Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011
Κουλουράκια λαδιού
Υλικά
-1 1/2 κούπα λάδι
-3/4 κούπας ζάχαρη
-3/4 κούπας ζεστό νερό
-1/2 κουταλάκι σόδα
-1 κουταλάκι κανέλα
-1 κουταλάκι γαρύφαλλο
-2 κουταλάκια baking powder
-1 ρακοπότηρο ρακί ή κονιάκ
-6 κούπες αλεύρι
-σουσάμι
Προετοιμασία
Σ’ ένα μπολ βάζουμε το λάδι με την ζάχαρη και το ζεστό νερό και τα ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη. Μέσα στην ρακί ρίχνουμε την σόδα για να διαλύσει και το ρίχνουμε και αυτό. Βάζουμε και την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε ρίχνοντας σταδιακά και το αλεύρι. Προσέχουμε όμως το ζυμάρι να μην γίνει πολύ σφικτό.Η ζύμη μας είναι έτοιμη για να την πλάσουμε σε ότι σχήμα θέλουμε.Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα φορμάικα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Έπειτα τα βουτάμε με το χέρι μας σ΄ένα μπολ με νερό (για να κολλήσει το σουσάμι) και έπειτα από το σουσάμι. Τα βάζουμε σ’ ένα ταψί αφού το έχουμε λαδώσει ή έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 18Οο C για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Κουλουράκια τηγανιού
Υλικά
-1 κιλό αλεύρι
-3 φλιτζάνια νερό χλιαρό
-1 φλιτζάνι λάδι
-2 φακελάκια μαγιά
-1 ποτηράκι ρακί
-Χυμό από 2 πορτοκάλια
-Ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια
-μαύρο σουσάμι όσο θέλουμε
-λίγο αλάτι
Προετοιμασία
Σ΄ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μας εκτός από το αλεύρι και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το αλεύρι σταδιακά προσέχοντας να μην γίνει η ζύμη σφικτή. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ανέβει για 1/2 ώρα. Kατόπιν πλάθουμε κουλουράκια και τα σκεπάζουμε πάλι για 1/2 ώρα για να ανέβουν (μην παιδευτείτε πολύ να τους δώσετε τέλειο σχήμα γιατί θα φουσκώσουν και κατά την διάρκεια του τηγανίσματος). Όταν είναι έτοιμα βάζουμε σένα βαθύ τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο να κάψει για να ψήσουμε τα κουλουράκια. Όταν ροδοκοκκινίσουν από την μία πλευρά τα γυρνάμε και από την άλλη. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό ρολό κουζίνας. Τα σερβίρουμε περιχυμένα με μπόλικο μέλι σουσάμι και κανέλα. Το καλό μ’ αυτά τα κουλουράκια είναι ότι τρώγονται όλες τις ώρες είτε σαν γλυκό είτε σαν αλμυρό.
Κουλουράκια κανέλας
Υλικά
-1 κιλό αλεύρι
-1 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
-1 ποτήρι γάλα χλιαρό
-1 ποτήρι ζάχαρη
-2 κουταλάκια κανέλα
-1 κουταλάκι γαρύφαλλο κοπανισμένο
-1 κουταλάκι σόδα
-σουσάμι
Προετοιμασία
Ρίχνουμε το λάδι και την ζάχαρη τα ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε την σόδα διαλυμένη στο γάλα, το γαρύφαλλο την κανέλα και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη τέτοια ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας. Και τώρα ώρα για παιχνίδι. Μπορούμε να κάνουμε ότι σχήματα θέλουμε όπως κουλουράκια πλεξουδίτσες αστεράκια κ.α αρκεί φυσικά να μην είναι πολύ χοντρά. Έπειτα τα βουτάμε με το χέρι μας σ΄ένα μπολ με νερό (για να κολλήσει το σουσάμι) και έπειτα από το σουσάμι. Μπορούμε φυσικά εάν δεν προτιμάμε το σουσάμι να μην τους βάλουμε. Τα βάζουμε σ’ ένα ταψί αφού το έχουμε λαδώσει ή έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνου στους 18Ο C για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
19
ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ
ΥΛΙΚΑ
4 ολόκληρα καθαρισμένα ψάρια (κατά προτίμηση κέφαλος ή λυθρίνι), περίπου μισό κιλό το κομμάτι,
χυμός ενός λεμονιού,
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
3/4 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
2 μεγάλα ναξιώτικα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες,
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο,
3/4 φλιτζανιού ξηρό λευκό κρασί,
1/4 φλιτζανιού νερό,
2 φύλλα δάφνης,
1 κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι,
1 κουταλάκι του γλυκού καγιέν,
1 ματσάκι πλατύφυλλος μαϊντανός(ψιλοκομμένα φύλλα, χωρίς τα κοτσάνια)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφήνετε τα ψάρια να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα περνάτε μέσα-έξω με λεμόνι και αλατοπίπερο. Τα βάζετε σε μια ρηχή γαβάθα, τα ραντίζετε με ένα τέταρτο του φλιτζανιού ελαιόλαδο και τα βάζετε για μια ώρα στο ψυγείο.
Ζεσταίνετε ένα τέταρτο του φλιτζανιού ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 12 λεπτά. Βάζετε και το σκόρδο και ανακατεύετε μια-δυο φορές. Χύνετε το κρασί και το νερό και αφήνετε το μείγμα να βράσει. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε τα δαφνόφυλλα, το πιπέρι καγιέν, το θυμάρι, το μισό μαϊντανό και σιγοβράζετε για 5 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και περιχύνετε το ψάρι με τη σάλτσα. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνετε το ψάρι, το οποίο έχετε σκεπάσει, για 20-30 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να σκάει η σάρκα του ψαριού. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό πασπαλισμένο με λίγο καγιέν και με όσο μαϊντανό σας έχει μείνει.
ΚΟΚΟΡΑΣ ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ
ΥΛΙΚΑ
1 κόκορα 2.5 - 3 κιλά
μισό φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
4 κρεμμύδια μεγάλα
8 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι σε κόκκους 15 σπυριά
1.5 ποτήρι κόκκινο γλυκό κρασί
12 σπυριά μπαχάρι
3 ξύλα κανέλλας
ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού σπετσιερικό (κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, δάφνη, μπαχάρι, κύμινο)
φύλλα φρέσκου βασιλικού
2 κουτάλια της σούπας ντομάτα πελτέ
3 ντομάτες ώριμες
1 κιλό μακαρόνια με τρύπα ή πένες
βούτυρο Κερκύρας για τα μακαρόνια γραβιέρα Κερκύρας τριμμένη
νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τον κόκορα σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ρηχή κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κόκορα μέχρι να ροδίσουν.Προσθέτουμε τα ξερά μπαχαρικά, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί λίγο - λίγο. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, το σπετσιερικό, λίγο βασιλικό και ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσουμε τις μερίδες του πουλερικού και το αφήνουμε να σιγοβράσει.Όταν μαλακώσει ο κόκορας προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό και το αλάτι.Περιμένουμε να πυκνώσει η σάλτσα και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.Στο μεταξύ έχουμε αρχίσει να βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό.Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα που έχουμε ζεστάνει το βούτυρο. Τα ανακατέβουμε να βουτυρωθούν καλά.Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα σε πιατέλα και ρίχνουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με τυρί τριμμένο και λίγα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού.
