Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ελληνική Κουζίνα & Σπεσιαλιτέ


Η ελληνική κουζίνα φημίζεται ανά τον κόσμο για τη γευστιικότητα της, την ποικιλία της, αλλά και θρεπτικότητά της, αφού η μεσογειακή κουζίνα γενικά θεωρείται η πιο υγειινή απ' όλες. Η βάση της ελληνικής κουζίνας είναι το ελαιόλαδο, ψωμί, δημητριακά, γαλακτοκομικά, λαχανικά, όσπρια, μέλι και ψάρι αλλά και κρέατα όπως κατσίκι, αρνί και χοιρινό. Στα ελληνικά φαγητά θα γευθείτε πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά, που όμως χρησιμοποιούνται με μέτρο για να μην καλύπτουν τη γεύση των λαχανικών ή των κρεάτων, όπως ρίγανη, δυόσμος, σκόρδο, άνιθος, μαϊντανός, δαφνόφυλλο, βασιλικός, θυμάρι, κανέλα, γαρύφαλλο, δεντρολίβανο, μοσχοκάρυδο και κρόκος Κοζάνης. Θα βρείτε επίσης ποικιλία κρασιών, λόγω της μεγάλης παραγωγής σταφυλιών στην Ελλάδα.

Επειδή το φαγητό στην Ελλάδα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την παρέα και τη συζήτηση, θεωρείται πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής των Ελλήνων. Υπάρχουν πολλοί τύποι χώρων εστίασης στην Ελλάδα, όπως εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές, ψαροταβέρνες, ουζερί, τσιπουράδικα, μεζεδοπωλεία, κουτούκια, αλλά και σουβλατζίδικα, τυροπιτάδικα και καφετέριες.

Μερικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας είναι πολύ γνωστά και σερβίρονται σ' εστιατόρια ανά τον κόσμο. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε:

Κρεατικά
Σουβλάκι Καλαμάκι ή με Πίτα (Χοιρινό ή Κοτόπουλο)
Γύρος Μερίδα ή με Πίτα (Χοιρινό ή Κοτόπουλο)
Μουσακάς
Παστίτσιο
Κοκορέτσι
Παπουτσάκια
Κεφτέδες
Σουτζουκάκια
Κοντοσούβλι
Εξοχικό
Κλέφτικο
Γιουβέτσι
Αρνί Σούβλας
Αρνί Φρικασέ
Αρνί, Χοιρινό ή Μοσχάρι Λεμονάτο
Στιφάδο Κουνέλι ή Μοσχάρι
Σπετσοφάι
Παστιτσάδα
Κόκορας με Χυλοπίτες
Μπουρδέτο
Κοτόπουλο στο Φούρνο με Πατάτες
Κοτόπουλο με Μπάμιες
Λουκάνικα
Πατσάς
Μαγειρίτσα
Καπνιστά Κρέατα (Απάκι από την Κρήτη και Σύγκλινο από την Πελοπόννησο)

Θαλασσινά
Καλαμαράκια τηγανητά ή γεμιστά στα κάρβουνα
Χταπόδι ξυδάτο, κρασάτο ή στα κάρβουνα
Γαρίδες/Καραβίδες στον ατμό ή σαγανακι
Σουπιές σε κόκκινη σάλτσα ή με σπανάκι
Μύδια στον ατμό, σαγανάκι ή με πιλάφι
Αχινούς
Γυαλιστερές
Κυδώνια
Γαύρος τηγανητός
Μαρίδα τηγανητή
Τσιπούρα στα κάρβουνα
Μπαρμπούνι τηγανητό
Γαλεός τηγανητός με σκορδαλιά
Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά ή πλακί
Λαυράκι στα κάρβουνα ή πλακί
Σαργός στα κάρβουνα ή πλακί
Λιθρίνι στα κάρβουνα ή πλακί
Γλώσσα τηγανητή
Σαρδέλες Παστές
Ψαρόσουπα

Λαχανικά, Όσπρια & Λαδερά
Γεμιστές ντομάτες, πιπεριές, κολοκύθια και μελιτζάνες
Ντολμαδάκια γιαλτζί
Λαχανοντολμάδες
Αγγινάρες α λα Πολίτα
Φασολάκια Πράσινα
Φασολάδα
Γίγαντες
Μαυρομάτικα Φασόλια με κόκκινη σάλτσα
Φακές
Μπριάμ
Ιμάμ
Μπάμιες

Σαλάτες, Συνοδευτικά & Μεζέδες
Ποικιλία
Χωριάτικη Σαλάτα
Χόρτα
Μαυρομάτικα Φασόλια Σαλάτα
Ντάκος Κρητικός
Πατάτες Φούρνου
Κολοκυθάκια, πιπεριές και μελιτζάνες τηγανιτές με κουρκούτι
Άσπρες τηγανητές μελιτζάνες
Φάβα
Ντοματοκεφτέδες
Κολοκυθοκεφτέδες
εβυθοκεφτέδες
Πιπεριές Φλωρίνης
Πίτες (σπανακόπιτα, τυρόπιτα, πρασόπιτα, χορτόπιτα, κολοκυθόπιτα, κοτόπιτα, κρεατόπιτα κ.α.)
Φέτα Ψητή
Σαγανάκι
Τζατζίκι
Σκορδαλιά
Μελιτζανοσαλάτα
Ταραμοσαλάτα
Τυροκαυτερή
Τυριά (φέτα, μυζήθρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, μανούρι, ανθότυρο)

Γλυκά
Μπακλαβάς
Κανταϊφι
Καρυδόπιτα
Γαλακτομπούρεκο
Λουκουμάδες
Λουκούμια Σύρου
Γλυκά κουταλιού
Χαλβάς
Χαλβαδόπιτες Σύρου
Παστέλι με Σουσάμι ή Ξηρούς Καρπούς
Κουλούρια (με πορτοκάλι το χειμώνα και γάλα το Πάσχα)
Μελομακάρονα
Κουραμπιέδες
Τσουρέκι
Γιαούρτι με μέλι, καρύδια και φρούτα

Ποτά
Κρασί
Ρετσίνα
Ούζο
Τσίπουρο/Ρακή
Ελληνικός Καφές
Καφές Φραπέ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου