Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2010

ΒΑΡΒΑΡΑ Η ΒΑΡΒΑΡΙΤΣΑ...Τα Βαρβαρα τα μοιραζουν την ημερα της αγιας Βαρβαρας(4 Δεκεμβριου)...ΥΛΙΚΑ...¨500γρ σιταρι,200γρ σταφιδες,1κουπα ζαχαρη,4 κουταλιες της σουπας νισιστες,150γρ σουσαμι,250γρ καρυδια,250γρ αμυγδαλα ασπρισμενα και λιγη κανελα...ΕΚΤΕΛΕΣΗ...¨Πλενουμε το σταρι απο την προιγουμενη μερα και το βαζουμε σε μια κατσαρολα μαζι με 2,5 λιτρα νερο,το πρωι βαζουμε την κατσαρολα στη φωτια και βραζουμε το σταρι μεχρι ν αρχισει να κανει χυλο.Σουρωνουμε σ ενα μεγαλο μπωλ και μετραμε 7 κουπες χυλο και μια κουπα σουρωμενο σταρι,βαζουμε σε κατσαρολα το χυλο που μετρησαμε προσθετουμε το σταρι και βαζουμε στη φωτια,μολισ παρουν μια βραση κατεβαζουμε την κατσαρολα απο τη φωτια και ριχνουμε μεσα το νισιστε τον οποιο εχουμε δυαλισει σε μιση κουπα κρυο νερο.ξαναβαζουμε την κατσαρολα στη φωτια και προσθετουμε τη ζαχαρη,τισ σταφιδες τα καρυδια χοντροκομμενα και τα αμυγδαλα και τελος το μισο σουσαμι.Ανακατευουμε συνεχεια να μην κολησει και μολις αρχισει να δενει (προσοχη μην πηξει πολυ)κατεβαζουμε απο τη φωτια και σερβιρουμε σε μπωλακια,αφου κρυωσει λιγο πασπαλιζουμε με κανελα και το υπολοιπο σουσαμι και λιγο τριμμενο καρυδι.(Τα βαρβαρα τα μοιραζουν κατατην παραδοση σε 3 σπιτια τουλαχιστον την ημερα της Αγιας Βαρβαρας για να προστατευει τα παιδια απο τις αρρωστιες)....

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟ


ΥΛΙΚΑ 1 κιλο χοιρινο
1 κιλο σελινο
1 ριζα σελερι
λιγη μαργαρινη κ λιγο λαδακι
2 μετρια κρεμμυδια ξερα
για την σαλτσα
2 αυγα
2 κουταλιες σουπας κοφτες αλευρι
χυμο λεμονιου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ππενετε και κοβετε σε μεριδες το κρεας,το αφηνετε να στραγγισει,στο μεταξυ σε μια κατσαρολα σωταρετε τα κρεμμυδια το λαδι με το λιγο καλο βουτυρο.βαζετε κ το κρεας κ το αφηνετε να ροδισει,μετα ριχνετε το νερο τοσο οσο
να σκεπασει το κρεας,βαζετε αλατι ,πιπερι ,κ το αφηνετε να μισοβρασει,ετοιμαζετε το σελινο κ σελερι.το πλενετε πολυ καλα ,το κοβετε σε μικρα κομματακια το βουτατε σε μια κατσαρολα με νερο που βραζει για 10 λεπτα [ετσι γινεται πιο ελαφρυ]μετα το στραγγιζετε κ το ριχνετε μεσα στο κρεας,αφηνετε να βρασουν μεχρι να μαλακωσουν τα χορταρικα,βαλτε στο μουλτι τα 2 αυγα το λεμονι το αλευρι χτυπατε και το
ριχνετε μεσα στο φαγητο ,αφηνετε να παρει κανα δυο βρασεις να πηξει η σαλτσουλα του το ζουμακι του κ κλεινετε το ματι .ετοιμο!!! .
ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΑ ΜΕ ΣΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑΣ.....ΥΛΙΚΑ
χοιρινο φιλετο σε φετακια
λιγο λαδακι
λεμονι
...λιγο αλατι
λιγο θυμαρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
τα πλενουμε τα σκουπιζουμε τα φιλετακια με χαρτι κουζινας κ τα βαζουμε στο τηγανι σε δυνατη φωτια ,τα γυρναμε μια δυο φορες κ μετα κατεβαζουμε την φωτια στο 2 με εναμιση τα γυρναμε συνεχεια ,προς το τελος ριχνουμε ελαχιστο ως καθολου αλατι ,το θυμαρι και τα γυρναμε για 2-3 λεπτα ,μετα τα σβηνουμε με λεμονι κ ειναι ετοιμα
ΣΑΛΤΣΑ ΣΑΛΑΤΑΣ
2 ΜΕΡΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
1 ΜΕΡΟΣ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
1 ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΚΕΤΣΑΠ
ΛΕΜΟΝΙ
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΤΥΠΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΝΑ Κ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΛΑΤΑ ΛΑΧΑΝΟ ΚΑΡΟΤΟ!!

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010


MIL FEIG...YLIKA...200gram.etoimh zumh sfoliata,6koftes koutalies soupas aleuri,3koutalies soupas korn flaour,3koutalies zaxarh,2krokous augwn,2koutalies stafida,2koutalies kontita,2,5flitzania tsagiou gala,ligh banilia kai elaxisto alati...EKTELESH...anoigete th zumh se orthogonio fullo 25/35ek.peripou.to bazete se ugro tapsi,to tripate pantou me pirouni kai afeinete na meinei 10-15lepta.to pshnete se dunato fourno gia 5 lepta kai afou sbhsete to fourno afhnete th sfoliata okhmh 5lepta mesa.thn bgazete kai afhnete na kruwsei.anamignuete se mpain mari to aleuri,to korn flaour,th zaxarh kai to alati.prosthetete tous krokous kai miso flitzani tsagiou gala.xtupate to migma kai rixnete to upoloipo gala,afou to zestanete.anakateuete thn krema panw apw nero pou sigobrazei,wsotou phksei arketa.thn bgazete apo th fwtia kai prosthetete th stafida,ta kontita kai ligh banilia.thn afhnete na kruwsei.anoigete me prosoxh th sfoliata sth mesh orizontiws.aplwnete panw apo ena kommati thn krema kai thn skepazete me to deutero kommati.afeinete na meinei sto psugeio 1wra.thn kobete se mikra tetragwna kommatakia kai koskinizete panw arketh zaxarh axnh.....an thelete prin balete thn krema anamesa sta fulla sfoliatas,aplwnete sto prwto fullo ena lepto strwma apo marmelada fraoula.....