Μοσχαράκι Ραγού
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σπάλα χωρίς κόκκαλο
½ φλ παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κτΣ αλεύρι
½ κιλό πατάτες
1 ποτηράκι λιαστό μοσχάτο Σάμου
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1 κιλό ώριμα ντοματάκια
1 κτγ ζάχαρη
Αλάτι πιπέρι ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο
Λίγο μαϊντανό
1 κτΣ μπελτέ
Βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα στο multi και τα δουλεύουμε για 1 λεπτό.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το κρέας κομμένο σε μερίδες, μέχρι να πάρουν χρώμα απ όλες τις πλευρές.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε τη σάλτσα και σιγοβράζουμε το φαγητό για 1 ώρα.
Ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες στα 4 και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για άλλη 1 ώρα.
Στη μισή ώρα ενδιάμεσα, προσθέτουμε το κρασί.
Σερβίρουμε μερίδες με μπόλικη σαλτα.
Κέικ Λεβάντας και Κύμινου με Γλάσο σοκολάτας για την αγάπη.
Για το κέικ
3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο, κοσκινισμένο
1 / 2 κ.γλ. αλάτι
1 φλ. γάλα
1 φλ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
1 – 1 1 / 2 φλ. ζάχαρη
6 μεγάλα αυγά
2 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού (2 λεμόνια)
1 κ.σ. φρέσκα άνθη λεβάντας ή 1 κ.σ. αποξηραμένη μαγειρική λεβάντα
1 1 / 2 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
1 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Για το γλάσο
300 γρ. Fairtrade πικρή μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια
1 / 4 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (με ελαφριά γεύση)
1 / 3 φλ. ζάχαρη
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Λαδώστε ελαφρά και πασπαλίσετε με αλεύρι ένα στρογγυλό ταψάκι ή μια φόρμα με αποσπώμενο πυθμένα.
Σε ένα μπολ χτυπήστε καλά τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο.
Προσθέστε τα αυγά χτυπώντας καλά, μέχρι να έχετε ένα παχύρρευστο μίγμα.
Προσθέστε το γιαούρτι, το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, το κύμινο, το αλάτι και τη λεβάντα. Σιγά-σιγά προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς.
Μεταφέρετε το μίγμα στο ταψί και ψήστε για 50-60 λεπτά.
Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το στην άκρη για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάλτε το από το ταψί και τοποθετήστε το επάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει.
Μετά , τοποθετήστε το προσεκτικά σε μια πιατέλα.
Για το γλάσο, λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Βγάλτε από τη φωτιά και ανακατέψτε προσεκτικά το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει για 10 λεπτά, έτσι ώστε να μην είναι πολύ ζεστό αλλά να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
Απλώστε το γλάσο πάνω στο κέικ.
Γαστρονομία
•Οι Έλληνες βγαίνουν για φαγητό αρκετά αργά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επομένως στην Αθήνα πριν τις 10 το βράδυ λίγα εστιατόρια θα βρείτε γεμάτα, ενώ το δείπνο κρατά μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, εάν επιθυμείτε να δειπνήσετε νωρίτερα δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς τα περισσότερα εστιατόρια είναι ανοιχτά από τις 8:00 το βράδυ ή και νωρίτερα.
•Οι αρχαίοι Αθηναίοι πίστευαν ότι η ώρα του φαγητού έδινε τροφή και στο πνεύμα, παράλληλα με το σώμα. Έτρωγαν ξαπλωμένοι σε ανάκλιντρα και συνόδευαν το γεύμα με μουσική, ποίηση και χορό. Βασική τους φιλοσοφία στο φαγητό, όπως και στην υπόλοιπη ζωή τους ήταν το "ευ ζην", η φιλοσοφία του Επίκουρου, σύμφωνα με την οποία κύριος σκοπός της ζωής είναι η ευζωία, η παράλληλη ανάπτυξη του σώματος και του πνεύματος. Για τον λόγο αυτό ο Έλληνας φιλόσοφος Επίκουρος θεωρείται ο πατέρας της γαστρονομίας.
•Τα περισσότερα φάρμακα από αυτά που συνιστούσε ο διάσημος θεραπευτής της αρχαιότητας Ιπποκράτης περιείχαν κρασί.
•Οι Έλληνες παραδοσιακά βρίσκονται πολύ υψηλά στη λίστα με τους μακροβιότερους ανθρώπους του κόσμου. Μυστικό της μακροζωίας των Ελλήνων θεωρείται η μεγάλη κατανάλωση ελαιολάδου και γενικά η "μεσογειακή" – όπως η κρητική – διατροφή.
Γαστρονομία
•Οι Έλληνες βγαίνουν για φαγητό αρκετά αργά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επομένως στην Αθήνα πριν τις 10 το βράδυ λίγα εστιατόρια θα βρείτε γεμάτα, ενώ το δείπνο κρατά μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, εάν επιθυμείτε να δειπνήσετε νωρίτερα δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς τα περισσότερα εστιατόρια είναι ανοιχτά από τις 8:00 το βράδυ ή και νωρίτερα.
•Οι αρχαίοι Αθηναίοι πίστευαν ότι η ώρα του φαγητού έδινε τροφή και στο πνεύμα, παράλληλα με το σώμα. Έτρωγαν ξαπλωμένοι σε ανάκλιντρα και συνόδευαν το γεύμα με μουσική, ποίηση και χορό. Βασική τους φιλοσοφία στο φαγητό, όπως και στην υπόλοιπη ζωή τους ήταν το "ευ ζην", η φιλοσοφία του Επίκουρου, σύμφωνα με την οποία κύριος σκοπός της ζωής είναι η ευζωία, η παράλληλη ανάπτυξη του σώματος και του πνεύματος. Για τον λόγο αυτό ο Έλληνας φιλόσοφος Επίκουρος θεωρείται ο πατέρας της γαστρονομίας.
•Τα περισσότερα φάρμακα από αυτά που συνιστούσε ο διάσημος θεραπευτής της αρχαιότητας Ιπποκράτης περιείχαν κρασί.
•Οι Έλληνες παραδοσιακά βρίσκονται πολύ υψηλά στη λίστα με τους μακροβιότερους ανθρώπους του κόσμου. Μυστικό της μακροζωίας των Ελλήνων θεωρείται η μεγάλη κατανάλωση ελαιολάδου και γενικά η "μεσογειακή" – όπως η κρητική – διατροφή.
