Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011
ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ
ΥΛΙΚΑ
4 ολόκληρα καθαρισμένα ψάρια (κατά προτίμηση κέφαλος ή λυθρίνι), περίπου μισό κιλό το κομμάτι,
χυμός ενός λεμονιού,
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
3/4 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
2 μεγάλα ναξιώτικα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες,
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο,
3/4 φλιτζανιού ξηρό λευκό κρασί,
1/4 φλιτζανιού νερό,
2 φύλλα δάφνης,
1 κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι,
1 κουταλάκι του γλυκού καγιέν,
1 ματσάκι πλατύφυλλος μαϊντανός(ψιλοκομμένα φύλλα, χωρίς τα κοτσάνια)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφήνετε τα ψάρια να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα περνάτε μέσα-έξω με λεμόνι και αλατοπίπερο. Τα βάζετε σε μια ρηχή γαβάθα, τα ραντίζετε με ένα τέταρτο του φλιτζανιού ελαιόλαδο και τα βάζετε για μια ώρα στο ψυγείο.
Ζεσταίνετε ένα τέταρτο του φλιτζανιού ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 12 λεπτά. Βάζετε και το σκόρδο και ανακατεύετε μια-δυο φορές. Χύνετε το κρασί και το νερό και αφήνετε το μείγμα να βράσει. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε τα δαφνόφυλλα, το πιπέρι καγιέν, το θυμάρι, το μισό μαϊντανό και σιγοβράζετε για 5 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και περιχύνετε το ψάρι με τη σάλτσα. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνετε το ψάρι, το οποίο έχετε σκεπάσει, για 20-30 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να σκάει η σάρκα του ψαριού. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό πασπαλισμένο με λίγο καγιέν και με όσο μαϊντανό σας έχει μείνει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου