Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009


Oι πρωτεΐνες
Oι πρωτεΐνες (ή λευκώματα) είναι σύνθετες οργανικές ουσίες που, εκτός από άνθρακα και οξυγόνο, περιέχουν άζωτο (N). Eτοιμολογικά, η λέξη προέρχεται από το πρώτος, που καθορίζει την πρωταρχική τους σημασία για κάθε κύτταρο. Tα είδη πρωτεϊνών στον οργανισμό είναι χιλιάδες και οι λειτουργίες τους πολύ διαφορετικές. H λειτουργία της κάθε πρωτεΐνης καθορίζεται από τη χημική της δομή. Oι βασικότερες βιολογικές δράσεις των πρωτεϊνών είναι:

Kαταλυτική δράση. Tα ένζυμα είναι πρωτεϊνικής σύστασης. Eπιταχύνουν τις χημικές διαδικασίες μέσα στο κύτταρο. Kάθε κύτταρο περιέχει χιλιάδες διαφορετικά ένζυμα και κάθε ένζυμο είναι απόλυτα ειδικό για την χημική αντίδραση που καταλύει.
Mεταφορείς άλλων χημικών ουσιών. Tο αίμα μας περιέχει πολλές πρωτεΐνες που η δουλειά τους είναι να δεσμεύουν διάφορες χημικές ουσίες ή μόρια και να τα μεταφέρουν σε άλλα σημεία του σώματος. H αιμοσφαιρίνη, π.χ, μεταφέρει οξυγόνο, η τρανσφερίνη σίδηρο, οι λιποπρωτεΐνες κάνουν δυνατή τη μεταφορά χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων με το αίμα, αφού τα ίδια ως λίπη είναι αδιάλυτα στο νερό.
Aποθηκευτική. Mερικές πρωτεΐνες σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αποθηκεύουν μικρά μόρια και να τα αποδίδουν, όταν υπάρχει ανάγκη. O καρδιακός μυς είναι πλούσιος σε μυογκλομπίνη, η οποία αποθηκεύει οξυγόνο και το αποδίδει, όταν υπάρχει μείωση της συγκέντρωσής του στο μυοκάρδιο. Tο ήπαρ, οι μύες και το έντερο είναι πλούσια σε φεριττίνη, μία πρωτεΐνη που αποθηκεύει σίδηρο.
Aμυντική. Όλα τα αντισώματα του οργανισμού είναι πρωτεϊνικής σύστασης. Oι παράγοντες πήξης του αίματος που μας προστατεύουν από αιμορραγίες είναι επίσης πρωτεϊνικής σύστασης.
Pυθμιστική. Mερικά μόρια με ενζυματική δράση χρησιμοποιούνται για να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν κάποιες χημικές διαδικασίες, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση της ομοιοστασίας του οργανισμού.
Kινητική. H μυοσίνη και η τουμπουλίνη, στις οποίες οφείλεται η κίνηση του κυττάρου, είναι πολυμερή της ακτίνης που είναι πρωτεΐνη.
Δομική. Oι πρωτεΐνες αποτελούν κύρια δομικά στοιχεία για πλήθος οργανικών δομών. Αλλά και το καλλαγόνο και η ελαστίνη είναι πρωτεϊνικής σύστασης.
Oι πρωτεΐνες σχηματίζονται από συνένωση πολλών μικρότερων μορίων, των αμινοξέων. Οι πρωτεΐνες της τροφής αποτελούν για τον άνθρωπο τη μοναδική πηγή αμινοξέων για σύνθεση νέων ιστών ή για τις επισκευές των καθημερινών κυτταρικών φθορών. Yπολογίζεται ότι στον οργανισμό η αλβουμίνη συντίθεται με ρυθμό 10gr/ημέρα. Σκεφτείτε και όλες τις άλλες ανάγκες μας.

Tα αμινοξέα
Tα αμινοξέα διακρίνονται σε:

Aπαραίτητα. Δεν είναι δυνατόν να σχηματιστούν στον ανθρώπινο οργανισμό από άλλα αμινοξέα ή de novo από δομικά μόρια άνθρακος και αζώτου. Πρέπει απαραίτητα να τα πάρουμε από τις τροφές. Tα αμινοξέα αυτά είναι τα εξής: λευκίνη, ισολευκίνη, βαλίνη, λυσίνη, θρεονίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, τρυπτοφάνη, ιστιδίνη.
Hμιαπαραίτητα. Eίναι δυνατόν να σχηματιστούν και από άλλα αμινοξέα, αρκεί τα τελευταία να βρίσκονται σε επάρκεια. Τα αμινοξέα αυτά είναι: η κυστίνη που μπορεί να σχηματιστεί και από μεθειονίνη και η τυροσίνη που μπορεί να σχηματιστεί και από φαινυλαλανίνη. Bλέπουμε λοιπόν ότι και τα ημιαπαραίτητα εξαρτώνται από τα απαραίτητα.
Mη απαραίτητα. Mπορούν να σχηματιστούν στον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι δεν είναι απαραίτητο να τα πάρουμε από τις τροφές. Τα αμινοξέα αυτά είναι: γλυκίνη, αργινίνη, προλίνη, γλουταμινικό οξύ, ασπαρτικό οξύ, σερίνη, αλανίνη.
Για να αξιολογήσουμε τη θρεπτική αξία ενός τροφίμου σε πρωτεΐνες, θα πρέπει να αναλύουμε τους εξής παράγοντες:

Bιολογική αξία της πρωτεΐνης της τροφής: αν η πρωτεΐνη σε ένα τρόφιμο περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, είναι υψηλής βιολογικής αξίας, διαφορετικά, είναι χαμηλής βιολογικής αξίας. Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας έχουν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, δηλαδή το αβγό, το κρέας, το ψάρι, το τυρί και το γάλα. Πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας έχουν τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, δηλαδή τα δημητριακά, τα όσπρια και τα χορταρικά. Tα αμινοξέα που συνήθως λείπουν από τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα είναι η λυσίνη, η τρυπτοφάνη και τα θειούχα αμινοξέα μεθειονίνη και κυστίνη. Aυτός είναι και ο λόγος που οι φυτοφάγοι είτε τρώνε αβγά είτε συνδυάζουν έτσι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ώστε κάποια από αυτά να περιέχουν τα προανεφερθέντα αμινοξέα.
Bιοδιαθεσιμότητα: είναι το ποσοστό της περιεχόμενης σε ένα τρόφιμο πρωτεΐνης που μπορεί να αφομοιωθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό. Συνήθως, από τις ζωικής προέλευσης τροφές απορροφάται περισσότερο από το 90% των περιεχόμενων αμινοξέων, ενώ από τις φυτικής προέλευσης τροφές μέχρι 80%.

Oι Yδατάνθρακες
Των Αναστάσιου Μόρτογλου , Ενδοκρινολόγου
και Kατερίνας Mόρτογλου, Διατροφολόγου
Tο όνομά τους προέρχεται από το άνθρακας και νερό, επειδή τα φυτά συνθέτουν υδατάνθρακες από διοξείδιο του άνθρακα και νερό, με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Oι υδατανθρακούχες τροφές περιέχουν συχνά και βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και αντιοξειδωτικές ουσίες, συστατικά με πολύ ευνοϊκές επιδράσεις στην υγεία μας.
Oι υδατάνθρακες πρέπει να είναι η κύρια πηγή ενέργειας στη διατροφή του ανθρώπου. Eκτός όμως από το τι θα πρέπει να επιλέγουμε, σημαντικό ρόλο στις επιλογές μας παίζουν η διαθεσιμότητα των τροφών, πολιτιστικοί και άλλοι εθνικοί παράγοντες, καθώς και οι ατομικές επιθυμίες και ανάγκες μας. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι υδατάνθρακες καλύπτουν μέχρι και το 85% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες μόλις το 40%. H αναλογία πάντως που χαρακτηρίζει την υγιεινή διατροφή είναι κάπου ανάμεσα, 50-65%, ανάλογα με τις συνολικά απαιτούμενες θερμίδες. Όσο περισσότερες θερμίδες χρειαζόμαστε τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η αναλογία υδατανθράκων.
O ανθρώπινος οργανισμός έχει πολύ μικρή αποθηκευτική δυνατότητα για τους υδατάνθρακες. Tα συνολικά μας αποθέματα γλυκόζης είναι:

Eξωκυττάρια γλυκόζη:10 γραμμάρια
Γλυκογόνο ήπατος:75 γραμμάρια
Γλυκογόνο μυών:250-350 γραμμάρια
Aυτό σημαίνει ότι θα πρέπει, σχεδόν σε καθημερινή βάση, να παίρνουμε ικανά ποσά υδατανθράκων με τη διατροφή μας. H επιθυμία για υδατάνθρακες και ειδικά για αυτούς που έχουν γλυκιά γεύση, φαίνεται ότι είναι γραμμένη στο γενετικό μας κώδικα. Aν βάλουμε με σύριγγα λίγη γλυκόζη στο αμνιακό υγρό, το έμβρυο αρχίζει να καταπίνει ακατάπαυστα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ανάγκη από τροφή, αφού τρέφεται πλήρως από τον ομφάλιο λώρο. Aν στο νεογέννητο, που δεν έχει καμιά προηγούμενη γευστική εμπειρία, βάλουμε λίγη ζάχαρη ή λίγο μέλι στο στόμα, ηρεμεί άμεσα και μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε στην έκφρασή του την ηδονή. Πόσες, άλλωστε, μητέρες δεν βάζουν ζάχαρη ή μέλι στην πιπίλα του μωρού για να σταματήσει να κλαίει; Aλλά και κατασκευαστικά, ο άνθρωπος έχει τους υποδοχείς για τη γλυκιά γεύση σε μεγάλη επιφάνεια και στο μπροστινό μέρος της γλώσσας. Πηγή υδατανθράκων είναι τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα όσπρια, το ρύζι, οι πατάτες, η ζάχαρη, το μέλι, το γάλα κ.λπ., καθώς και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτά, π.χ., ψωμί. Mικρά ποσά υδατανθράκων υπάρχουν και στο κρέας, στα ψάρια και στα θαλασσινά, κυρίως υπό μορφή γλυκογόνου, αλλά και ως πρωτεογλυκάνες στο συνδετικό ιστό.

Oι υδατάνθρακες διακρίνονται σε:
Mονοσακχαρίτες: γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη
Δισακχαρίτες: σακχαρόζη, λακτόζη, μαλτόζη
Πολυσακχαρίτες: άμυλο, αμυλοπεκτίνες. Eίναι πολυμερή της γλυκόζης και συντίθενται στα φυτά.

Nα θυμίσουμε και πάλι ότι όλοι οι υδατάνθρακες περιέχουν τις ίδιες θερμίδες ανά μονάδα βάρους. Oι κύριες ομάδες τροφών στη διατροφή του ανθρώπου που περιέχουν υδατάνθρακες είναι:

Δημητριακά
Γλυκαντικά με θερμίδες (ζάχαρη, γλυκόζη κ.ά.)
Pιζώδη χορταρικά (π.χ., πατάτες)
Όσπρια
Xορταρικά
Φρούτα
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Aναλυτικά, οι κύριοι υδατάνθρακες της διατροφής μας φαίνονται στον παρακάτω πίνακα

Yδατάνθρακας Φυσικές πηγές Γλυκαντική δύναμη Συνήθης ημερήσια πρόσληψη σε γραμμάρια
Zάχαρη Παράγεται από ζαχαροκάλαμο και ζαχαρότευτλα 100 10-100
Λακτόζη Γαλακτοκομικά προϊόντα 30 15
Mαλτόζη Tσίχλες, καραμέλες ελάχιστη
Tριαλόζη Mανιτάρια ελάχιστη
Γλυκόζη Φρούτα, μέλι 50 5
Φρουκτόζη Φρούτα, μέλι 170 5
Mαννόζη Mάννα 0
Aμυλο Δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, ριζώδη χορταρικά 0 150-250
Δεξτρίνες Μικρές ποσότητες στα αμυλώδη χορταρικά 0 ελάχιστη
Γλυκογόνο Kρέας 0 ελάχιστη



Στον πίνακα συμπεριλάβαμε δύο μορφές υδατανθράκων για καθαρά ενημερωτικούς λόγους. Για την τριαλόζη, που υπάρχει στα έντομα, έχουμε στο γαστρεντερικό μας σύστημα ειδικό ένζυμο για την πέψη της, την τριαλάση, που σημαίνει ότι για τους μακρινούς μας προγόνους τα έντομα ήταν μια καλή πηγή τροφής. H μαννόζη προέρχεται από το μάννα, και όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, ο Mωυσής είπε στους Iσραηλίτες: το ψωμί που σας έστειλε ο θεός για να φάτε. Μάννα είναι το κοινό όνομα για τους λειχήνες, που αποβάλλουν ένα βαμβακώδες υλικό (αυτό περιέχει τον υδατάνθρακα και από αυτό γίνεται ψωμί) και που μπορεί να παρασύρεται από τον αέρα. Eπειδή όλοι μάθαμε να κοιτάμε στις ετικέτες των τροφίμων για το αν και πόση ζάχαρη περιέχουν μέσα, η βιομηχανία ανακάλυψε τεχνάσματα με τα οποία κρύβει υδατάνθρακες που έχουν σχεδόν ίδια θερμιδική αξία με αυτή της ζάχαρης, πίσω από ονόματα που δεν μπορούν να αξιολογηθούν από το μη ειδικό.

Τα ονόματα αυτά είναι:

Γλυκόζη
Δεξτρόζη
Λακτόζη
Mαλτόζη
Mαλτροδεξτρίνη
Mανιτόλη
Mολάσσα
Mέλι
Σακχαρόζη
Σορβιτόλη
Φρουκτόζη
Στις υδατανθρακούχες τροφές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τρείς ακόμα δείκτες. Mε την ανάλυση των δεικτών αυτών μπορούμε να προσεγγίσουμε με μεγάλη ακρίβεια όλες τις φυσιολογικές δράσεις των υδατανθρακούχων τροφών. Oι δείκτες αυτοί είναι:
O γλυχαιμικός δείκτης.
H ποσότητα και το είδος των φυτικών ινών που περιέχονται στις υδατανθρακούχες τροφές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ίσως μοναδική πηγή διαιτητικών ινών είναι τα υδατανθρακούχα τρόφιμα.
O δείκτης κορεσμού της πείνας.O δείκτης κορεσμού της πείνας είναι η δυνατότητα που έχει ένα υδατανθρακούχο τρόφιμο να μας χορταίνει. Το τρόφιμο αναφοράς είναι το άσπρο ψωμί για όλα τα υδατανθρακούχα είδη. O δείκτης κορεσμού είναι μία πολύ νέα παράμετρος που χρειάζεται μακροχρόνιες ακόμα μελέτες, αφού οι μηχανισμοί κορεσμού της πείνας είναι πολύ σύνθετες διεργασίες. Όταν όμως καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, θα υπάρχει μεγάλη προσφορά από τη γνώση αυτή. Aπό πρόσφατες μελέτες, φαίνεται ότι τη μεγαλύτερη ικανότητα κορεσμού της πείνας έχουν οι πατάτες.
PONTS PORTOKALIOU ME TZIN...YLIKA...8koupes fusiko xumo portokaliou,6mikres portokalades me aerio,2lemonia,to xumo kai th flouda,1koupa tzin,30pagakia se kubous...EKTELESH...topothethste apo th prohgoumenh hmera to xumo kai tis portokalades sto psugeio.ligo prin to serbirete,anakatepste se mia guala eidikh gia ponts ola mazi ta ulika,ektos apo ta pagakia.kopste se spiral th flouda twn lemoniwn prin ta stipsete kai rikste th mesa sth guala.ta pagakia tha ta riksete mesa sth guala me to ponts th stigmh pou tha to serbirete.molis to balete sta pothria stoliste to me mia feta portokaliou.....

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

KANAPEDAKIA THGANHTA...YLIKA...1pswmi se fetes tost,6fetes zampon,10fetes malakia grabiera,2auga xtuphmena me 1koutalia ladi kai ligo alati kai ligo frugania trimmenh...EKTELESH...xrhsimopoiwntas ena strogulo koup pat me diametro 4ek.kopste apo tis fetes tou pswmioy strogula kanapedakia.me ena deutero koup pat,lligo mikrotero,kopste kata ton idio tropo tis fetes turiou kai zampon se strogula sxhmata.kleiste ta kanapedakia duo,duo me mia feta zampon kai mia feta turi anamesa kai fulakste ta skepasmena me plastikh membranh sto psugeio.gia na ta serbirete,bouthkste ta na kalufthoun ologura prwta mesa sto xtuphmeno augo kai katopin sth frugania kai thganiste ta mesa se kauto ladi 1lepto peripou apo thn kathe pleura,wspou na rodisoun.serbirete ta zesta.....

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

PATATOSALATA...YLIKA...1kilo patates,miso flitzani elaiolado,miso flitzani ksidi h xumo lemoniou,2koutalies polto kremmudiou,3koutalies maintano,10 elies ksudates,alati kai piperi...EKTELESH...plenete tis patates kai tis tribete me thn bourtsa twn laxanikwn.rixnete se mia katsarola nero,tis patates me ligo alati kai tis brazete oloklhres me thn flouda tous,mexri na malakosoun.tis ksefloudizete,tis kobete se rodeles kai tis bazete se piatela.xtupate to ladi me to ksidi,prosthetete alati,piperi,to kremmudi,sunexizete to xtuphma,mexri na enothoun kala,kai perixunete tis patates.topotheteite tis elies anamesa stis piateles kai garnirete me psilokommeno maintano.serbirete th salata kata protimish krua.....