Γαστρονομία
•Οι Έλληνες βγαίνουν για φαγητό αρκετά αργά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επομένως στην Αθήνα πριν τις 10 το βράδυ λίγα εστιατόρια θα βρείτε γεμάτα, ενώ το δείπνο κρατά μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, εάν επιθυμείτε να δειπνήσετε νωρίτερα δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς τα περισσότερα εστιατόρια είναι ανοιχτά από τις 8:00 το βράδυ ή και νωρίτερα.
•Οι αρχαίοι Αθηναίοι πίστευαν ότι η ώρα του φαγητού έδινε τροφή και στο πνεύμα, παράλληλα με το σώμα. Έτρωγαν ξαπλωμένοι σε ανάκλιντρα και συνόδευαν το γεύμα με μουσική, ποίηση και χορό. Βασική τους φιλοσοφία στο φαγητό, όπως και στην υπόλοιπη ζωή τους ήταν το "ευ ζην", η φιλοσοφία του Επίκουρου, σύμφωνα με την οποία κύριος σκοπός της ζωής είναι η ευζωία, η παράλληλη ανάπτυξη του σώματος και του πνεύματος. Για τον λόγο αυτό ο Έλληνας φιλόσοφος Επίκουρος θεωρείται ο πατέρας της γαστρονομίας.
•Τα περισσότερα φάρμακα από αυτά που συνιστούσε ο διάσημος θεραπευτής της αρχαιότητας Ιπποκράτης περιείχαν κρασί.
•Οι Έλληνες παραδοσιακά βρίσκονται πολύ υψηλά στη λίστα με τους μακροβιότερους ανθρώπους του κόσμου. Μυστικό της μακροζωίας των Ελλήνων θεωρείται η μεγάλη κατανάλωση ελαιολάδου και γενικά η "μεσογειακή" – όπως η κρητική – διατροφή.
Η διατροφή των παιδιών στο σχολείο
Οι περισσότερες μελέτες, έως σήμερα, δείχνουν ότι τα τρόφιμα που επιλέγουν τα παιδιά από το κυλικείο του σχολείου, τις περισσότερες φορές, είναι κακής ποιότητας και χαμηλής θρεπτικής αξίας.Το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο από τους γονείς, καθώς η πνευματική απόδοση των παιδιών τους εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα και την ποσότητα της διατροφής τους.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και ένα από τα θέματα που απασχολεί τους γονείς είναι η διατροφή των παιδιών τους στο σχολείο. Οι περισσότερες μελέτες, έως σήμερα, δείχνουν ότι τα τρόφιμα που επιλέγουν τα παιδιά από το κυλικείο του σχολείου, τις περισσότερες φορές, είναι κακής ποιότητας και χαμηλής θρεπτικής αξίας. Το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο από τους γονείς, καθώς η πνευματική απόδοση των παιδιών τους εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα και την ποσότητα της διατροφής τους. Δηλαδή, ένα κακής ποιότητας και μεγάλο γεύμα μπορεί να ευθύνεται για την αδυναμία συγκέντρωσης κατά την διάρκεια του μαθήματος, την κούραση και την υπνηλία που πολλές φορές μπορεί να νιώθουν τα παιδιά, και, κατ’ επέκταση για την μειωμένη επίδοση στα μαθήματα.
Όλη αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει και να αποδώσει τα μέγιστα πρέπει να εφοδιάζεται με ενέργεια και θρεπτικές ουσίες. Οι γονείς δεν θα πρέπει να ξεχνάνε πως τα παιδιά τους βρίσκονται σε μια ηλικία ταχύτατης σωματικής, αλλά και πνευματικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλές ανάγκες για πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Την ενέργεια αυτήν και τις θρεπτικές ουσίες μπορούν να τις προσφέρουν τα φρούτα, οι χυμοί, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Τέτοια τρόφιμα, όμως, σπάνια συναντάμε μέσα σε ένα κυλικείο. Έτσι, γεννάται το ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει κάθε γονιός, ώστε να προσφέρει αυτές τις ουσίες στο παιδί του; Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για μια καλή σχολική επίδοση:
Ξεκινήστε την ημέρα του με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Πολλά παιδιά φεύγουν από το σπίτι χωρίς να έχουν πάρει πρωινό. Αυτό αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό διατροφικό λάθος. Λόγω του νυχτερινού ύπνου το σώμα έχει πολύ χαμηλά αποθέματα ενέργειας το πρωί. Για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται ένα πλούσιο ποιοτικά πρωινό. Μερικές καλές λύσεις είναι το γάλα με τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το μαύρο ψωμί με ένα βραστό αυγό, ένα τοστ, χυμός από φρέσκα φρούτα, ψωμί ολικής αλέσεως με βούτυρο και μέλι. Πολλές μελέτες, μάλιστα, έχουν συσχετίσει τη λήψη ενός υγιεινού πρωινού με καλύτερη σχολική απόδοση, μεγαλύτερη ικανότητα εκμάθησης, μνήμης και συνδυαστικής σκέψης. Τέλος, αρκετές μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.
Ετοιμάστε ένα κολατσιό για το σχολείο, καθώς προσφέρει στα παιδιά την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται, ώστε να είναι δραστήρια και αποδοτικά στο μάθημα. Είναι προτιμότερο να φροντίζετε εσείς για το κολατσιό του από το σπίτι, ώστε να ελέγχετε την ποιότητα των πρώτων υλών. Ένα καλό κολατσιό μπορεί να αποτελέσει ένα τοστ ή κρύο σάντουιτς, ένα κουλούρι, ένα φρούτο ή ένας χυμός, μία φέτα σπιτικό κέικ ή σπιτική πίτα ή μερικά σπιτικά κουλουράκια. Αν ωστόσο πρέπει το παιδί να προσανατολιστεί σε προϊόντα του κυλικείου, τότε φροντίστε οι αγορές του να είναι προσεκτικές και να μην αφορούν τρόφιμα με αυξημένα επίπεδα λιπαρών και ζάχαρης, όπως είναι τα γαριδάκια, οι πίτσες, τα αναψυκτικά.
Δώστε ποικιλία στο μεσημεριανό γεύμα. Η διατροφή του παιδιού πρέπει να έχει ποικιλία για να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του. Μέσα στην εβδομάδα καλό είναι να καταναλώνει 2 φορές ψάρι, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά ζυμαρικά, 1 φορά κρέας, 1 φορά κοτόπουλο. Το μεσημεριανό γεύμα δεν πρέπει να γίνεται μέσα σε κλίμα ανησυχίας και βιασύνης. Μην αφήνετε τα παιδιά να τρώνε μπροστά την τηλεόραση, αν είναι εφικτό καθίστε όλοι μαζί στο τραπέζι και δώστε τους το παράδειγμα τρώγοντας φαγητά που μπορεί να μην είναι τις αρεσκείας σας αλλά αποδεδειγμένα είναι υγιεινά και πρέπει να καταναλώνει. Προσπαθήστε να τηρήσετε σταθερή ώρα που γίνεται το γεύμα.
Το απογευματινό σνακ είναι απαραίτητο όσο το κολατσιό και δεν θα πρέπει να παραλείπεται από την διατροφή του παιδιού σας. Αυτό μπορεί να είναι χυμός από φρέσκα φρούτα, μία μπάρα δημητριακών, 1 ποτήρι γάλα κ.ά.
Το δείπνο είναι προτιμότερο να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό, μιας και οι καύσεις με το πέρας της ημέρας έχουν μειωθεί ταυτόχρονα με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Ένα τυπικό δείπνο μπορεί να περιλαμβάνει: γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά, μία σαλάτα εποχής με τυρί και ένα βραστό αυγό, ένα τοστ ή κρύο σάντουιτς, ψητό κοτόπουλο ή μοσχάρι με σαλάτα, φαγητό από το μεσημεριανό σε μικρότερη ποσότητα, μία ομελέτα κ.ά
Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να διατηρήσετε το βάρος των παιδιών σας σε φυσιολογικά για την ηλικία τους επίπεδα. Φροντίστε, λοιπόν, να αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, γαλακτοκομικών και να περιορίστε την κατανάλωση ανθυγιεινών και πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη σνακ (fast food, κρουασάν, πατατάκια κ.α.). Σε αυτό συμβάλλει, η ‘σπιτική’ μαγειρική παρασκευή των τροφών σε συνδυασμό με την αποφυγή κατανάλωσης γρήγορου έτοιμου φαγητού ως τροφή για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στην παρασκευή των φαγητών. Παράλληλα, αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με φυσικούς χυμούς και προτρέψτε τα να πίνουν καθημερινά 1 λίτρο νερό.
Τέλος, δώστε τους κίνητρα ώστε να διατηρούνται σε ένα καλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, μέσω της ενασχόλησής τους με κάποιο άθλημα. Βοηθήστε τα να παίζουν περισσότερο, καθώς αυξάνουν την κίνησή τους και περιορίστε τις ώρες που τα αφήνετε μπροστά από την τηλεόραση και τον υπολογιστή.
ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ:
Βοδινό στον ατμό: είναι καλή μέθοδος γιατί διατηρούνται οι βιταμίνες.
Βοδινό στο νερό: χάνεται ένα μέρος βιταμινών, χρειάζεται λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά στο ελάχιστο δυνατό όριο.
Φούρνος και Σχάρα: ιδανικός τρόπος για κόκκινα κρέατα, πουλερικά και ψάρια. Φεύγει το λίπος, το λάδι δε χρειάζεται την ώρα του φουρναρίσματος.
Τηγάνι: το λάδι όταν τηγανίζουμε οξειδώνεται και οι τροφές απορροφούν μεγάλη ποσότητα λαδιού. Δεν είναι υγιεινός τρόπος μαγειρικής.
Βοδινό στο νερό: χάνεται ένα μέρος βιταμινών, χρειάζεται λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά στο ελάχιστο δυνατό όριο.
Φούρνος και Σχάρα: ιδανικός τρόπος για κόκκινα κρέατα, πουλερικά και ψάρια. Φεύγει το λίπος, το λάδι δε χρειάζεται την ώρα του φουρναρίσματος.
Τηγάνι: το λάδι όταν τηγανίζουμε οξειδώνεται και οι τροφές απορροφούν μεγάλη ποσότητα λαδιού. Δεν είναι υγιεινός τρόπος μαγειρικής.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Τα φρέσκα τρόφιμα (λαχανικά κλπ.) δεν πρέπει να μένουν πάνω από 3 μέρες στο ψυγείο.
Τα τρόφιμα στο ψυγείο πρέπει να είναι προστατευμένα και σκεπασμένα σε ειδικά δοχεία.
Καθαρισμός συχνά του ψυγείου.
Η ημερομηνία κατάψυξης είναι απαραίτητα για τρόφιμα που καταψύχθηκαν ή που αγοράζονται έτοιμα κατεψυγμένα.
Τα τρόφιμα που έχασαν την κατάψυξη τους δεν πρέπει να ξαναμπαίνουν στην κατάψυξη.
Τα κρέατα πρέπει να είναι κοντά στην κατάψυξη για 2-3 μέρες.
Το εσωτερικό της λεκάνης για τα λαχανικά πρέπει να επενδύεται με αλουμινόχαρτο.
Τα τρόφιμα (μαγειρεμένα φαγητά) πρέπει να μπαίνουν όσο είναι ζεστά στο ψυγείο για να μην αναπτυχθούν μικρόβια. Η απότομη ψύξη του ζεστού βοηθάει σε αυτό.
Οι κονσέρβες πρέπει να καταναλώνονται γρήγορα ακόμη και αν η ημερομηνία λήξης είναι μετά από χρόνια.
Οι κτυπημένες ή σκουριασμένες κονσέρβες είναι επικίνδυνες.
Οι φουσκωμένες κονσέρβες σημαίνει ότι δεν είναι πλέον κενές αέρος οπότε μπορεί να αναπτυχθούν επικίνδυνα μικρόβια όπως αυτό της αλλαντίασης.
Οι κονσέρβες πρέπει να πλένονται εξωτερικά για να μην μπουν σκόνες και μικρόβια στο εσωτερικό.
Ποτέ δεν πρέπει να μπαίνει ανοικτή κονσέρβα στο ψυγείο . Το περιεχόμενο πρέπει να αδειάζει στο κατάλληλο δοχείο.
Οι θερμοκρασίες 20-50 βαθμούς C ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων και τοξινών στα τρόφιμα.
Τα φρούτα πρέπει να φυλάγονται στο ψυγείο γιατί στη θερμοκρασία δωματίου αφυδατώνονται και χάνουν μέρος των βιταμινών τους.
Στο ψυγείο το ψάρι στην συντήρηση διατηρείται 1-2 μέρες, το γάλα 3-4 μέρες, το σκληρό τυρί 2-3 εβδομάδες.
Τρόφιμα που μας "βοηθούν" να γεράσουμε
Τα τρόφιμα που σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στα γηρατειά είναι τα εξής
Όλα τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα υδατανθρακών
Η Ζάχαρη
Το γάλα (ειδικά ομογενοποιημένο γάλα)
Το κίτρινο τυρί
Η Καφεΐνη - συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού, καφέ, σοκολάτα, αναψυκτικά τύπου κόλα, τσιπς
Λευκό αλεύρι
Τρόφιμα από το φούρνο μικροκυμάτων
Χημικές ουσίες όπως το φθόριο
Τεχνητά γλυκαντικά (ειδικά η ασπαρτάμη )
Το Αλκοόλ
Τα Επεξεργασμένα τρόφιμα
Τεχνητές χρωστικές ουσίες (όπως στην Gatorade)
Τα πρόσθετα
Κονσέρβες κρεάτων
Μαργαρίνη
Φυτικά έλαια
Σπορέλαιο
Υδρογονωμένα έλαια
Τηγανιτά τρόφιμα
Τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Αυτό περιλαμβάνει τα περισσότερα ψάρια,όπως ο τόνος.
Αλουμίνιο. Ειδικά από μαγειρικά σκεύη αλουμινίου.
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (ΓΤΟ). Προς το παρόν αυτό είναι περίπου 50% του συνόλου της παγκόσμιας αγοράς σόγιας και καλαμπόκιού. Ακόμη και οργανικά προϊόντα σόγιας και καλαμποκιού μπορεί να περιέχουν ΓΤΟ
Όλα τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα υδατανθρακών
Η Ζάχαρη
Το γάλα (ειδικά ομογενοποιημένο γάλα)
Το κίτρινο τυρί
Η Καφεΐνη - συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού, καφέ, σοκολάτα, αναψυκτικά τύπου κόλα, τσιπς
Λευκό αλεύρι
Τρόφιμα από το φούρνο μικροκυμάτων
Χημικές ουσίες όπως το φθόριο
Τεχνητά γλυκαντικά (ειδικά η ασπαρτάμη )
Το Αλκοόλ
Τα Επεξεργασμένα τρόφιμα
Τεχνητές χρωστικές ουσίες (όπως στην Gatorade)
Τα πρόσθετα
Κονσέρβες κρεάτων
Μαργαρίνη
Φυτικά έλαια
Σπορέλαιο
Υδρογονωμένα έλαια
Τηγανιτά τρόφιμα
Τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Αυτό περιλαμβάνει τα περισσότερα ψάρια,όπως ο τόνος.
Αλουμίνιο. Ειδικά από μαγειρικά σκεύη αλουμινίου.
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (ΓΤΟ). Προς το παρόν αυτό είναι περίπου 50% του συνόλου της παγκόσμιας αγοράς σόγιας και καλαμπόκιού. Ακόμη και οργανικά προϊόντα σόγιας και καλαμποκιού μπορεί να περιέχουν ΓΤΟ
Η σωστή χρήση των ψυγείων
Η σωστή χρήση των ψυγείων
Ποτέ μην τοποθετείτε ζεστό φαγητό στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αυξηθεί η εσωτερική θερμοκρασία του ψυγείου σε βαθμό που να θέσει σε κίνδυνο άλλα τρόφιμα. Διατηρείτε τα νωπά κρέατα, τα νωπά πουλερικά και τα ψάρια χωριστά από τα μαγειρεμένα και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα ώστε να αποφύγετε την επιμόλυνση. Στην περίπτωση που δεν μπορούν να διατηρηθούν σε χωριστά ψυγεία, διατηρήστε τα προετοιμασμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα επάνω από τα νωπά κρέατα, τα νωπά πουλερικά και τα ψάρια. Για να διατηρείτε το φαγητό σε μία συγκεκριμένη εσωτερική θερμοκρασία, η θερμοκρασία του αέρα στο ψυγείο πρέπει συνήθως να διατηρείται περίπου 1°C χαμηλότερη. Για παράδειγμα, για να διατηρήσετε το κοτόπουλο σε μια εσωτερική θερμοκρασία των 5°C, η θερμοκρασία του αέρα πρέπει να είναι 4 °C. Κρεμάστε θερμόμετρα στα πιο ζεστά σημεία του ψυγείου και ελέγξτε τα με προσοχή. Τυλίξτε κατάλληλα τα τρόφιμα. Αφήνοντάς τα ξεσκέπαστα μπορεί να επιμολυνθούν. Τα προϊόντα πρέπει να διατηρούνται σε καθαρούς, σκεπασμένους περιέκτες με εμφανή σήμανση. Όλα τα πιθανώς επικίνδυνα τρόφιμα επιβάλλεται να έχουν ετικέτα με την ημερομηνία που πρέπει να πωληθούν, καταναλωθούν ή καταστραφούν.
--------------------------------------------------------------------------------
Η διακοπή λειτουργίας του καταψύκτη
Εάν διακοπεί η ηλεκτροδότηση ή ο καταψύκτης χαλάσει, η πόρτα θα πρέπει να παραμείνει κλειστή και να καλυφθεί με όποια μονωτικά υλικά υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα ώστε να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας. Μετά την επιδιόρθωση και επαναλειτουργία του καταψύκτη, πρέπει να ελεγχθούν όλα τα προϊόντα και να απορριφθούν τα ύποπτα για αλλοιώσεις τρόφιμα. Αυτά δε που άρχισαν να ξεπαγώνουν, θα πρέπει:
• είτε να χρησιμοποιηθούν άμεσα,
• είτε να αποθηκευθούν στη συντήρηση, όχι για περισσότερο από δύο ώρες,
• είτε να μαγειρευτούν σχολαστικά, να ψυχθούν γρήγορα και να αποθηκευθούν στην ψύξη, όχι για περισσότερο από τρεις ημέρες, είτε να απορριφθούν, εάν δεν συμβεί τίποτα από τα παραπάνω.
--------------------------------------------------------------------------------
Αποθήκευση στην κατάψυξη
Για τη σωστή διατήρηση των πρώτων υλών στην κατάψυξη επιβάλλεται και εδώ ο τακτικός έλεγχος της θερμοκρασίας των καταψύξεων. Η θερμοκρασία τους πρέπει να είναι μικρότερη των – 18°C. Ελέγχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης. Η τοποθέτηση των Α΄ υλών στους καταψύκτες σε σωστές συσκευασίες ή σε ειδικούς Περιέκτες ή σε ειδικούς περιέκτες, απομακρύνει τον κίνδυνο εγκαυμάτων κατάψυξης που καθιστούν τα τρόφιμα ακατάλληλα. Δεν πρέπει να καταψύχονται ποτέ πρώτες ύλες οι οποίες είχαν προηγουμένως αποψυχθεί ξεπαγώσει).
