία
Με περίπου 82 εκατομμύρια κατοίκους, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα της Ευρώπης. Ο ρυθμός γεννήσεων είναι όμως ένας από τους χαμηλότερους στην ήπειρο, ενώ στατιστικά αντιστοιχούν 1,41 παιδιά ανά γυναίκα. Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι αρνητικός, με τελευταία εκτίμηση -0,05% σε ετήσια βάση, και διατηρείται σε αυτό το επίπεδο αποκλειστικά από το μεταναστευτικό ρεύμα και τους μετανάστες που ζουν εκεί. Σε άλλη περίπτωση, ο πληθυσμός της χώρας θα μειωνόταν με ρυθμός 0,9% το χρόνο.

Η πλειονότητα των κατοίκων, περίπου 68 εκατομμύρια (82%), είναι Γερμανικής καταγωγής, ενώ συνολικά περίπου 75 εκατομμύρια έχουν την γερμανική υπηκοότητα. Περίπου 15 εκατομμύρια κάτοικοι είναι ξένης καταγωγής, ενώ 8 εκατομμύρια έχουν ξένες υπηκοότητες. Οι μεγαλύτερες ομάδες μεταναστώ προέρχονται κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχοντας γερμανική καταγωγή, όπως Ρώσοι και Πολωνοί. Επίσης, μεγάλο τμήμα προέρχεται από χώρες της Ασίας, όπως Τούρκοι, Κούρδοι, Ιρανοί και Άραβες. Το υπόλοιπο ποσοστό των μεταναστών προέρχεται από χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως την Ιταλία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Σλοβενία, τη Σερβία, την Αλβανία και την Ελλάδα. Τέλος, μικρό ποσοστό προέρχεται από χώρες της Αφρικής.

Σημαντικές πληθυσμιακές ομάδες με πλήρη ή μερική γερμανική καταγωγή, καταγράφονται στις ΗΠΑ (περίπου 50 εκατ.), στη Βραζιλία (περίπου 5 εκατ.), και στον Καναδά (περίπου 3 εκατ.).

Το προσδόκιμο ζωής, στο σύνολο του πληθυσμού είναι 79,26 έτη, 76,26 χρόνια για τους άνδρες και 82,42 για τις γυναίκες.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού συγκεντρώνεται σε μεγάλα αστικά συγκροτήματα, όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Μόναχο, η Κολονία, η Φρανκφούρτη και η Στουτγκάρδη. Παράλληλα, η επαρχία της χώρας είναι αρκετά πυκνοκατοικημένη, με μικρές πόλεις, κωμοπόλεις, αλλά και μεγάλα χωριά, σε όλη την έκτασή της. Πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλη αστική συγχώνευση καταγράφεται στην περιοχή του Ρήνου στο Ρουρ, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρεια Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου περίπου 12 εκατ. κατοικούν στις γειτονικές πόλεις του Ντίσελντορφ, της Κολονίας, του Έσσεν, του Ντόρτμουντ, του Ντούισμπουργκ και του Μπόχουμ.

[Επεξεργασία] Θρησκεία
Ο χριστιανισμός είναι η επικρατέστερη θρησκεία στη Γερμανία, με περίπου 53 εκατομμύρια πιστούς, σχεδόν το 64% του συνολικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, το 32,3% (περίπου 27 εκατ.) είναι προτεστάντες, κυρίως ευαγγελιστές, και το υπόλοιπο 31% (περίπου 26 εκατ.) καθολικοί. Επίσης, υπάρχουν μειονότητες ορθοδόξων, κοπτών και άλλων χριστιανικών δογμάτων. Οι ορθόδοξοι κυρίως προέρχονται από τη Σερβία και την Ελλάδα. Οι προτεστάντες καταγράφονται στη βόρεια και την ανατολική Γερμανία, ενώ οι καθολικοί κυριαρχούν στο νότο και τα δυτικά της χώρας. Σημειώνεται ότι ο σημερινός προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' έχει γεννηθεί στη Βαβαρία.

Το Ισλάμ και ο μωαμεθανισμός αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα της χώρας, με σχεδόν 4,5 εκατ. πιστούς, που αναλογούν περίπου στο 5% του συνολικού πληθυσμού. Οι περισσότεροι προέρχονται από μεταναστευτικά ρεύματα, ενώ κυριαρχούν οι Σουνίτες και οι Αλεβίτες, προερχόμενοι από την Τουρκία. Επίσης, καταγράφεται μικρός αριθμός Σιιτών.

Ο Βουδισμός και οι Εβραίοι έχουν περίπου 200.000 πιστούς (0.25%), ενώ ο Ινδουισμός και οι Σιχ ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά. Σχεδόν το 50% των βουδιστών στη Γερμανία είναι μετανάστες από χώρες της Ασίας. Επίσης, η Γερμανία έχει τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό Εβραίων στην Ευρώπη, μετά τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ πόλεις με σημαντική εβραϊκή παρουσία είναι το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη και το Μόναχο.

Το ποσοστό του μη θρησκευόμενου πληθυσμού, που περιλαμβάνει άθεους και αγνωστιστές, ανέρχεται περίπου στο 30% του συνολικού πληθυσμού, ενώ γεωγραφικά καταγράφεται ιδιαίτερα στα πρώην κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας, καθώς και σε μεγάλες αστικές περιοχές. Σύμφωνα με έρευνα του 2005 για το Ευρωβαρόμετρο, το 47% των πολιτών της Γερμανίας συμφωνούν με τη φράση "Πιστεύω ότι υπάρχει Θεός", ενώ το 25% συμφωνεί με τη φράση "Πιστεύω ότι υπάρχει ένα είδος πνευματικής δύναμης", και άλλο ένα 25% αναφέρει ότι "Δεν πιστεύων ότι υπάρχει κάποιο είδος πνευματικής δύναμης ή Θεού".

[Επεξεργασία] Γλώσσα
Τα Γερμανικά αποτελούν την επίσημη και κυρίαρχη γλώσσα στη Γερμανία. Είναι μία από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία από τις τρεις γλώσσες εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με τα Γαλλικά και τα Αγγλικά. Αναγνωρισμένες γλωσσικές μειονότητες στη Γερμανία απότελούν τα Δανικά, τα Σορβικά, τα Ρωμανικά και τα Φριζικά, ενώ η πιο διαδεδομένες γλώσσες ανάμεσα στους μετανάστες είναι τα Τουρκικά, τα Πολωνικά, τα Ρώσικα, και διάφορες Βαλκανικές γλώσσες.

Η επίσημη Γερμανική γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των δυτικών γερμανικών γλωσσών, ενώ κατατάσσεται και συγγενεύει με τα Αγγλικά, τα Ολανδικά, αλλά και τις Φριζικές γλώσσες. Σε μικρότερο βαθμό συνδέεται επίσης με την οικογένεια των ανατολικών και βόρειων (σήμερα εκλειπτόντων) γερμανικών γλωσσών. Το μεγαλύτερο μέρος του λεξιλογίου της προέρχεται από τον γερμανικό κλάδο των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, ενώ μικρά τμήματά του κατάγονται από τα Λατινικά και τα Ελληνικά, καθώς και τα Γαλλικά και τα σύγχρονα Αγγλικά. Η γραφή γίνεται με τη χρήση του Λατινικού αλφαβήτου, το οποίο έχει 26 χαρακτήρες, με την προσθήκη τριών φωνηέντων με διπλή άνω στίξη, γνωστή ως Ούμλαουντ (Umlaut), των ä, ö, και ü, και του χαρακτήρα Εστσέτ (Eszett), ß, με συριστική προφορά του σίγμα.

Διάφορες διάλεκτοι της γλώσσας καταγράφονται ως ποικιλίες, με κύριο άξονα παραδοσιακά τοπικές ιδιαιτερότητες στο λόγο, προερχόμενες από ιστορικά διαφορετικά γερμανικά φύλα. Ορισμένες από αυτές είναι δυσνόητες για όσους γνωρίζουν μόνο τα επίσημα Γερμανικά, καθώς διαφέρουν στο λεξιλόγιο, την προφορά, αλλά και τη σύνταξη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Γερμανική γλώσσα ομιλείται από περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά σχεδόν 80 εκατομμύρια μη Γερμανόφωνους. Αποτελεί την κύρια γλώσσα για περίπου 90 εκατομμύρια κατοίκων (18%) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, τα Γερμανικά αποτελού επίσημη γλώσσα στην Αυστρία, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, ενώ γερμανόφωνοι κάτοικοι υπάρχουν στην Ολλανδία, στην Δανία, στην Τσεχία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Λιθουανία.

[Επεξεργασία] Μεταφορές
Η χώρα καλύπτεται από πυκνό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων (Autobahn) υψηλής ποιότητας και με άψογη σήμανση. Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι από τα πυκνότερα της Ευρώπης, ενώ οι περισσότεροι ποταμοί της είναι πλωτοί και σημαντικό τμήμα των μεταφορών εμπορευμάτων γίνεται μέσω αυτών. Διαθέτει, επίσης, μεγάλους λιμένες, όπως το Κίελο και η Βρέμη και σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις διαθέτουν διεθνείς αερολιμένες. Η οδήγηση γίνεται στα δεξιά.

ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΝΙΚΟΣ


Η Ελλάδα (παλαιότερα: Ελλάς, επίσημα: Ελληνική Δημοκρατία), είναι χώρα στην νοτιοανατολική Ευρώπη, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνορεύει στην ξηρά, βόρεια με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.) και την Βουλγαρία, στα βορειοδυτικά με την Αλβανία και στα βορειοανατολικά με την Τουρκία. Βρέχεται ανατολικά από το Αιγαίο Πέλαγος, στα δυτικά από το Ιόνιο και νότια από την Μεσόγειο Θάλασσα. Έχει μακρά και πλούσια ιστορία κατά την οποία άσκησε μεγάλη πολιτισμική επίδραση σε τρεις ηπείρους. Η Ελλάδα είναι μια ανεπτυγμένη χώρα με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.

Πίνακας περιεχομένων ]
1 Ιστορία
2 Διακυβέρνηση
2.1 Κόμματα
2.2 Κυβέρνηση
2.3 Διεθνείς Σχέσεις
3 Περιφέρειες
4 Γεωγραφία
4.1 Βουνά της Ελλάδας
4.2 Λίμνες της Ελλάδας
4.3 Ποτάμια της Ελλάδας
4.4 Κλίμα
5 Οικονομία
5.1 Πληθωρισμός
5.2 Επιστήμη και Τεχνολογία
5.3 Ναυτική βιομηχανία
5.4 Τουρισμός
6 Δημογραφία
7 Επικοινωνίες και μεταφορές
8 Ένοπλες δυνάμεις και Σώματα ασφαλείας
8.1 Υποχρεωτική στράτευση
9 Πολιτισμός
9.1 Αργίες
10 Δείτε επίσης
11 Πηγές
12 Εξωτερικοί σύνδεσμοι
13 Παραπομπές


Ελληνική ιστορία

O Παρθενώνας στην Αθήνα.
Ο Περικλής (495-429 π.Χ.) ήταν Αθηναίος πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός του 5ου αιώνα π.Χ. Η δύναμη,η δόξα και η φήμη την οποία χάρισε στην αρχαία Αθήνα, δικαιώνουν απόλυτα το χαρακτηρισμό του Χρυσού Αιώνα.
Η επέκταση του ελληνικού κράτους από 1832 έως το 1947, που παρουσιάζει εδάφη που απονέμονται στην Ελλάδα από τη Συνθήκη των Σεβρών αλλά που χάνονται το 1923 στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης.Στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους εμφανίστηκαν οι πρώτοι πολιτισμοί της Ευρώπης, ο Κυκλαδικός και ο Μινωικός, ενώ αργότερα εμφανίστηκε ο αναγνωρισμένος ως ο πρώτος ελληνικός πολιτισμός, ο Μυκηναϊκός. Την εποχή των πολιτισμών αυτών, ακολούθησε μία σκοτεινή περίοδος περίπου μέχρι το 800 π.Χ., οπότε εμφανίζεται ένας καινούριος ελληνικός πολιτισμός, βασισμένος στο μοντέλο της πόλης-κράτους. Είναι ο πολιτισμός που θα διαδοθεί με τον αποικισμό των ακτών της Μεσογείου, θα αντισταθεί στην Περσική εισβολή με τους δύο επιφανέστερους εκπροσώπους του, την κοσμοπολίτικη και δημοκρατική Αθήνα και την μιλιταριστική και ολιγαρχική Σπάρτη, θα αποτελέσει τη βάση του Ελληνιστικού πολιτισμού που δημιούργησαν οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα επηρεάσει την πολιτισμική φυσιογνωμία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και αργότερα θα πυροδοτήσει την Αναγέννηση στην Ευρώπη.

Κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 146 π.Χ., αν και ο Ελληνικός πολιτισμός σύμφωνα με τον Οράτιο τελικά κατέκτησε τον Ρωμαϊκό τρόπο ζωής.[4] Οι Ρωμαίοι αναγνώρισαν και θαύμασαν τον πλούτο του Ελληνικού πολιτισμού, τον μελέτησαν βαθιά και έγιναν συνειδητά συνεχιστές του. Διέσωσαν επίσης και μεγάλο μέρος της αρχαιοελληνικής γραμματείας. Αν και ήταν μόνο ένα μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο ελληνικός πολιτισμός θα συνέχιζε να δεσπόζει στην Ανατολική Μεσόγειο, και όταν τελικά η Αυτοκρατορία χωρίστηκε στα δύο, η ανατολική ή Βυζαντινή Αυτοκρατορία, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, θα είχε κυρίως λόγω γλώσσας έντονο τον ελληνικό χαρακτήρα. Από τον 4ο μέχρι τον 15ο αιώνα, η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επέζησε επιθέσεις έντεκα αιώνων από δυτικά και ανατολικά, μέχρι που η Κωνσταντινούπολη έπεσε στις 29 Μαΐου του 1453 στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σταδιακά το Βυζάντιο κατακτήθηκε ολόκληρο μέσα στον 15ο αιώνα.

Η Οθωμανική κυριαρχία συνεχίστηκε μέχρι το 1821 που οι Έλληνες κήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 έληξε το 1828. Το 1830 αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του νέου ελληνικού κράτους. Εγκαθιδρύθηκε μοναρχία το 1833. Μέσα στον 19ο και τον πρώιμο 20ό αιώνα, η Ελλάδα προσπάθησε να προσαρτήσει στα εδάφη της όλες τις περιοχές που ακόμη ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και είχαν ελληνόφωνο πληθυσμό, πράγμα που κατάφερε εν μέρει, επεκτείνοντας σταδιακά την έκτασή της, μέχρι να φτάσει το σημερινό της μέγεθος το 1947.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μέχρι το 1949. Αργότερα, το 1952, η Ελλάδα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ. Στις 21 Απριλίου του 1967 ο στρατός, υποβοηθούμενος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πήρε την εξουσία με πραξικόπημα. Οι δικτάτορες στη συνέχεια διαχωρίστηκαν και από τον Βασιλιά, τον εξεδίωξαν από την χώρα και κατήργησαν τη μοναρχία. Η στρατιωτική Χούντα υπήρξε η αιτία δημιουργίας, μετά από λανθασμένους χειρισμούς που εκμεταλλεύτηκε η Τουρκική πλευρά, του Κυπριακού ζητήματος, το οποίο οδήγησε στην κατάρρευσή της το 1974. Έπειτα από το δημοψήφισμα στις 8 Δεκεμβρίου 1974, το πολίτευμα της Ελλάδας μετατράπηκε ξανά σε αβασίλευτη Δημοκρατία και συντάχθηκε νέο σύνταγμα από την Ε' Αναθεωρητική Βουλή που τέθηκε σε ισχύ στις 11 Ιουνίου 1975, το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα, αναθεωρημένο το 1986 και το 2001. Η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1981 και μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) το 2001.


Ελληνική Ιστορία

Κυκλαδικός πολιτισμός
Μινωικός πολιτισμός
Μυκηναϊκός πολιτισμός
Γεωμετρική εποχή
Αρχαϊκή εποχή
Κλασική εποχή
Ελληνιστική εποχή
Βυζαντινή περίοδος
Οθωμανική περίοδος
Νεότερη Ελλάδα
Σχετικά
Αρχαία ελληνική γραμματεία
Ελληνική γλώσσα
Ονομασίες Ελλήνων

Ελευθέριος Βενιζέλος (1864–1936), υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες πολιτικές φυσιογνωμίες της μοντέρνας Ελλάδας. Πρωταγωνίστησε στην αυτονομία της Κρητικής Πολιτείας και την οριστική ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, συνέβαλε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, στην είσοδο της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και στην οργάνωση της χώρας στα πρότυπα αστικού κράτους.Το Σύνταγμα του 1975 περιέχει εκτενείς εγγυήσεις των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του πολίτη, ελευθερίες και δικαιώματα που ενισχύθηκαν περαιτέρω με την αναθεώρηση του 2001. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την αναθεώρηση αυτή κατοχυρώθηκαν, για πρώτη φορά συνταγματικά, πέντε ανεξάρτητες αρχές, οι τρεις εκ των οποίων (Συνήγορος του Πολίτη, Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) είναι ταγμένες στην προστασία και διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων. Η Ελλάδα είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στις 27 Μαΐου του 2008 η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την αναθεώρηση του Συντάγματος, που οδήγησε στην υιοθέτηση τριών προτάσεων αλλαγών εκ μέρους της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ. Από την ψηφοφορία απόν ήταν το ΠΑΣΟΚ. Οι προτάσεις αυτές είναι η κατάργηση του απόλυτου επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών, η απολαβή εκ μέρους της Βουλής, του δικαιώματος να τροποποιεί επιμέρους κονδύλια του τακτικού Προϋπολογισμού και να παρακολουθεί την εκτέλεσή του και η επιφόρτιση του νομοθέτη, να μεριμνά ειδικά για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές σε κάθε νόμο που συντάσσει[5].

Σε πολιτειακό και οργανωτικό επίπεδο, το Σύνταγμα διακρίνει τρεις εξουσίες: τη νομοθετική, την εκτελεστική και την δικαστική. Στη νομοθετική μετέχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Βουλή· στην εκτελεστική ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, ενώ η δικαστική εξουσία ασκείται από τα δικαστήρια στο όνομα του ελληνικού λαού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ιεραρχικά, βρίσκεται στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας, μετέχει στη νομοθετική με τη δημοσίευση των νόμων και τη δυνατότητα αναπομπής ψηφισμένου νομοσχεδίου, ενώ ορίζεται από το Σύνταγμα ως ρυθμιστής του πολιτεύματος [6]. Εκλέγεται, έμμεσα, από την Βουλή με διαδοχικές ψηφοφορίες των μελών της, στις οποίες επιδιώκεται η εξασφάλιση πλειοψηφίας 2/3, σε πρώτη φάση, και 3/5, σε δεύτερη, του συνόλου των μελών της. Σε περίπτωση αποτυχίας συγκέντρωσης των ανωτέρω πλειοψηφιών, διαλύεται η Βουλή, προκηρύσσονται εκλογές και η νέα Βουλή εκλέγει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της, ή και με σχετική αν δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία. Οι εξουσίες του Προέδρου είναι περιορισμένες καθώς ασκεί, κυρίως, τελετουργικά καθήκοντα. Όλες, σχεδόν, οι πράξεις του, χρήζουν προσυπογραφής από τον Πρωθυπουργό ή άλλο μέλος της Κυβέρνησης (Υπουργό), όπως για παράδειγμα τα προεδρικά διατάγματα. Από την υποχρέωση προσυπογραφής εξαιρούνται ρητά ελάχιστες πράξεις του Προέδρου που προβλέπονται από το Σύνταγμα, όπως ο διορισμός των υπαλλήλων της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η θητεία του είναι πενταετής με δικαίωμα επανεκλογής για μία ακόμη φορά.

Η νομοθετική εξουσία ασκείται από την Βουλή των Ελλήνων, τα μέλη της οποίας εκλέγονται με καθολική μυστική ψηφοφορία για τετραετή θητεία. Εκλογές μπορεί να κηρυχθούν νωρίτερα για έκτακτους λόγους, όπως αυτοί ορίζονται στο Σύνταγμα. Μετά, πάντως, το 1975 η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αποτελεί τον κανόνα, με την επίκληση, συνήθως, από τις απερχόμενες κυβερνήσεις ιδιαζούσης σημασίας εθνικού θέματος. Η Ελληνική Δημοκρατία χρησιμοποιεί για την ανάδειξη των βουλευτών ένα σύνθετο ενδυναμωμένο εκλογικό σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης (ενισχυμένη αναλογική), που αποθαρρύνει τη δημιουργία πολυκομματικών κυβερνήσεων συνεργασίας και επιτρέπει ισχυρή κυβέρνηση πλειοψηφίας, ακόμα και αν το πρώτο κόμμα υστερεί της πλειοψηφίας των ψήφων. Για να μπορεί να καταλάβει μία από τις 300 βουλευτικές έδρες ένα κόμμα, πρέπει να έχει λάβει τουλάχιστον το 3% του συνόλου των ψήφων, ενώ με τον εκλογικό νόμο, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις Βουλευτικές εκλογές του 2007, το πρώτο κόμμα είναι δυνατό να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με ποσοστό περίπου 42%.

Μέχρι το 1877 η νόμιμη ηλικία ψήφου ήταν τα 25 χρόνια. Στη συνέχεια μειώθηκε στα 21 χρόνια και από το 1981 είναι τα 18 χρόνια[7].


Η Βουλή των Ελλήνων στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από την Κυβέρνηση, κεφαλή της οποίας είναι ο Πρωθυπουργός, το ισχυρότερο πρόσωπο του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Η Κυβέρνηση καθορίζει και κατευθύνει τη γενική πολιτική της Χώρας[8], εφαρμόζει την πολιτική που εγκρίνει μέσω των νομοθετικών πράξεων η Βουλή, αλλά ταυτόχρονα μετέχει στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, μέσω της σύνταξης και της προώθησης προς ψήφιση των νομοσχεδίων. Η Κυβέρνηση με βάση την αρχή της δεδηλωμένης οφείλει να απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, να έχει λάβει δηλαδή ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία των Βουλευτών. Στα πλαίσια δε της σύγχρονης κομματικής δημοκρατίας, η Κυβέρνηση κυριαρχεί και στη νομοθετική λειτουργία, καθώς προέρχεται από το Κόμμα που ελέγχει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, καθιστώντας, έτσι, την ψήφιση των νόμων μια τυπική, κατά κανόνα, διαδικασία. Λόγω δε της συχνής έως καταχρηστικής επίκλησης της κομματικής πειθαρχίας, η δυνατότητα διαφωνίας κυβερνητικού βουλευτή με την Κυβέρνηση που στηρίζει θεωρείται σπάνιο φαινόμενο. Σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί η Κυβέρνηση να εκδίδει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες έχουν ισχύ νόμου και οφείλουν να εγκριθούν εντός 40 ημερών από τη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός αποτελεί την κεφαλή της κυβέρνησης και, με βάση το Σύνταγμα, είναι, συνήθως (αν και όχι απαραίτητα), ο αρχηγός του έχοντος την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή κυβερνώντος κόμματος. Βάσει του άρθρου 82 του Συντάγματος, "ο Πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της Κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειές της, καθώς και των δημοσίων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στο πλαίσιο των νόμων" [8]. Οι βασικότερες εξουσίες του είναι οι εξής:

Προεδρεύει του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο μετέχει μαζί με τους Υπουργούς.
Με δέσμια πρότασή του διορίζονται και παύονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί της Κυβέρνησης.
Καθορίζει με τον οικείο Υπουργό τις αρμοδιότητες των Υφυπουργών.
Προΐσταται τεσσάρων αυτοτελών υπηρεσιών και γραμματειών: του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, της Γραμματείας της Κυβερνήσεως, της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και της Γενικής Γραμματείας Τύπου.
Δίνει άδεια για τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οποιουδήποτε κειμένου πρέπει, κατά το νόμο, να καταχωρισθεί σε αυτήν.
[Επεξεργασία] Κόμματα
Περισσότερα: Κατάλογος ελληνικών πολιτικών κομμάτων
Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 (μεταπολίτευση) το πολιτικό σύστημα κυριαρχείται από το φιλελεύθερο και συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και το σοσιαλιστικό Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ). Άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ).

[Επεξεργασία] Κυβέρνηση
Περισσότερα: Κυβέρνηση της Ελλάδας
Στις Βουλευτικές εκλογές του 2004, που διεξήχθησαν στις 7 Μαρτίου του 2004, πρωθυπουργός εκλέχθηκε ο Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν η πρώτη εκλογική νίκη του κόμματος μετά από 11 χρόνια. Ο Καραμανλής αντικατέστησε τον Κωνσταντίνο Σημίτη και σχημάτισε δική του κυβέρνηση. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές προβλέπονταν από το Σύνταγμα για το 2008, όμως διεξήχθησαν πρόωρα στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007. Τις Βουλευτικές εκλογές του 2007, κέρδισε ξανά η Νέα Δημοκρατία. Η νέα βουλή είναι η πρώτη πεντακομματική Βουλή τα τελευταία χρόνια και σε αυτή συμμετέχουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ. Τις πρόωρες εκλογές του 2009 κέρδισε το ΠΑΣΟΚ που αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.

[Επεξεργασία] Διεθνείς Σχέσεις
Η Ελλάδα είναι μέλος σε αρκετά μεγάλα διεθνή σώματα, εξαιτίας της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης της δίνει το πλεονέκτημα ώστε να αποτελεί πολιτικό, διπλωματικό αλλά και εμπορικό σταυροδρόμι.

BIS, BSEC, CCC, CE, EAPC, EBRD, ECA (συνέταιρος), ECE, ECLAC, EIB, EMU, ΕSA, EU, FAO, IAEA, IBRD, ICAO, IDA, IEA, IFAD, IFC, ILO, IMF, Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας, Interpol, IOC, IOM, ISO, NATO, OECD, OSCE, UN, Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, UNCTAD, UNESCO, UNHCR, WEU, WHO, WIPO, WMO.

[Επεξεργασία] Περιφέρειες
Κύριο άρθρο: Περιφέρειες της Ελλάδας
ΑλβανίαΠ.Γ.Δ.ΜΒουλγαρίαΤουρκίαΕλλάδαΑθήναΘεσσαλονίκηΚαβάλαΘάσοςΑλεξανδρούποληΣαμοθράκηΚέρκυραΗγουμενίτσαΛάρισαΒόλοςΙωάννιναΠάτραΚόρινθοςΝαύπλιοΣπάρτηΑρεόποληΕλευσίναΛαύριοΗράκλειοΜακεδονίαΘράκηΉπειροςΘεσσαλίαΕύβοιαΚεντρική
ΕλλάδαΠελοπόννησοςΌλυμποςΛευκάδαΚεφαλονιάΖάκυνθοςΛήμνοςΛέσβοςΧίοςΣάμοςΆνδροςΤήνοςΜύκονοςΙκαρίαΠάτμοςΝάξοςΜήλοςΣαντορίνηΚωςΡόδοςΚάρπαθοςΚάσοςΚύθηραΓαύδοςΚρήτηΑιγαιοΚυκλαδεςΔωδεκανησαΙόνιο
Η Ελλάδα χωρίζεται σε 13 διοικητικές περιοχές γνωστές σαν Περιφέρειες, που διαχωρίζονται περαιτέρω σε 54 Νομούς[9]:

Αττική
Αθηνών
Πειραιώς
Ανατολική Αττική
Δυτική Αττική
Στερεά Ελλάδα
Εύβοια
Ευρυτανία
Φωκίδα
Φθιώτιδα
Βοιωτία
Κεντρική Μακεδονία
Χαλκιδική
Ημαθία
Κιλκίς
Πέλλα
Πιερία
Σέρρες
Θεσσαλονίκη
Κρήτη
Χανιά
Ηράκλειο
Λασίθι
Ρέθυμνο
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Καβάλα
Δράμα
Ξάνθη
Ροδόπη
Έβρος
Ήπειρος
Άρτα
Ιωάννινα
Πρέβεζα
Θεσπρωτία
Ιόνια νησιά
Κέρκυρα
Κεφαλονιά
Λευκάδα
Ζάκυνθος
Βόρειο Αιγαίο
Χίος
Λέσβος
Σάμος
Πελοπόννησος
Αρκαδία
Αργολίδα
Κορινθία
Λακωνία
Μεσσηνία
Νότιο Αιγαίο
Κυκλάδες
Δωδεκάνησα
Θεσσαλία
Καρδίτσα
Λάρισα
Μαγνησία
Τρίκαλα
Δυτική Ελλάδα
Αχαΐα
Αιτωλοακαρνανία
Ηλεία
Δυτική Μακεδονία
Φλώρινα
Γρεβενά
Καστοριά
Κοζάνη


Επιπλέον, στη Μακεδονία υπάρχει μία αυτόνομη περιοχή, το Άγιο Όρος, μία μοναστική πολιτεία υπό Ελληνική κυριαρχία.

Οι νομοί διαιρούνται σε 900 δήμους και 133 κοινότητες. Πριν το 1999 και την εφαρμογή του Σχεδίου Καποδίστριας υπήρχαν 361 δήμοι και 5.560 κοινότητες, υποδιαιρούμενες σε 12.817 οικισμούς, ενώ υπήρχαν επίσης οι επαρχίες σtις οποίες διαιρούνταν οι νομοί και ανέρχονταν σε 147.


Γεωγραφικός χάρτης της ΕλλάδοςΗ Ελλάδα αποτελείται από ένα μεγάλο ηπειρωτικό τμήμα, το νότιο άκρο των Βαλκανίων, το οποίο ενώνεται με την πρώην ηπειρωτική Πελοπόννησο, από τον Ισθμό της Κορίνθου, αφού η Πελοπόννησος μετά την κατασκευή της διώρυγας της Κορίνθου είναι στην πραγματικότητα νησί. Η χώρα περικλείεται από το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Λιβυκό Πέλαγος. Το Αιγαίο περιέχει πολυάριθμα νησιά, ανάμεσά τους την Εύβοια, τη Λέσβο, τη Ρόδο και τα νησιωτικά συμπλέγματα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ενώ νότια βρίσκεται η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο μεγαλύτερο της Μεσογείου. Νότια της Κρήτης είναι η Γαύδος, το νοτιότερο νησί της Ελλάδας και συνάμα της Ευρώπης. Τα κυριότερα νησιά του Ιονίου είναι η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα και η Ζάκυνθος. Η Ελλάδα έχει μήκος ακτών 13.676 χιλιόμετρα[10], που θεωρείται εξαιρετικά μεγάλο, και οφείλεται στον πλούσιο οριζόντιο εδαφικό διαμελισμό και το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, καθώς και στο πλήθος των αναρίθμητων νησιών, τα οποία είναι πάνω από 1500, και είναι κυρίως αποτέλεσμα της σύγκρουσης της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας με την Ευρωπαϊκή. Έχει μήκος συνόρων που πλησιάζει τα 1.228 χιλιόμετρα.[10]

Βουνά της Ελλάδας
Κύριο άρθρο: Κατάλογος βουνών της Ελλάδας
Το έδαφος της Ελλάδας είναι κατά κύριο λόγο ορεινό ή λοφώδες. Μεγάλο μέρος του είναι ξηρό και βραχώδες, ενώ μόνο το 20,45% του εδάφους είναι καλλιεργήσιμο.[10] Τα υψηλότερα βουνά είναι:

Βουνό Υψόμετρο Τοποθεσία
Όλυμπος 2917 Θεσσαλία (Λάρισα), Μακεδονία (Πιερία)
Σμόλικας 2637 Ήπειρος (Ιωάννινα)
Βόρας (Καϊμάκ Τσαλάν) 2524 Μακεδονία (Πέλλα, Φλώρινα), ΠΓΔΜ
Γράμμος 2520 Μακεδονία (Καστοριά), Ήπειρος (Ιωάννινα), Αλβανία
Γκιώνα 2510 Στερεά Ελλάδα (Φωκίδα)
Τύμφη (Γκαμήλα) 2497 Ήπειρος (Ιωάννινα)
Βαρδούσια 2495 Στερεά Ελλάδα (Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία)
Αθαμανικά όρη 2469 Ήπειρος (Ιωάννινα), Θεσσαλία (Τρίκαλα)
Παρνασσός 2457 Στερεά Ελλάδα (Φωκίδα, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
Ψηλορείτης (Ίδη) 2456 Κρήτη (Ρέθυμνο Ηράκλειο)

Λίμνες της Ελλάδας
Κύριο άρθρο: Κατάλογος λιμνών της Ελλάδας
Η Ελλάδα έχει αρκετές λίμνες, οι περισσότερες των οποίων βρίσκονται στο ηπειρωτικό της τμήμα. Οι μεγαλύτερες λίμνες στην ελληνική επικράτεια είναι:

Λίμνη Έκταση Τοποθεσία
Τριχωνίδα 96.513 τ.χλμ Στερεά Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία)
Βόλβη 75.600 τ.χλμ Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)
Βεγορίτιδα 72.488 τ.χλμ Μακεδονία
Βιστονίδα 45.625 τ.χλμ Θράκη (Ξάνθη)
Κορώνεια 42.823 τ.χλμ Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)
Μικρή Πρέσπα 43.122 τ.χλμ * Μακεδονία (Φλώρινα), Αλβανία
Μεγάλη Πρέσπα 38.325 τ.χλμ * Μακεδονία (Φλώρινα), Αλβανία, ΠΓΔΜ
Κερκίνη 37.688 τ.χλμ Μακεδονία (Σέρρες)

*ελληνικό τμήμα

Υπάρχουν επίσης και αρκετές τεχνητές λίμνες κυρίως για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, όπως η Λίμνη Κρεμαστών (68.531 τ.χλμ) και η Λίμνη Πολυφύτου (56.793 τ.χλμ), ενώ οι λίμνες του Μόρνου, του Μαραθώνα και η λίμνη Υλίκη υδροδοτούν την Αθήνα.

[ Ποτάμια της Ελλάδας
Κύριο άρθρο: Κατάλογος ποταμών της Ελλάδας
Αρκετά ποτάμια διαρρέουν την Ελλάδα, από τα οποίο κανένα δεν είναι πλεύσιμο. Μερικά από τα μεγαλύτερα, τα Δέλτα που σχηματίζουν στην εκροή τους προς την θάλασσα αποτελούν σημαντικούς υγροβιότοπους, όπως αυτοί του Αλιάκμονα και του Έβρου. Ποταμοί όπως ο Πηνειός στην Θεσσαλία, υδροδοτούν μεγάλες γεωργικές εκτάσεις με την βοήθεια καναλιών, ενώ σε άλλα έχουν δημιουργηθεί τεχνητές λίμνες για την λειτουργία υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Ένα αμφιλεγόμενο για οικολογικούς λόγους σχέδιο των τελευταίων δεκαετιών, είναι η εκτροπή του Αχελώου από τη νότια Πίνδο για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας.

Ακολουθεί κατάλογος των μεγαλύτερων σε μήκος ποταμών της Ελλάδας. Το μήκος που αναγράφεται είναι αυτό που διατρέχει την ελληνική επικράτεια.

Αλιάκμονας 297 χλμ.
Αχελώος 220 χλμ.
Πηνειός (Θεσσαλίας) 205 χλμ.
Έβρος [11] 204 χλμ.
Νέστος [11] 130 χλμ.
Στρυμόνας [11] 118 χλμ.
Θύαμις (Καλαμάς) 115 χλμ.
Αλφειός 110 χλμ.
Άραχθος 110 χλμ.
[Επεξεργασία] Κλίμα

Θέα του Ολύμπου απ'το Λιτόχωρο.Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον μεσογειακό τύπο του εύκρατου κλίματος και έχει ήπιους υγρούς χειμώνες και ζεστά ξηρά καλοκαίρια. Το κλίμα της χώρας μπορεί να διαιρεθεί σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

- υγρό μεσογειακό (δυτική Ελλάδα, δυτική Πελοπόννησος, πεδινά και ημιορεινά της Ηπείρου) - ξηρό μεσογειακό (Κυκλάδες, παραλιακή Κρήτη, Δωδεκάνησα, ανατολική Πελοπόννησος, Αττική, πεδινές περιοχές Ανατολικής Στερεάς) - ηπειρωτικό (δυτική Μακεδονία, εσωτερικά υψίπεδα ηπειρωτικής Ελλάδας, βόρειος Έβρος) - ορεινό (ορεινές περιοχές με υψόμετρο περίπου >1500μ στη βόρεια Ελλάδα, >1800μ στην κεντρική Ελλάδα και >2000μ στην Κρήτη). [εκκρεμεί παραπομπή]

Οι θερμοκρασίες είναι σπάνια υπερβολικές στις παραθαλάσσιες περιοχές. Στις κλειστές εσωτερικές πεδιάδες και στα υψίπεδα της χώρας παρατηρούνται τα μεγαλύτερα θερμοκρασιακά εύρη -τόσο ετήσια όσο και ημερήσια. Οι χιονοπτώσεις είναι κοινές στα ορεινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου (στη βόρεια Ελλάδα, τέλη Οκτωβρίου κατά μέσο όρο στην υπόλοιπη χώρα), ενώ στις πεδινές περιοχές χιονίζει κυρίως από τον Δεκέμβριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Έχει χιονίσει, πάντως, ακόμα και κατά μήνα Μάιο στη Φλώρινα. Στις παραθαλάσσιες περιοχές των νησιωτικών περιοχών, οι χιονοπτώσεις συμβαίνουν σπανιότερα και δεν αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό του κλίματος. Η πόλη της Ρόδου έχει μέσο όρο 0,0 μέρες χιονόπτωσης το χρόνο [εκκρεμεί παραπομπή]. Οι καύσωνες επηρεάζουν κυρίως τις πεδινές περιοχές και είναι κοινότεροι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σπάνια, πάντως, διαρκούν περισσότερες από 3 μέρες.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των παραλλήλων 34ου και 42oυ του βορείου ημισφαιρίου [εκκρεμεί παραπομπή] και έχει μεγάλη ηλιοφάνεια όλο σχεδόν το χρόνο. Λεπτομερέστερα στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας παρουσιάζεται μια μεγάλη ποικιλία κλιματικών τύπων, πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια του μεσογειακού κλίματος. Αυτό οφείλεται στην τοπογραφική διαμόρφωση της χώρας που έχει μεγάλες διαφορές υψομέτρου (υπάρχουν μεγάλες οροσειρές κατά μήκος της κεντρικής χώρας και άλλοι ορεινοί όγκοι) και εναλλαγή ξηράς και θάλασσας. Έτσι από το ξηρό κλίμα της Αττικής και γενικά της ανατολικής Ελλάδας μεταπίπτουμε στο υγρό της βόρειας και δυτικής Ελλάδας. Τέτοιες κλιματικές διαφορές συναντώνται ακόμη και σε τόπους που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, πράγμα που παρουσιάζεται σε λίγες μόνο χώρες σε όλο τον κόσμο.

Από κλιματολογικής πλευράς το έτος μπορεί να χωριστεί κυρίως σε δύο εποχές: Την ψυχρή και βροχερή χειμερινή περίοδο που διαρκεί από τα μέσα του Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος Μαρτίου και τη θερμή και άνομβρη εποχή που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.

Κατά την πρώτη περίοδο οι ψυχρότεροι μήνες είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, όπου κατά μέσον όρο η μέση ελάχιστη θερμοκρασία κυμαίνεται από 5-10 °C στις παραθαλάσσιες περιοχές, από 0-5 °C στις ηπειρωτικές περιοχές και σε χαμηλότερες τιμές κάτω από το μηδέν στις βόρειες περιοχές. [εκκρεμεί παραπομπή]

Οι βροχές ακόμη και τη χειμερινή περίοδο δεν διαρκούν για πολλές ημέρες και ο ουρανός της Ελλάδας δεν μένει συννεφιασμένος για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της γης. Οι χειμερινές κακοκαιρίες διακόπτονται συχνά κατά τον Ιανουάριο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου από ηλιόλουστες ημέρες, τις γνωστές από την αρχαιότητα Αλκυονίδες ημέρες.

Η χειμερινή εποχή είναι γλυκύτερη στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου από ό,τι στη Βόρεια και Ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά τη θερμή και άνομβρη εποχή ο καιρός είναι σταθερός, ο ουρανός σχεδόν αίθριος, ο ήλιος λαμπερός και δεν βρέχει εκτός από σπάνια διαστήματα με ραγδαίες βροχές ή καταιγίδες μικρής γενικά διάρκειας.

Η θερμότερη περίοδος είναι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και το πρώτο του Αυγούστου οπότε η μέση μεγίστη θερμοκρασία κυμαίνεται από 29 °C μέχρι 35 °C [εκκρεμεί παραπομπή]. Κατά τη θερμή εποχή οι υψηλές θερμοκρασίες μετριάζονται από τη δροσερή θαλάσσια αύρα στις παράκτιες περιοχές της χώρας και από τους βόρειους ανέμους (ετησίες) που φυσούν κυρίως στο Αιγαίο.

Η άνοιξη έχει μικρή διάρκεια, διότι ο μεν χειμώνας είναι όψιμος, το δε καλοκαίρι αρχίζει πρώιμα. Το φθινόπωρο είναι μακρύ και θερμό και πολλές φορές παρατείνεται στη νότια Ελλάδα μέχρι τα μισά του Δεκεμβρίου.

[Επεξεργασία] Οικονομία

Η oικονομική ανάπτυξη (GDP) της Ελλάδας σε σύγκριση με την Ευρωζώνη μεταξύ 1996 - 2006.Κύριο άρθρο: Οικονομία της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει μικτή καπιταλιστική οικονομία, με τον δημόσιο τομέα να συνεισφέρει περίπου στο μισό του Α.Ε.Π.. Ο Τουρισμός αποτελεί μία πολύ σημαντική βιομηχανία, που συνεισφέρει κι αυτή σε μεγάλο ποσοστό του Α.Ε.Π., και επίσης αποτελεί πηγή συναλλάγματος. Το 2004 η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ελλάδα με έσοδα γύρω στα 12 δισ. ευρώ ήταν η συνήθως σχετικά αφανής ναυτιλία.

Η οικονομία βελτιώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς η κυβέρνηση εφάρμοσε αποτελεσματική οικονομική πολιτική, στην προσπάθεια της ένταξης της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ, την 1 Ιανουαρίου 2001. Παράγοντας που σίγουρα βοήθησε σε αυτήν την πορεία είναι ότι η Ελλάδα είναι αποδέκτης οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσης περίπου με το 3,3% του Α.Ε.Π [εκκρεμεί παραπομπή]. Η συνέχιση τόσο γενναιόδωρων ενισχύσεων από την Ε.Ε. όμως είναι υπό αμφισβήτηση. Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την είσοδο χωρών πολύ φτωχότερων από την Ελλάδα σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας θα βγάλει πιθανότατα πολλές περιοχές από τον λεγόμενο Στόχο 1 του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στον οποίο κατευθύνονται και οι περισσότερες επιδοτήσεις και στον οποίο ανήκουν περιοχές με Α.Ε.Π. κατά κεφαλήν μικρότερο του 75% του ευρωπαϊκού μέσου όρου [εκκρεμεί παραπομπή]. Με τα στοιχεία του 2003 από τον Στόχο 1 έχουν βγει οι εξής περιοχές: Αττική, Νότιο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο και οριακά η Πελοπόννησος.

Μεγάλες προκλήσεις παραμένουν, η μείωση της ανεργίας και η περαιτέρω ανοικοδόμηση της οικονομίας μέσω και της ιδιωτικοποίησης διαφόρων μεγάλων κρατικών εταιρειών, η αναμόρφωση της κοινωνικής ασφάλισης, διόρθωση του φορολογικού συστήματος, και η ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών αδυναμιών.

Το 2008 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 2,9%[12].

Η εθνική κεντρική τράπεζα του κράτους της Ελλάδας είναι η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία όμως έχει παραχωρήσει τις περισσότερες αρμοδιότητές της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.), μετά την είσοδό της στην ζώνη του ευρώ το 2001.

[Επεξεργασία] Πληθωρισμός
Τον Ιανουάριο του 2009 ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,8% έναντι 2% το Δεκέμβριο του 2008[13]. Ο μέσος πληθωρισμός του 2008 έκλεισε τελικά στο 4,2%. [14] Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat , ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε τον Μάρτιο σε 1,5% από το 1,8% που ήταν τον Φεβρουάριο[15] . Τον Απρίλιο του 2009 ο πληθωρισμός συρρικνώθηκε στο 1%.[16]

[Επεξεργασία] Επιστήμη και Τεχνολογία

Το κέντρο επιστημών και μουσείο τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη.Η διαθεσιμότητα του ευρυζωνικού ίντερνετ στην Ελλάδα είναι διαδεδομένη, καθώς περίπου το 13,4% του γενικού πληθυσμού [17] έχει σύνδεση Broadband στο ιντερνετ, κυρίως ADSL2. Τα Internet καφέ τα οποία προσφέρουν σύνδεση στο internet, προγράμματα γραφείου και διαδικτυακά παιχνίδια είναι επίσης ένα κοινό θέαμα στην χώρα, ενώ το ίντερνετ κινητής τηλεφωνίας σε 3G δίκτυα και σε δημόσια wi-fi είναι υπαρκτό, αλλά όχι τόσο εκτεταμένο.

Εξαιτίας της στρατηγικής τοποθεσίας, εξειδικευμένου προσωπικού καθώς και της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, αρκετές πολυεθνικές εταιρίες όπως η Ericsson, Siemens, SAP, Motorola και Coca-Cola έχουν τοπικά κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Ο γενικός γραμματέας τεχνολογίας και ανάπτυξης του Ελληνικού υπουργείου ανάπτυξης είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό,την εφαρμογή και επιτήρηση της Εθνικής έρευνας και της τεχνολογικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το Research DC, βασισμένο στο OECD και στα δεδομένα της Eurostat, μεταξύ 1990 και 1998 η συνολική δαπάνη τεχνολογίας και ανάπτυξης στην Ελλάδα ανέβηκε στην τρίτη υψηλότερη θέση της Ευρώπης, μετά την Φινλανδία και την Ιρλανδία.[εκκρεμεί παραπομπή]

Ελληνικά τεχνολογικά πάρκα με εκκολαπτικές εγκαταστάσεις είναι το πάρκο τεχνολογίας και επιστήμης της Κρήτης (στο Ηράκλειο), το τεχνολογικό πάρκο της Θεσσαλονίκης καθώς και τα τεχνολογικά πάρκα στο Λαύριο και στην Πάτρα.

Η Ελλάδα είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ESA) από το 2005. Η Συνεργασία μεταξύ της ΕSA και της ελληνικής διαστημικής άρχισε στις αρχές του 1990.[εκκρεμεί παραπομπή] Το 1994 η Ελλάδα και ESA υπόγραψαν το πρώτο συμφωνητικό συνεργασίας. Το 2003 αφού έκανε δήλωση για να γίνει πλήρες μέλος, η Ελλάδα έγινε το 16ο μέλος της ESA στις 16 Μαρτίου 2005. Σαν μέλος της ESA η Ελλάδα συμμετέχει σε δραστηριότητες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας καθώς και στην πρωτοβουλία παγκόσμιας παρακολούθησης για το περιβάλλον και την ασφάλεια.

[Επεξεργασία] Ναυτική βιομηχανία

Θεσσαλονίκη, σημαντικό οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της Bορείου Ελλάδος.Η ναυτική βιομηχανία αποτέλεσε ένα σημαντικό στοιχείο της Ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας από τα αρχαία χρόνια.[18] Σήμερα το ναυτικό αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της χώρας.

Κατά το 1960, το μέγεθος του ελληνικού ναυτικού στόλου σχεδόν διπλασιάστηκε, κυρίως από τις επενδύσεις που έγιναν από τους επιχειρηματίες μεγιστάνες Αριστοτέλη Ωνάση και Σταύρο Νίαρχο.[19] Η βάση της μοντέρνας Ελληνικής ναυτικής βιομηχανίας δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο όπου αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες μπόρεσαν να συσσωρεύσουν περίσσευμα πλοίων που πουλήθηκαν σε αυτούς από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της πράξης πούλησης πλοίων του εποχής του 1940.[19] Σύμφωνα με το BTS ο ελληνικός στόλος είναι σήμερα ο μεγαλύτερος στον κόσμο, με 3.079 πλοία να υπολογίζεται για το 18% της ικανότητας του παγκόσμιου στόλου με σύνολο dwt από 141,931 χιλιάδες (142 εκατομμύρια dwt).[20] Στις κατηγορίες πλοίων σύμφωνα με τα στατιστικά του 2001, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στα τάνκερ και στα μεταφορικά πλοία φορτίου (bulk carriers), τέταρτη στους αριθμούς κοντέινερ, και επίσης τέταρτη στα υπόλοιπα είδη πλοίων.[20]

[Επεξεργασία] Τουρισμός
Ένας σημαντικός παράγοντας της Ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός. Το 2004 η Ελλάδα καλωσόρισε 16,4 εκατομμύρια τουρίστες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στην Κίνα το 2005 η Ελλάδα ψηφίστηκε ως ο πρώτος καλύτερος τουριστικός προορισμός[εκκρεμεί παραπομπή], ενώ 6.088.287 τουρίστες επισκέφτηκαν μόνο την Αθήνα[εκκρεμεί παραπομπή]. Το Νοέμβρη του 2006 η Αυστρία ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα ήταν ο αγαπημένος προορισμός[εκκρεμεί παραπομπή]. Το 2007, η Ελλάδα καλωσόρισε περισσότερους από 19 εκατομμύρια τουρίστες και ανέβηκε στους δέκα πρώτους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς[εκκρεμεί παραπομπή]. Διάσημες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας ακόμα και σήμερα είναι τα Ιόνια νησιά όπως η Κέρκυρα καθώς και η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Πάρος και η Κρήτη.

[Επεξεργασία] Δημογραφία
Κύριο άρθρο: Δημογραφία της Ελλάδας


H Ερμούπολη ,πρωτεύουσα της Σύρου και των Κυκλάδων.Άρθρο βασικών αποτελεσμάτων απογραφής: Απογραφή 2001

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2001)[2] ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας είναι 10.934.097 κ. Την ημέρα της απογραφής, στη χώρα βρέθηκαν και απογράφηκαν (πραγματικός πληθυσμός) 10.164.020 κ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2009, η χώρα αριθμεί 11.262.500 κατοίκους[1].

Η Έκθεση για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες που συντάσσει κάθε έτος το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει για την Ελλάδα (2007): «Η κυβέρνηση δεν τηρεί στατιστικά στοιχεία για τις θρησκευτικές ομάδες. Περίπου 97% των πολιτών αυτοπροσδιορίζονται ως Ελληνορθόδοξοι. Το υπόλοιπο 3% του πληθυσμού αποτελείται από Ορθόδοξους Παλαιοημερολογίτες, Μουσουλμάνους, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Ρωμαιοκαθολικούς, Προτεστάντες, οπαδούς της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (Μορμόνοι), Σαϊεντολόγους, Εβραίους, Μπαχάι, μέλη του Χάρε Κρίσνα, και οπαδούς αρχαίων ελληνικών πολυθεϊστικών θρησκειών. Δεν υπάρχει επίσημη ή ανεπίσημη εκτίμηση ως προς τον αριθμό των άθεων. Η πλειονότητα των κατοίκων μη ελληνικής υπηκοότητας και των μεταναστών δεν είναι Ορθόδοξοι. Οι μεγαλύτερες ομάδες περιλαμβάνουν μη θρησκευόμενους, μουσουλμάνους και ρωμαιοκαθολικούς, και διαμένουν κυρίως στην Αθήνα. Στη χώρα δραστηριοποιούνται ξένες ιεραποστολικές ομάδες».[21] Μια καταγραφή των θρησκευμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα βρίσκεται στο κύριο άρθρο «Θρησκεύματα στην Ελλάδα».

Τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα έχει δεχτεί ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών υπολογίζεται περίπου στο 10% του συνολικού πληθυσμού ή στις 1.200.000 ανθρώπους. Νόμιμοι κάτοικοι της χώρας είναι περίπου οι μισοί αν και οι αριθμοί έχουν μεγάλη διακύμανση λόγω της έλλειψης επίσημης μεταναστευτικής πολιτικής και της αστάθειας στις γειτονικές χώρες πηγές μεταναστών. Οι μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες σύμφωνα με την απογραφή του 2001 φαίνεται να είναι οι προερχόμενοι από Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πακιστάν, Ουκρανία, Πολωνία, Αίγυπτο.

Πέρα από τους αλλοδαπούς μετανάστες έχουν έρθει μετά την πτώση του Τείχους και αρκετοί ομογενείς από περιοχές της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και από τα Βαλκάνια. Οι μεγαλύτερες ομάδες παλιννοστούντων είναι από την Ρωσία και την Γεωργία.

[Επεξεργασία] Επικοινωνίες και μεταφορές
Το οδικό δίκτυο καλύπτει περισσότερα από 117.000 χιλιόμετρα το 2009.[10] Η οδήγηση γίνεται στα δεξιά. Ο εμπορικός στόλος περιελάμβανε 2086 πλοία το Φεβρουάριο του 2009.[22]

[Επεξεργασία] Ένοπλες δυνάμεις και Σώματα ασφαλείας

Φρεγάτα Ψαρά V, τύπου MEKO-200 HN του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού.Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:
Ελληνικός Στρατός
Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό
Ελληνική Πολεμική Αεροπορία
Σώματα ασφαλείας:
Ελληνική Αστυνομία
Πυροσβεστικό Σώμα
Λιμενικό Σώμα
Αγροφυλακή
[Επεξεργασία] Υποχρεωτική στράτευση
Τα γεγονότα που περιγράφει αυτό το τμήμα έχουν μεταβληθεί και χρειάζονται ενημέρωση με πιο πρόσφατες πληροφορίες. Παρακαλούμε ενημερώστε το τμήμα με τις τελευταίες πληροφορίες, παραθέτοντας πηγές.

Κύριο άρθρο: Η θητεία στην Ελλάδα
Μέχρι το 2004, η Ελλάδα είχε νομοθετήσει υποχρεωτική θητεία 12 μηνών, για όλους τους άνδρες άνω των 18 ετών. Ωστόσο, κινείται προς την ανάπτυξη ενός πλήρως επαγγελματικού στρατού, με στόχο την πλήρη κατάργηση της θητείας. Παρότι γίνονται δεκτές αιτήσεις γυναικών που θέλουν να υπηρετήσουν, δεν είναι υποχρεωτικό. Η κίνηση αυτή δημιουργεί αντιρρήσεις από τους κύκλους που αντιτίθενται στην υποχρεωτική στράτευση, γιατί ενώ το Άρθρο 4 του Ελληνικού Συντάγματος θέτει υπόχρεους όλους τους Έλληνες πολίτες να υπερασπιστούν την Ελλάδα, ο φόρτος έγκειται ολοκληρωτικά στον ανδρικό πληθυσμό. Τον Φεβρουάριο του 2009 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι, από το 2010, οι υπόχρεοι στράτευσης θα κατατάσσονται μόνο στο Στρατό Ξηράς και για θητεία 9 μηνών, που σημαίνει ότι το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία θα επανδρώνονται αποκλειστικά από επαγγελματίες οπλίτες.[23]Τελικά από τις 14 Αυγούστου 2009 η θητεία έγινε 9μηνη ενώ έγιναν ανάλογες μειώσεις στον χρόνο στράτευσης αυτών που εκτελούν μειωμένη θητεία.Επίσης, υπάρχει σχέδιο πλήρους επάνδρωσης του Ναυτικού και της Αεροπορίας από επαγγελματίες ως το 2012. Τέλος η εναλλακτική θητεία έγινε 18μηνη.

[Επεξεργασία] Πολιτισμός
Ελληνική μυθολογία
Αρχαία ελληνική λογοτεχνία
Ελληνική Αρχιτεκτονική
Ελληνική κουζίνα
Ελληνική Γλώσσα
Ελληνική Μουσική
Κατάλογος μουσείων της Ελλάδας
Μέσα Ενημέρωσης
Αθλητισμός
[Επεξεργασία] Αργίες
Ημερομηνία Ονομασία Σχόλια
1 Ιανουαρίου Πρωτοχρονιά
6 Ιανουαρίου Θεοφάνια
κινητή Καθαρά Δευτέρα έναρξη της Τεσσαρακοστής
25η Μαρτίου Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και Εθνική Εορτή Εθνική Εορτή για την Επανάσταση του 1821
κινητή Μεγάλη Παρασκευή Ημιαργία
κινητή Πάσχα Ανάσταση του Χριστού
κινητή Δευτέρα Διακαινησίμου (Δευτέρα του Πάσχα) Δευτέρα μετά την Ανάσταση
1 Μαΐου Πρωτομαγιά
κινητή Αγίου Πνεύματος
15 Αυγούστου Κοίμηση της Θεοτόκου
28η Οκτωβρίου Επέτειος του Όχι Εθνική Εορτή (1940)
25 Δεκεμβρίου Χριστούγεννα
26 Δεκεμβρίου Σύναξις Θεοτόκου

[Επεξεργασία] Δείτε επίσης
Σημαία της Ελλάδας
Κατάλογος γλωσσών της Ελλάδας
Τράπεζα της Ελλάδος
Ονομασίες της Ελλάδας σε διάφορες γλώσσες
Άτλας της Ελλάδας: συλλογή διαφόρων χαρτών της Ελλάδας στα Κοινά (Commons).
Κατάλογος νοσοκομείων της Ελλάδας
[Επεξεργασία] Πηγές
Η Ελλάδα με αριθμούς (Ενημερωτικό φυλλάδιο της ΕΣΥΕ με δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά στατιστικά στοιχεία.)
Περιφερειακή Διοίκηση - Αυτοδιοίκηση (Πληροφορίες για τη διοικητική διαίρεση και την αυτοδιοίκηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.)
Πληροφορίες χώρας από το CIA World Factbook (Αγγλικά)
[Επεξεργασία] Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Τα Κοινά έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
ΕλλάδαΠρωθυπουργός της Ελλάδας
Βουλή των Ελλήνων
Παράθυρο στην Ελλάδα (Υπουργείο Εξωτερικών)
Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού
Ταξιδιωτικός οδηγός από το Wikitravel (Αγγλικά)
Προφίλ της χώρας από το BBC (Αγγλικά)
Ecofinder.gr - Ελληνικός Ηλεκτρονικός Οδηγός Εταιρειών Οικολογικών Προϊόντων και Υπηρεσιών
[Επεξεργασία] Παραπομπές
↑ 1,0 1,1 Eurostat
↑ 2,0 2,1 ΕΣΥΕ - Πρόσφατα Στατιστικά Στοιχεία
↑ 3,0 3,1 3,2 3,3 World Economic Outlook Database. ΔΝΤ (Οκτώβριος 2009) (ανακτήθηκε 18-10-2009 )
↑ "Graecia capta, ferum victorem cepit", Οράτιος, Epistulae, II 1, 156
↑ Καθημερινή
↑ Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 30
↑ David Close, Ελλάδα 1945-2004, εκδ. Θύραθεν, σελ. 43.
↑ 8,0 8,1 Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 82
↑ Επίσημα Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και Νομαρχιακά Διαμερίσματα.
↑ 10,0 10,1 10,2 10,3 Greece CIA World Factbook
↑ 11,0 11,1 11,2 Πηγάζει στη Βουλγαρία
↑ Στο 2,9% αυξήθηκε το ΑΕΠ το 2008, Εξπρές, 11 Μαρτίου 2009.
↑ Εξπρές, Στο 1,8% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2009, 9 Φεβρουαρίου 2009.
↑ Σκάι, στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, 12 Ιανουαρίου 2009.
↑ Καθημερινή, Μειώθηκε στο 1,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα-Στο 0,6% στην ευρωζώνη, 16 Απριλίου 2009.
↑ Ελευθεροτυπία, Συρρίκνωση στο 1% του πληθωρισμού τον Απρίλιο, 7 Μαΐου 2009.
↑ (Στα Αγγλικά) Mobile use up, consumer prices down: Europe's telecoms sector weathering economic downturn, says Commission report- Europe's Information Society Newsroom. Ec.europa.eu (2009-03-25) (ανακτήθηκε 2009-05-16 )
↑ Polemis, Spyros M.. (Στα Αγγλικά) Η Ιστορία του Ελληνικού ναυτικού. www.greece.org (ανακτήθηκε 2007-04-09 )
↑ 19,0 19,1 Engber, Daniel, "(Στα Αγγλικά)So Many Greek Shipping Magnates...", Slate, Washington Post/slate.msn.com, 2005-08-17. Ανακτήθηκε 2007-04-09.
↑ 20,0 20,1 (Στα Αγγλικά) Top 20 Ranking of World Merchant Fleet by Country of Owner as of 1 January 2001a. Bureau of Transportation Statistics. www.bts.gov (ανακτήθηκε 2007-04-08 )
↑ Έκθεση για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες 2007 στην ελληνική και στην αγγλική, Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α.
↑ ΕΣΥΕ: Στα 2.086 πλοία ο ελληνικός εμπορικός στόλος το Φεβρουάριο, capital.gr
↑ Όλοι στρατό ξηράς από το 2010. Απογευματινή (15/2/2009)