--------------------------------------------------------------------------------
Άλλες οδηγίες ορθής υγιεινής πρακτικής
Πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά δοχεία ή περιέκτες για την αποθήκευση των πρώτων υλών ή των έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων στα ψυγεία. Δεν πρέπει να τοποθετούνται σε αυτά χύμα τρόφιμα εάν δεν έχουν καλυφθεί πρώτα με ειδική μεμβράνη ή εάν δεν έχουν τοποθετηθεί πριν σε ειδικούς κλειστούς περιέκτες. Δεν πρέπει να τοποθετούνται κονσερβοποιημένα τρόφιμα στο ψυγείο, μέσα στην αρχική τους συσκευασία, αλλά να αδειάζεται το περιεχόμενο της κονσέρβας που έχει ανοιχτεί σε περιέκτη ή δοχείο. Επιβάλλεται ο απόλυτος διαχωρισμός των πρώτων υλών από τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα. Γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικά ψυγεία για το σκοπό αυτό. Στα μικρής δυναμικότητας καταστήματα στα οποία δεν είναι εφικτός κάτι τέτοιο, τα έτοιμα προϊόντα πρέπει να τοποθετούνται στα ψηλότερα ράφια του ψυγείου, οι δε πρώτες ύλες στα χαμηλότερα. Αν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα (χαλασμένη πόρτα, υψηλές θερμοκρασίες, κ.λπ.), πρέπει να καλείται άμεσα ο συντηρητής. Ο κίνδυνος των επιμολύνσεων υπάρχει πάντα και αυξάνεται σημαντικά από λανθασμένες πρακτικές, όπως λ.χ. ωμά κρέατα ή ωμά πουλερικά που μπορεί να στάξουν πάνω σε τρόφιμα που βρίσκονται σε χαμηλότερα ράφια.
--------------------------------------------------------------------------------
Η ορθή διατήρηση στο ψυγείο
Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις εστίασης πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τη σωστή λειτουργία των ψυγείων, είτε από τον υπεύθυνο της επιχείρησης είτε από τις οδηγίες του κατασκευαστή. Επιβάλλεται ο καθημερινός έλεγχος της σωστής θερμοκρασίας των ψυγείων, με κατάλληλα θερμόμετρα. Η θερμοκρασία τους πρέπει να είναι ανάμεσα στους 1οC και 5οC, εάν είναι θάλαμοι συντήρησης, ή κάτω από -18οC για κατάψυξη. Πρέπει να γίνεται τακτικά απόψυξη, καθαρισμός και απολύμανση των τοιχωμάτων των ψυγείων, των ραφιών και των υπαρχόντων δοχείων τους. Βασικός κανόνας πρέπει να είναι η αποτροπή υπερφόρτωσης των ψυγείων, διότι διαφορετικά δεν κυκλοφορεί σωστά ο ψυχρός αέρας και δεν υπάρχει η ενδεικνυόμενη θερμοκρασία.
--------------------------------------------------------------------------------
Αποθήκευση υπό ψύξη
Η αποθήκευση των ευαλλοίωτων πρώτων υλών πρέπει να γίνεται σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους ή σε ψυγεία, τα οποία θα πρέπει να τοποθετούνται σε καλά αεριζόμενους χώρους, μακριά από πηγές θερμότητας, όπως φούρνοι , κλιματιστικά και ηλιακές ακτίνες, ώστε να μην υπολειτουργούν. Η επιμόλυνση των ευαίσθητων τροφίμων από ωμά τρόφιμα δυστυχώς είναι ένα συχνό πρόβλημα στις επιχειρήσεις εστίασης –ειδικά μικρής δυναμικότητας- λόγω μη σωστής αποθηκευτικής πρακτικής ή ανυπαρξίας κατάλληλων χώρων. Η παραμονή των ευαίσθητων ή ευαλλοίωτων τροφίμων σε λάθος θερμοκρασία ψύξης και η κακή χρήση των ψυγείων (λ.χ συχνό και άσκοπο άνοιγμα και κλείσιμο) μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να προκληθούν κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων.
--------------------------------------------------------------------------------
Οδηγίες ορθής αποθήκευσης
Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να τοποθετούνται σε χωριστούς χώρους ή σε χαμηλά ράφια, για να μην επιμολύνουν τα άλλα προϊόντα. Θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για ανάπτυξη μούχλας, εντόμων ή άλλων αλλοιώσεων. Τα λαχανικά που είναι ευαίσθητα στο φως (π.χ. πατάτες) θα πρέπει να αποθηκεύονται σε σκοτεινό χώρο. Οι πρώτες ύλες θα πρέπει να προστατεύονται από σκόνη, ξένα σώματα και ανεπιθύμητες μυρωδιές. Οι ωμές πρώτες ύλες δεν θα πρέπει να μολύνουν τα έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα (διασταυρούμενη επιμόλυνση). Τα άλευρα, οι αποξηραμένες τροφές και τα δημητριακά θα πρέπει να είναι αποθηκευμένα σε κλειστά δοχεία και σε ράφια που δεν ακουμπούν στο πάτωμα, ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση υγρασίας ή εντόμων. Τα υλικά συσκευασίας ή περιτυλίγματος θα πρέπει να είναι αποθηκευμένα σε ξεχωριστούς χώρους. Τα απορρυπαντικά, απολυμαντικά, εντομοκτόνα ή άλλες τοξικές ουσίες θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες ετικέτες και να είναι αποθηκευμένα σε χωριστές αποθήκες ή σε ντουλάπια που κλειδώνουν.
--------------------------------------------------------------------------------
Πως να διατηρήσετε τον εξοπλισμό σας σε άριστη κατάσταση!
Καλός καθαρισμός του μηχανήματος σας ( καφετιέρα, φούρνος, πλυντήριο, ψηστιέρα, φριτέζα, μηχανή παγωτού κλπ) με το καθημερινό κλείσιμο του καταστήματος σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή (εργοστασίου) και συντηρητή.
Βεβαιωθήτε ότι το μηχάνημα σας δεν παρουσιάζει τυχόν προβλήματα εξαιτίας άλλων παραγόντων όπως λάσκα ιμάντες, λαστιχάκια, βίδες, ελατήρια ή άλλα μικρά εξαρτήματα, να ανάβουν όλες οι ενδεικτικές λυχνίες λειτουργίας σωστά, οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού ή αποχέτευσης να είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του εγκαταστάτη σας.
Σωστή τοποθέτηση και θέση λειτουργίας των μηχανημάτων (π.χ. αποφυγή τοποθέτησης της παγομηχανής δίπλα σε φούρνο).
Προληπτική συντήρηση των μηχανημάτων σας, κατά προτίμηση μία φορά ανά έτος. Έτσι εξασφαλίζετε ότι τα μηχανήματα σας θα λειτουργούν άψογα, θα προλάβετε το "χειρότερο" και έτσι και οι δικοί σας πελάτες θα είναι πάντα ευχαριστημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες σας!
Στείλτε μας το μηχάνημα σας στο τέλος της σαιζόν, για έλεγχο και γενική συντήρηση. Θα είναι έτοιμο σε εύλογο χρονικό διάστημα και θα στοιχίσει λιγότερο από αποκατάσταση βλάβης εντός της σαιζόν (κερδίζετε έξοδα ταξιδιού, αμοιβή τεχνικού, ανταλλακτικά που ίσως χρειαστούν για την επί τόπου επισκευή).
Αποφύγετε τη χρήση μή γνήσιων ανταλλακτικών ή άλλων εξαρτημάτων. Συμβουλεύουμε όπως ζητάτε την γνώμη του προμηθευτή σας και να απευθύνεστε σε αυτόν για τεχνική υποστήριξη.
Και μην ξεχνάτε ότι η εταιρεία GOUNELAS βρίσκεται πάντα δίπλα σας, με το τμήμα Service, τα γνήσια ανταλλακτικά, τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς.
7 τρόφιμα που διευκολύνουν το αδυνάτισμα
Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσουν. Η βρετανίδα διατροφολόγος δρ Γκίλιαν ΜακΚηθ παρουσίασε προσφάτως έναν μίνι οδηγό για τα τρόφιμα που, μέσω διάφορων μηχανισμών, διευκολύνουν την αποβολή των περιττών κιλών. Να ποιά είναι:
* Βρώμη. Η βρώμη περιέχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες απορροφούν υγρά όταν βρίσκονται στο στομάχι με αποτέλεσμα να επιφέρουν ταχύτερα το αίσθημα κορεσμού της πείνας. Επιπλέον, εμποδίζουν την απορρόφηση υδατανθράκων από το τοίχωμα του εντέρου, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτρέποντας έτσι τη λαχτάρα για τσιμπολόγημα.
Η βρώμη είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες που διεγείρουν τον μεταβολισμό, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο, ενώ είναι ό,τι πρέπει για καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Στο εμπόριο διατίθενται νιφάδες βρώμης, τις οποίες μπορείτε να τρώτε για πρωινό ή να τις χρησιμοποιείτε για την παρασκευή διαφόρων διαιτητικών γλυκισμάτων.
* Άγριος σολομός. Ο άγριος σολομός περιέχει λίγες θερμίδες και κεκορεσμένα λίπη, ενώ είναι πλούσιος στα καρδιοπροστατευτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ένα είδος «καλού» λίπους). Επιπλέον, περιέχει καλής ποιότητας πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και βοηθούν το δέρμα να δείχνει πιο υγιές.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως ο άγριος σολομός και, γενικότερα, τα ψάρια πρέπει να κατέχουν εξέχουσα θέση στη διατροφή, διότι ελαττώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως εμφράγματος και καρκίνου του παχέος εντέρου. Να τρώτε σολομό ή άλλο ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, συνοδεύοντάς το με πράσινη σαλάτα από ωμά ή βρασμένα λαχανικά.
* Γλυκοπατάτες. Οι γλυκοπατάτες αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία φαίνεται να καταπραΰνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, ενώ βοηθεί τον οργανισμό να παράγει περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα.
Οι γλυκοπατάτες αποτελούνται ουσιαστικά από σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι απελευθερώνουν αργά την ενέργειά τους. Είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να είναι πολύ χορταστικές δίχως να παχαίνουν. Να τρώτε τις γλυκοπατάτες ψητές ή βραστές, αναμιγνύοντάς τες με άλλα υγιεινά τρόφιμα (λ.χ. μάραθο, κρεμμύδια, μανιτάρια).
* Σπανάκι. Το αγαπημένο φαγητό του... Ποπάι δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπη ή θερμίδες, ενώ αντιθέτως περιέχει φολικό (ή φυλλικό) οξύ και άλλες πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το φολικό οξύ, που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, είναι απαραίτητο για ορισμένες λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμών των σακχάρων. Οι πάσχοντες από ανεπάρκεια φολικού οξέος αναπτύσσουν έντονο αίσθημα κόπωσης.
Στόχος σας πρέπει να είναι η πρόσληψη από τα τρόφιμα 200 mcg (μικρογραμμάρια) φολικού οξέος την ημέρα (400 mcg αν είστε γυναίκα και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος). Τα 100 γραμμάρια ωμό σπανάκι περιέχουν περίπου τα τρία τέταρτα της καθημερινώς συνιστώμενης δόσης των 200 mcg. Να τρώτε το σπανάκι βραστό στον ατμό, ως συνοδευτικό του κυρίου γεύματος (λ.χ. με ψάρι).
* Αμύγδαλα. Για να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αποφεύγετε την λαχτάρα για τσιμπολόγημα, πρέπει να καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και «καλά» λίπη - και τα αμύγδαλα περιέχουν όλα τα προαναφερθέντα.
Πιο συγκεκριμένα, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, τα οποία συμβάλλουν στην ελάττωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, ιδίως των επιπέδων της «κακής» (LDL) χοληστερόλης. Επιπλέον, περιέχουν ολεϊκό οξύ, το οποίο πιστεύεται πως προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο, ενώ είναι πλούσια στα ιχνοστοιχεία μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος και ασβέστιο. Για να ετοιμάσετε ένα υγιεινό, χορταστικό σνακ αναμίξτε γιαούρτι με ψιλοκομμένα αμύγδαλα και μήλα ή αποξηραμένα φρούτα.
* Αβοκάντο. Πολύς κόσμος νομίζει ότι τα αβοκάντο είναι παχυντικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι πλούσια σε ωφέλιμα για την υγεία βασικά λιπαρά οξέα (EFAs). Τα οξέα αυτά συμβάλλουν στην ρύθμιση του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού, την ορμονική ισορροπία, καθώς και την ποιότητα των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.
Τα αβοκάντο έχουν επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν επιβραδύνουν την διαδικασία του γήρατος και προστατεύουν από το έμφραγμα και τον καρκίνο, ενώ έχουν και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες. Ειδικά η βιταμίνη Β6 βοηθεί και στην καταπράυνση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
* Φράουλες. Οι φράουλες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (είναι ένας δείκτης που δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έπειτα από την κατανάλωση ενός γεύματος) και έτσι απελευθερώνουν αργά τα σάκχαρά τους στο αίμα. Αυτό οδηγεί σε σταθερή παραγωγή ενέργειας προς τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αισθάνεται κανείς χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες σιδήρου (είναι απαραίτητος για την καταπολέμηση της αναιμίας και της κόπωσης), καθώς και μεγάλες ποσότητες από την φυτική ίνα πεκτίνη, που βοηθεί στην ελάττωση των επιπέδων χοληστερόλης και στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως οι φράουλες κάνουν καλό και στην καρδιολογική υγεία διεγείροντας τα επίπεδα φολικού οξέος, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
τροφές
Αρχικά οι δύο όροι "τροφές" και "τρόφιμα" χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα προκειμένου να δηλώσουν όλες εκείνες τις ουσίες που διασπώνται στον ανθρώπινο οργανισμό προκειμένου να του εξασφαλίσουν ενέργεια αλλά και δομικό υλικό (σε νεαρή ηλικία), είτε για επιδιόρθωση βιολογικής φθοράς είτε ακόμη και για την ανάπτυξη απαραίτητων ενζύμων.
Και όμως οι έννοιες "τροφή" και "τρόφιμο" δεν είναι απόλυτα ταυτόσημες. Σχεδόν το σύνολο της παραγωγής τροφής για τον άνθρωπο εδώ και πολλούς αιώνες εξασφαλίζεται από τεχνικές εκμετάλλευσης της γης και της κτηνοτροφίας. Συνεπώς τα τρόφιμα αποτελούν τα προϊόντα αυτών των τεχνικών της γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, μελισσοκομίας κ.λπ. Τα προϊόντα αυτά συνηθέστερα υφίστανται διάφορες κατεργασίες (βιοτεχνικές ή βιομηχανικές μετατροπές) για διάφορους λόγους π.χ. συντήρησης, αποθήκευσης, μεταφοράς ή και διαχείρησης, πριν αυτά μετατραπούν σε τροφές άμεσης κατανάλωσης. Συνεπώς στην έννοια τρόφιμα υπεισέρχεται η έννοια της επεξεργασίας.
Διάκριση τροφίμων
Γενικά για τα χιλιάδες είδη τροφίμων που καταναλώνει σήμερα ο άνθρωπος έχουν προταθεί διάφορα συστήματα ταξινόμησης. Έτσι τα τρόφιμα διακρίνονται κυρίως σε δύο κύριες κατηγοριες: στα
1."φυτικής προέλευσης", που δικρίνονται επιμέρους ανάλογα του είδους τους ή της ανατομίας τους (καρποί, φύλλα, κόνδυλοι κ.λπ.) και
2."ζωικής προέλευσης", που διακρίνονται επιμέρους ανάλογα της ταξινόμησής τους (ψάρια, πουλερικά κ.λπ.), η με βάση τους εδώδιμους ιστούς και προϊόντα (συκώτι, μύες, αυγά, γάλα κ.λπ.).
Άλλη διαδεδομένη ταξινόμηση τροφίμων γίνεται ανάλογα με την επεξεργασία τους και τον χρόνο διάθεσής των, σε
1."νωπά τρόφιμα", που καταναλώνονται χωρίς προηγούμενη κατεργασία, εκτός της διαλογής, τυποποίησης και συσκευασίας, και σε
2."συντηρημένα" τρόφιμα" που έχουν υποστεί κατεργασία προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος διάθεσής των στο εμπόριο όπως π.χ. τα αποξηραμένα, τα καπνιστά, τα κατεψυγμένα, τα κονσερβοποιημένα, τα παστά, τα παστεριωμένα κ.λπ.
Μια τρίτη ακόμη ταξινόμηση τροφίμων γίνεται με βάση τη θρεπτική τους αξία σε πρωτεϊνούχα, λιπαρά, υδατανδρανούχα, ή ανάλογα της γαστρονομικής τους αξίας, ή ακόμα και σε συνδυασμό με τις θερμίδες εκάστου αυτών.
Γενικά όμως, σήμερα, τα τρόφιμα διακρίνονται σε εννέα βασικές κατηγορίες που καθιερώθηκαν και ως είδη μεταφορών οι οποίες και είναι:
1.Σιτηρά και προϊόντα αυτών
2.Αμυλούχες ρίζες
3.Όσπρια
4.Φρούτα και λαχανικά
5.Κονσερβοποιημένα φρούτα, κομπόστες, μαρμελάδες, σάκχαρα και σιρόπια
6.Κρέας, ψάρια και αυγά.
7.Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
8.Λίπη και έλαια, και
Επεξεργασία τροφίμων
Γενικά ως επεξεργασία τροφίμων χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαδικασιών εκείνων κατά τις οποίες ακατέργαστες τροφικές ουσίες, για τον άνθρωπο, μετατρέπονται σε προϊόντα κατάλληλα για την κατανάλωσή τους, ή για μαγείρευμα, ή ακόμη και για την αποθήκευσή τους. Γενικά η επεξεργασία τροφίμων περιλαμβάνει τη βασική προετοιμασία των τροφίμων, την μετατροπή τους από τη μια μορφή σε άλλη (π.χ. κομπόστες και μαρμελάδες από φρούτα), καθώς και όλες τις τεχνικές συντήρησης, μεταφοράς και αποθήκευσης αυτών.
Σημαντικότερες οργανώσεις τροφίμων
Παγκόσμια Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) (Οργάνωση του ΟΗΕ).
Παγκόσμιο Πρόγραμμα τροφίμων ΟΗΕ και F.A.O. από κοινού, (μόνιμη διαδικαστική επιτροπή του ΟΗΕ)
Παγκόσμιο Συμβούλιο Τροφίμων, (μόνιμη διαδικαστική επιτροπή του ΟΗΕ).
Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων (ΕΤΑΤ) Α.Ε. Έδρα: Λ. Βουλιαγμένης.
Τετάρτη 20 Απριλίου 2011
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ...ΥΛΙΚΑ...2φακελακια μαγια,μισο φλιτζανι τσαγιου χλιαρο νερο,2αυγα,μισο φλιτζανι τσαγιου αδιαλυτο γαλα εβαπορε,μισο φλιτζανι τσαγιου φρεσκο βουτυρο,2κροκους,μισο φλιτζανι τσαγιου ζαχαρη,1κοφτο κουταλακι τσαγιου αλατι και 6περιπου φλιτζανια τσαγιου σκληρο αλευρι...ΕΚΤΕΛΕΣΗ...δυαλυουμε τη μαγια με το νερο.ζεσταινουμε ελαφρα το γαλα,το βουτυρο,τη ζαχαρη και το αλατι και τα χτυπαμε για 1λεπτο με 2φλιτζανια αλευρι στο μιξερ.προσθετουμε τουσ κροκους και τ'αυγα.ριχνουμε το υπολοιπο αλευρι και με γαντζο συνεχιζουμε το χτυπημα.αλειφουμε τη ζυμη με βουτυρο και την αφηνουμε σκεπασμενη για μιαμιση περιπου ωρα ωσοτου διπλασιαστει,και την ξαναζυμωνουμε...ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ...παιρνουμε τη μιση ζυμη και την ανοιγουμε σε ορθογωνιο φυλλο με παχος 1εκ.το γεμιζουμε και το τυλιγουμε σε ρολο και ενωνουμε τις ακρες.το βαζουμε σε βουτυρωμενο ταψι και το αφεινουμε να διπλασιαστει σε ογκο αφου το χαραξουμε.το ψηνουμε σε μετριο φουρνο και οταν κρθωσει αν θελουμε ριχνουμε πανω ασπρο γλασο και κερασακια...ΤΡΙΦΥΛΛΙΑ...πλαθουμε την υπολοιπη ζυμη σε μπαλακια,τα βαζουμε στο ταψακι ενωμενα τρια-τρια μαζι και οτα διπλασιαστουν τα ψυνουμε σε μετριο φουρνο για 20 λεπτα περιπου.....
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)