[εμφάνιση]π • σ • εΧώρες της Ευρώπης

Ανεξάρτητα κράτη Άγιος Μαρίνος · Αζερμπαϊτζάν1 · Αλβανία · Ανδόρρα · Αρμενία2 · Αυστρία · Βατικανό · Βέλγιο · Βοσνία και Ερζεγοβίνη · Βουλγαρία · Γαλλία · Γερμανία · Γεωργία2 · Δανία · Ελβετία · Ελλάδα · Εσθονία · Ηνωμένο Βασίλειο · Ιρλανδία · Ισλανδία · Ισπανία · Ιταλία · Κροατία · Κύπρος2 · Λεττονία · Λευκορωσία · Λιθουανία · Λιχτενστάιν · Λουξεμβούργο · Μάλτα · Μαυροβούνιο · Μολδαβία · Μονακό · Νορβηγία · Ολλανδία · Ουγγαρία · Ουκρανία · ΠΓΔΜ · Πολωνία · Πορτογαλία · Ρουμανία · Ρωσία1 · Σερβία · Σλοβακία · Σλοβενία · Σουηδία · Τουρκία1 · Τσεχία · Φινλανδία

Κτήσεις Ακρωτήρι3 · Δεκέλεια3 · Νήσοι Φερόες · Γιβραλτάρ · Γκέρνσεϊ · Τζέρσεϊ · Νήσος Μαν

1. Κράτος μερικώς σε ασιατικό έδαφος. 2. Γεωγραφικά ανήκει στην Ασία, αλλά θεωρείται ευρωπαϊκό κράτος για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. 3. Βρετανικό έδαφος μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

[εμφάνιση]π • σ • εΧώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αυστρία · Βέλγιο · Βουλγαρία · Γαλλία · Γερμανία · Δανία · Ελλάδα · Εσθονία · Ηνωμένο Βασίλειο · Ιρλανδία · Ισπανία · Ιταλία · Κύπρος · Λεττονία · Λιθουανία · Λουξεμβούργο · Μάλτα · Ολλανδία · Ουγγαρία · Πολωνία · Πορτογαλία · Ρουμανία · Σλοβακία · Σλοβενία · Σουηδία · Τσεχία · Φινλανδία

[εμφάνιση]π • σ • εΧώρες-μέλη του ΝΑΤΟ

Αλβανία · Βέλγιο · Βουλγαρία · Γαλλία · Γερμανία · Δανία · Ελλάδα · Εσθονία · Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής · Ηνωμένο Βασίλειο · Ισλανδία · Ισπανία · Ιταλία · Καναδάς · Κροατία · Λεττονία · Λιθουανία · Λουξεμβούργο · Νορβηγία · Ολλανδία · Ουγγαρία · Πολωνία · Πορτογαλία · Ρουμανία · Σλοβακία · Σλοβενία · Τουρκία · Τσεχία



Ανακτήθηκε από "http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1"
Κατηγορίες: Ελλάδα | Χώρες μέλη του ΝΑΤΟ | Χώρες μέλη της Ε.Ε.
Κρυμμένη κατηγορία: Άρθρα που χρειάζονται παραπομπέςΕμφανίσειςΆρθρο Συζήτηση Επεξεργασία Ιστορικό Προσωπικά εργαλείαΔοκιμάστε την Beta Δημιουργία Λογαριασμού/Είσοδος Πλοήγηση
Κύρια Σελίδα
Κατάλογος άρθρων
Αξιόλογα άρθρα
Τρέχοντα γεγονότα
Τυχαία σελίδα
Συμμετοχή
Πρόσφατες αλλαγές
Αγορά
Πύλη Κοινότητας
Βοήθεια
Επικοινωνία
Δωρεές
Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Συνδέσεις προς εδώ
Σχετικές αλλαγές
Ειδικές σελίδες
Έκδοση εκτύπωσης
Σταθερός σύνδεσμος
Παραπομπή
Άλλες γλώσσες
Acèh
Afrikaans
Alemannisch
አማርኛ
Aragonés
Anglo-Saxon
العربية
ܐܪܡܝܐ
مصرى
Asturianu
Azərbaycan
Boarisch
Žemaitėška
Bikol Central
Беларуская
Беларуская (тарашкевіца)
Български
বাংলা
བོད་ཡིག
ইমার ঠার/বিষ্ণুপ্রিয়া মণিপুরী
Brezhoneg
Bosanski
Català
Нохчийн
Cebuano
Corsu
Qırımtatarca
Česky
Kaszëbsczi
Словѣ́ньскъ / ⰔⰎⰑⰂⰡⰐⰠⰔⰍⰟ
Чӑвашла
Cymraeg
Dansk
Deutsch
Zazaki
Dolnoserbski
ދިވެހިބަސް
ཇོང་ཁ
Eʋegbe
English
Esperanto
Español
Eesti
Euskara
Estremeñu
فارسی
Suomi
Võro
Føroyskt
Français
Arpetan
Furlan
Frysk
Gaeilge
贛語
Gàidhlig
Galego
Avañe'ẽ
ગુજરાતી
Gaelg
Hak-kâ-fa
Hawai`i
עברית
हिन्दी
Fiji Hindi
Hrvatski
Hornjoserbsce
Kreyòl ayisyen
Magyar
Հայերեն
Interlingua
Bahasa Indonesia
Interlingue
Ilokano
Ido
Íslenska
Italiano
日本語
Lojban
Basa Jawa
ქართული
Qaraqalpaqsha
Kongo
Қазақша
Kalaallisut
ಕನ್ನಡ
한국어
Kurdî / كوردی
Коми
Kernowek
Кыргызча
Latina
Ladino
Lëtzebuergesch
Luganda
Limburgs
Líguru
Lumbaart
Lingála
Lietuvių
Latviešu
Мокшень
Олык Марий
Македонски
മലയാളം
Монгол
मराठी
Bahasa Melayu
Malti
Dorerin Naoero
Nāhuatl
Nnapulitano
Plattdüütsch
Nedersaksisch
नेपाली
Nederlands
‪Norsk (nynorsk)‬
‪Norsk (bokmål)‬
Novial
Nouormand
Diné bizaad
Occitan
Иронау
Kapampangan
Norfuk / Pitkern
Polski
Piemontèis
Ποντιακά
پښتو
Português
Runa Simi
Rumantsch
Română
Armãneashce
Русский
Kinyarwanda
संस्कृत
Саха тыла
Sardu
Sicilianu
Scots
Sámegiella
Srpskohrvatski / Српскохрватски
Simple English
Slovenčina
Slovenščina
Soomaaliga
Shqip
Српски / Srpski
Seeltersk
Svenska
Kiswahili
Ślůnski
தமிழ்
తెలుగు
Tetun
Тоҷикӣ
ไทย
Türkmençe
Tagalog
Tok Pisin
Türkçe
Татарча/Tatarça
Удмурт
Uyghurche‎ / ئۇيغۇرچە
Українська
اردو
O'zbek
Vèneto
Tiếng Việt
Volapük
Winaray
Wolof
吴语
Хальмг
ייִדיש
Yorùbá
中文
文言
Bân-lâm-gú
粵語
isiZulu

Τελευταία τροποποίηση 13:40, 18 Ιανουαρίου 2010. Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την Creative Commons Attribution/Share-Alike License· μπορεί να ισχύουν και πρόσθετοι όροι. Δείτε τους Όρους Χρήσης για λεπτομέρειες. Πολιτική προσωπικών δεδομένων Για τη Βικιπαίδεια Αποποίηση ευθυνών